Dammsugare

dammsugare-2
 
Äntligen fredag och vad passar väl bättre att starta ledigheten med än ett par hemgjorda dammsugare? Dammsugare, eller punchrulle som de ju också heter är nog min favorit när man skall välja något på ett kafé. En riktigt god dammsugare, det är grejer det!
Men jag skall vara ärlig. Det händer ju inte jätteofta att jag tar mig tid att baka dessa, för många av de färdigköpta är så pass goda att det inte behövs för den sakens skull. Men efter förra helgens bröllopstårtsbakande hade jag både kaksmulor kvar från tårtbottnarna och marsipan jag behövde göra något av.
Dammsugare är ungefär som biskvier, lite pilligt att hålla på med, men när sätter igång är det väldigt kreativt och nästan något meditativt över att stå där och skapa varje dammsugare eller biskvi för hand.
dammsugare
 
Medan jag sitter här och skriver här jag en liten papegoja bredvid mig som såg bilden på dammsugarna. Efter det sitter han är och säger:
-Kaka, kaka, gott, gott, gott, kaka, gott, gott. Diddi kaka, gott, gott.
Så jäkla gulligt. Och av någon anledning kallar Isac sig för Diddi?! Så här hemma är det Diddi nej!!! mest hela dagarna… Ett par klotrunda ögon och en allvarlig min medan han bestämt skakar på huvudet. Diddi NEJ!
Här kommer receptet på mina dammsugare:
1oo g smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
3 rågade msk kakao
4 dl kaksmulor, jag tycker smulor från sockerkaka eller dylikt fungerar bäst
2 msk arraksessens
florsocker
200 g marsipan
100 g choklad
Vispa smör, florsocker och vanilj vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt kakao, kaksmulor och arrak. Fortsätt vispa med elvispen tills du har en jämn och fin deg. Det kan ta en liten stund.
Forma till två avlånga längder. Tänkt på att rulla dom tunnare än vad du tänkt dig att själva dammsugaren skall vara då marsipanen bygger lite också. Låt rullarna stå kallt minst 30 minuter.
Ha lite florsocker under marsipanen och kavla ut den till två avlånga plattor.  Vänd på marsipanplattorna och lägg dem på en ren yta. Sikta över lite mer florsocker. Rulla in varje rulle i marsipan. Om du har svårt att få marsipanen att fästa kan du fukta ena långsidan med vatten innan du rullar ihop allt.
Skär rullen i lagom stora bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i chokladen. Låt stå svalt.
 
Vad väljer du helst att fika när du är och fikar?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stig johandson
Stig johandson
8 år sedan

Något jag saknar och är wienwrbrödkammar som är lite krispiga det är jättesvårt att få tag på.Annars är mina favoriter smördegskakor.
Å andra sidan är man en kaffebrödnarkoman så slinker det mesta ner

bönpasta med kyckling och pesto

Nästa inlägg

Bönpasta med pesto och kyckling

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x