Fiskgratäng

fiskgratäng
Hej vänner!
Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en riktigt ärtig fiskgratäng. Smarrigt va?
Jag skulle egentligen, i skrivande stund, varit i Stockholm på en jättespännande dag. Med vinprovning och massa annat skoj. Men medan jag höll på att göra mig iordning i morse kände jag hur jag blev mer och mer förkyld. Och när jag lämnat pojkarna på förskolan var jag helt slut och matt. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka hem, kasta av sig jeansen, hoppa i mjukisbyxor och raggsockor och krypa ner i soffan istället.
Så nu sitter jag här under en filt, fryser och snorar och försöker jobba, istället för att vara i väg på kurs och lära mig massor om mat och vin i kombination. Surt sa räven. Men vi får hoppas att det blir fler gånger.
fisk i ugn
 
Jag är fortfarande lite fascinerad över att fisk i ugn är det mest sökta här på bloggen. Och då speciellt det här smarriga receptet. En enkel torsk i ugn med supergod sås till.
När jag gjorde den här fiskgratängen hade jag lite samma tänkt. Vit fisk i botten, en enkel sås på crème fraîche och massa goda smaker ovanpå. Men så ett gott mos runt om. Sen är det bara att ställa in allt i ugnen och efter 20 minuter var det klart. Himla smidig vardagsmat om ni frågar mig. Sen tycker jag det är lättare att få pojkarna att äta av allt, om det serveras i samma form. Annars kan det lätt låta:
-Nej jag vill inte ha sånt där grönt mos mamma! från Axel
Men är allt ihop från början brukar han inte knorra.
Jag gör sällan, eller faktiskt aldrig vanligt potatismos. Utan äter vi mos blir det på blomkål eller broccoli. Det är så smidigt, går superfort och är jättegott! Och man får i sig massor av nyttigheter istället för kletiga stärkelser som det blir med potatismos.
Till just det här receptet blev det en blandning på både blomkål och broccoli. Mums, mums!!
Fiskgratäng med broccoli och blomkålsmos:
800 g vit fisk
3 dl creme fraiche
2 msk hummerfond (TIPS: jag hade bara grönsaksfond hemma, men hade i en klick kaviar och det gick toppenbra!)
1 msk hackad dill eller persilja
ett par skvättar fisksås
1 msk citronsaft
salt & peppar
800 g fryst blomkål/broccolo
1 äggula
1 dl riven vällagrad ost
salt & peppar
Placera fisken i mitten av en ugnsfast form. Blanda samman crème fraîche, fond, örter, fisksås, citron salt och peppar.
Koka broccoli och blomkål enligt anvisningarna på fröpackningen. Häll av allt kokvatten och låt ånga av en liten stund. Ha sedan i äggula, ost, salt & peppar. Mixa till ett slätt mos med hjälp av en stavmixer. Fördela moset runt om fisken. Häll sedan på såsen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter på 200°C.
Servera med kokta ärtor och lite grön sallad.
bild:Linnéa Seidel

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cindy
Cindy
8 år sedan

Har idag hittat din sida och provat recepten till middag. Det var så jättesmaklig. Min familj älskade det också. Tummen upp 😀

trackback
7 år sedan

[…] goda saker man kan göra med broccoli. Inte bara koka och äta som en grönsak. Broccolimos är en solklar favorit här hemma, men även ugnsgratinerad broccoli är gott. […]

trackback
7 år sedan

[…] goda saker man kan göra med broccoli. Inte bara koka och äta som en grönsak. Broccolimos är en solklar favorit här hemma, men även ugnsgratinerad broccoli är gott. […]

trackback
7 år sedan

[…] goda saker man kan göra med broccoli. Inte bara koka och äta som en grönsak. Broccolimos är en solklar favorit här hemma, men även ugnsgratinerad broccoli är gott. […]

trackback
7 år sedan

[…] dessutom komplett med broccolimos – perfekt för mig som vill äta mindre snabba kolhydrater. Här finns receptet om du också vill […]

trackback
6 år sedan

[…] i ugn med broccolimos Det här receptet är faktiskt ett av mina favoriter när det gäller fiskrätter. Ganska snabblagat och otroligt […]

trackback
6 år sedan

[…] med broccolimos Jag kommer nog köra på min nya klassiker från Linneas skafferi. Så bra att få in lite fisk i […]

trackback
6 år sedan

[…] mer av det här hemma. Därför googlade jag runt lite idag, och hittade detta fantastiska recept: Fiskgratäng-Linnéas Skafferi. En väldigt vacker […]

Sofia
Sofia
4 år sedan

Hur många portioner är detta beräknat till? 🙂

Riskakor

Nästa inlägg

Riskakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x