Silltårta


silltårta
Jag ser att många av er söker på silltårta så här i påsktider och hamnar här hos mig. Tyvärr vill inte riktigt bilden till det receptet sammarbeta med mig, så lägger upp receptet igen så ni enklare hittar det. Jag har inte hunnit göra någon silltårta än, så ni får hålla till godo med en Instagrambild från i midsomras. Men vi överlever nog det 🙂
Silltårta är något vi ätit i vår familj så länge jag kan minnas nästan. Till påsk och till midsommar, då finns det alltid plats på bordet för en silltårta.  Är du en sillälskare kommer du garanterat gilla den här!
Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl riven västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningsfat, så de bildar en cirkel och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över gräddfilen och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten (tomatsillen bytte jag ut mot skärgårdssill, mycket godare!). Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
ägghalvor
 
Silltårta och ägghalvor, det är vad som är viktigast för mig av den lite mer traditionella påskmaten. Resten kan liksom vara. Då frossar jag hellre i olika sorters lax, sallader och röror. De här underbara ägghalvor med kalixlöjrom, hackad rödlök och dill fick vi hos grannen i somras. Så gott att man smäller av! Och mer avancerat än så behöver det verkligen inte vara 🙂

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marina Starborg
Marina Starborg
8 år sedan

Den här tårtan är en favorit hos oss….även de som normalt inte tycker om sill brukar äta den med god aptit……ta bara bort sillen på översta lagret 😋😊

Erika, sambo, New York
8 år sedan

Mums vad gott! Kika gärna in på New York bloggen 😀
http://erikalindgren.com/

AK
AK
8 år sedan

Den här är en favorit hos oss också, gör den någon gång då och då men har tur att en kollega på jobbet brukar göra denna och bjuda oss på jobbet en gång om året. Det inföll detta år i onsdags, så god! Jag har fått receptet av henne och på den kopia jag har så står det allt om mat 7 1993 så receptet har några år på nacken som sagt.
Glad Påsk!

Laxpaket

Nästa inlägg

Fiskpaket

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x