Brysselkex

 
brysselkex
Brysselkex, en sådan här kaka många har fina barndomsminnen till. Jag mins att mormor ofta bakade dessa när vi var små. Och visst är dom fina? Spröda små småkakor med knastrande, färgat socker runt om. Rosa socker runt brysselkexen är väl det vanligaste, men jag har tidigare år färgat dom i blått till barnkalasen. Men i år då Axel ville ha dinosaurietema, ja då blev det gröna brysselkex!
brysselkex
I mitten av varje kaka gjorde jag ett litet fotavtryck från en dinosaurie, helt frivilligt så klart men ganska gulligt..

brysselkex
När man bakar spröda småkakor finns det ett par saker man bör tänka på.

  • Baka alltid med riktigt smör. Eller använd alltid riktigt smör, i vad du än bakar eller lagar. Margarin är såå 1990 och det är väl ingen som använder det längre?
  • Arbeta snabbt ihop degen och lägg den sedan i kylen så den får kallna helt.
  • För lite mjöl gör att kakorna flyter ut, för mycket mjöl gör dom för torra och hårda.
  • Gör gärna en provkaka som du gräddar först, på det viset märker du om kakan gräddas fint eller om du behöver tillsätta mer mjöl.
  • Småkakor fungerar utmärkt att frysa och sen tar du bara upp så många du behöver för stunden. Dom tinar på ett litet kick.
  • Märk kakburken i frysen med ”spenat” eller något. Då är chansen betydligt större att resten av familjen inte kollar i burken och äter upp alla dina brysselkex som smågodis framför tv´n!

 
 
Brysselkex med dinosauriespår:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
strösocker
valfri färg
Blanda snabbt samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela kakdegen i två och rulla ut till två jämna rullar.
Rör ihop socker och färg och rulla rullarna i sockret. Plasta in och låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna en timme. Skär i skivor och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tag en leksaksdino och gör små avtryck i kakorna med hjälp av ena foten. Grädda i 180 °C i cirka 10 minuter eller tills kakorna börjar få lite färg under.
 
Vilken är din favoritsmåkaka?
bild:Linnéa Seidel
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
8 år sedan

Smart att märka burken med ”spenat”. Jag brukar ställa burken (om jag inte ska frysa kakorna) i skåpet med kaffebönor för där letar inte barnen efter goda kakor.

Dinocake

Nästa inlägg

Dinosaurietårta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x