Pollykladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Chokladig kladdkaka, seg Polly som liksom smält och till det fräscha jordgubbar. Jag tror vi alla hamnade i desserthimlen för en liten stund!
I slutet på maj fyllde min mamma 50 år och vi firade henne en hel helg. Först en överraskningsresa till Färna Herrgård där vi var på SPA. drack champagne, åt en gudomlig 4-rätters middag och bara hade det underbart bra.. På lördagen for vi hem mot släkten och ställde till med grillfest.
Till efterrätten hade jag och min syster gjort pannacotta, eftersom det är mammas favoritdessert. Men vår lilla pappa fyllde 55 här i våras så vi ville även fira honom lite. Och hans största last här i världen är Polly. Så vad passade bättre att baka än en pollykladdkaka!?
Och mina vänner, pollykladdkakan gjorde succé!!!!!! Dra mig baklänges så gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här blev en riktigt kladdig historia, nästa gång ska jag nog grädda den någon minut längre. Men den får absolut inte övergräddas! Själva grejen med denna pollykladdkaka är att den ska vara riktigt kladdig! Den ska ha stannat i kanterna och fått en liten skorpa, men resten ska bara vara härligt kladdig. Precis som en bra kladdkaka ska vara!

Photographer: Sebastian Niemi CaPollykladdkaka:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
200 g choklad
2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly orginal

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och blanda i kakao och choklad. Rör om tills all choklad smält.. Blanda samman ägg-och chokladsmet, tillsätt mjölet. Klä en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Fördela 2/3 av all Polly i kakan. Tryck ner dom lite, de bränns lätt vid om de ligger uppe vid ytan. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men den ska fortfarande vara väldigt kladdig.
Ha på resterande Polly när du tagit ur kakan ur ugnen och den fortfarande är lite varm.Jag dubblade receptet för att få en härligt, maffig pollykladdkaka! Du kan då behöva grädda kladdkakan någon minut längre.
Så ska ni baka något smarrigt till helgen? Då rekommenderar jag denna kladdkaka!
bild:Linnéa Seidel

5
2

Pasta med köttfärssås

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Pasta med köttfärssås, maträtten som smakar och lagas olika i varenda hem i hela vårt avlånga land. En del vill ha den krämig och gräddig. En del vill ha den mer ren och tomatig. En del lagar den superkryddig och vissa har knappt någon smak i sin alls. Själv föredrar jag en ren, tomatig variant med så mycket smak att man inte behöver ha ketchup. Helst ska den ha puttrat en bra stund på spisen och blivit riktigt god. Sen toppar man allt med massor av parmesan! MUMS!
Jag lagar det inte så ofta hemma hos oss, vi är inte en pasta med köttfärsås en gång i veckan-familj. Inte för att det är något fel i det. För som Underbara Clara skrev för någon vecka sedan om just pasta med köttfärsås, –Varför bryr jag mig överhuvudtaget om att laga någonting annat än det här? Alla älskar, alla blir mätta, Maten tystar munnen. Ingen behöver tjata.
Och visst är det lite så ibland som småbarnsförälder. Man vrider och vänder ut och in på sig själv för att servera barnen bra och nyttig mat. När allt dom begär är pasta med köttfärssås.


Vi vuxna hemma hos oss äter inte vanlig pasta så ofta, jag brukar köra med kikärtspasta eller bönpasta. Det fungerar lika bra tycker jag. Men sedan Garant skickade produktprov på snabba fordon och vilda djur passar ingen annan pasta hos barnen. Ibland får man liksom välja sina strider.
Köttfärssås är ju en ypperlig rätt att smyga ner lite extra nyttigheter i. Här har jag ett recept med både linser och morötter i, vilket är en av mina favoriter.
Just rivna morötter brukar jag alltid ha i. De fyller ut bra och ger en fin sötma till köttfärsåsen. Sen brukar jag alltid skära morötter i små, fina stavar. Det älskar mina barn att knapra på innan maten är klar och även till maten.
Klassisk köttfärsås:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 g passerade tomater
3 dl köttbuljong
1 dl balsamvinäger
3 stora morötter
1 dl hackad färsk persilja
svartpeppar
Bryn färsen i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök. Fräs dom med färsen. Tillsätt tomatpuré och paprika. Ha i passerade tomater, köttbuljong och balsamvinäger. Skala och grovriv morötterna och blanda i. Låt koka i cirka 20 minuter. Smaka av med finhackad persilja och svartpeppar.
Servera med valfri pasta och massor med finriven parmesan. Middagen är serverad!

Vilken köttfärsåstyp är du?’
bild:Linnéa Seidel

4
1

Smoothie bowl

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Älskade tisdagar! Då arbetar jag hemifrån, vilket är så skönt. En hel dag, helt ensam med massor av roligt jobb framför mig.
Jag har börjat tisdagarna med att åka in och dra av ett pass på gymmet, sen åka till mataffären och handla det jag behöver inför dagens jobb, hem och packa upp, förbereda det som jag kan och sedan göra en god frukost. Så himla fin start på dagen! Och dagen till ära skiner solen från en klarblå himmel, så i eftermiddag blir det att sitta på altanen och renskriva recept. Sämre jobbsituation kan man ju ha!
Efter dagens träningspass satt det fint med en smoothie bowl. Full med godsaker som mättar fint.
En smoothie bowl och två tunna riskakor med jordnötsmör blev dagens frukost. Hur gott som helst! Vill man inte äta allt ur en skål med sked går det bra att ha i lite mer vätska och dricka den som en vanlig smoothie istället. Perfekt om man är på språng!
Smoothie bowl:
1 banan
1 mogen avokado
5 färska, svenska jordgubbar
ev havremjölk
2 tsk lingonpulver
1 knivsudd vaniljpulver
färska jordgubbar
pumpakärnor
kokos
chiafrön

Lägg skalad banan och avokado i en skål. Rensa jordgubbarna och ha i dom. Mixa slätt. Tillsätt ev havremjölk till önskad konsistens. Blanda i lingonpulver och vaniljpulver.


Ha upp i en skål och toppa med färska jordgubbar, pulpakärnor, kokos och chiafrön.
Ät direkt!
bild:Linnéa Seidel

1
1