Fiskgratäng

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej vänner!
Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en riktigt ärtig fiskgratäng. Smarrigt va?
Jag skulle egentligen, i skrivande stund, varit i Stockholm på en jättespännande dag. Med vinprovning och massa annat skoj. Men medan jag höll på att göra mig iordning i morse kände jag hur jag blev mer och mer förkyld. Och när jag lämnat pojkarna på förskolan var jag helt slut och matt. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka hem, kasta av sig jeansen, hoppa i mjukisbyxor och raggsockor och krypa ner i soffan istället.
Så nu sitter jag här under en filt, fryser och snorar och försöker jobba, istället för att vara i väg på kurs och lära mig massor om mat och vin i kombination. Surt sa räven. Men vi får hoppas att det blir fler gånger.

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Jag är fortfarande lite fascinerad över att fisk i ugn är det mest sökta här på bloggen. Och då speciellt det här smarriga receptet. En enkel torsk i ugn med supergod sås till.
När jag gjorde den här fiskgratängen hade jag lite samma tänkt. Vit fisk i botten, en enkel sås på crème fraîche och massa goda smaker ovanpå. Men så ett gott mos runt om. Sen är det bara att ställa in allt i ugnen och efter 20 minuter var det klart. Himla smidig vardagsmat om ni frågar mig. Sen tycker jag det är lättare att få pojkarna att äta av allt, om det serveras i samma form. Annars kan det lätt låta:
-Nej jag vill inte ha sånt där grönt mos mamma! från Axel
Men är allt ihop från början brukar han inte knorra.
Jag gör sällan, eller faktiskt aldrig vanligt potatismos. Utan äter vi mos blir det på blomkål eller broccoli. Det är så smidigt, går superfort och är jättegott! Och man får i sig massor av nyttigheter istället för kletiga stärkelser som det blir med potatismos.
Till just det här receptet blev det en blandning på både blomkål och broccoli. Mums, mums!!
Fiskgratäng med broccoli och blomkålsmos:
800 g vit fisk
3 dl creme fraiche
2 msk hummerfond (TIPS: jag hade bara grönsaksfond hemma, men hade i en klick kaviar och det gick toppenbra!)
1 msk hackad dill eller persilja
ett par skvättar fisksås
1 msk citronsaft
salt & peppar
800 g fryst blomkål/broccolo
1 äggula
1 dl riven vällagrad ost
salt & peppar
Placera fisken i mitten av en ugnsfast form. Blanda samman crème fraîche, fond, örter, fisksås, citron salt och peppar.
Koka broccoli och blomkål enligt anvisningarna på fröpackningen. Häll av allt kokvatten och låt ånga av en liten stund. Ha sedan i äggula, ost, salt & peppar.

Mixa till ett slätt mos med hjälp av en stavmixer. Fördela moset runt om fisken. Häll sedan på såsen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter på 200°C.
Servera med kokta ärtor och lite grön sallad.
bild:Linnéa Seidel

9
4

Riskakor

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Jag är en riktigt mellanmålsmänniska (låter mycket bättre att säga så än att jag älskar att småäta..). Och en av mina favoriter, förutom smoothie när det kommer det mellis, är riskakor. Eller majskakor. tunna, spröda och gärna redan smaksatta med en gnutta salt. Gah, jag skulle kunna äta ihjäl mig!
Det är en av de få grejerna jag gillar med att träna på kvällen. Det är att jag med gott samvete kan krypa upp i soffan efteråt med ett par goda ris eller majskakor och en stor mugg te. Vardagslyx i sin renaste form.
Jag har verkligen försökt att begränsa mitt småätande. Det blir lätt något här och något där. Så mycket bättre blir det om man gör något lite mer ordentligt av det. På fredagarna när jag och grabbarna är lediga kan vi äta en liten lättare frukost och sedan fika lite riskakor med goda pålägg i 10-tiden.
En solklar favorit är riskaka med ett lager bregott och några blad färska örter. Så enkelt med såå gott. Är jag mer hungrig är det fint att dra på ett lager jordnötssmör. Massor av energi och gott är det!


Här kommer mina tre favoritpålägg:
Riskaka med smör och örter:
Bred ett tunt lager bregott på riskakan. Lägg på ett par blad färska örter och gärna en tomatskiva, tomat och basilika är ju ett erkänt bra par! Toppa med några ärtskott. ÄT!
Riskaka med avokado:

Mosa ett par skivor avokado och bred ut på en riskaka, toppa med något grönt som ärtskott, krasse eller liknande. Pressa lite lime eller citron över. ÄT!
Riskaka med jordnötssmör:
Tag en bra burk med jordnötssmör. Inget tillsatt socker och annat tjafs. Bara mixade jordnötter, jag brukar köra på en ekologisk variant. Bred ett rejält lager jordnötssmör på riskakan och ät direkt!
Vad har du helst på riskakor/majskakor?
bild:Linnéa Seidel

0
3

Smoothie

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Världens bästa frukost och mellis: smoothie!

Nu är påsklovsveckan över och allt återgår till vardagen igen tills nästa ledighet. Och nästa ledighet blir om exakt 31 dagar då vi åker till Cypern en vecka. Vi hade tänkt att hålla oss hemma i vår då vi har så mycket jobb båda två och eftersom vi antagligen åker till Spanien i höst. Men vi kände både jag och Sebastian att det var välbehövligt med en veckas sol och bad för hela familjen. Så i början på maj drar jag och mina grabbar till Limassol. Jag har inte varit där på 14 år, så ska bli kul att åka tillbaka.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När man är hemma och ledig tycker jag det är fullt sjå att hinna med alla dagens måltider! Pojkarna äter ju alltid frukost, lunch och mellis på förskolan, så när man är hemma och ledig blir det att spendera mer tid i köket.
Smoothie måste ju vara världens bästa uppfinning! Ett perfekt sätt att få i barnen mer frukt och grönsaker om dom är lite kinkiga på det. Det är enkelt att göra i ordning och passar perfekt som både frukost och mellis.
Det finns ju lika många varianter på smoothie som det finns smoothiedrickare. Och alla har ju sin favorit. Men den här varianten brukar gå himla bra hem hos barnen. Jag brukar ha lite nypon, blåbär eller lingonpulver i. Bra med lite extra vitaminer sådär.
Barnens bästa smoothie:
1 mogen avokado
1 banan
150 g blåbär och hallon
2 dl fet yoghurt
ca 2 dl valfri mjölk (jag brukar använda havremjölk)
ev 1/2- 1 msk valfritt bärpulver
Mixa avokado, banan, bär och yoghurt i en tillbringare. Tillsätt mjölk tills du får önskad konsistens. Blanda i lite valfritt bärpulver.
Servera i små glas med fina sugrör.

2
2