Nutellabollar gjorda på hemgjord nutella

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Gick igenom lite gamla bilder idag och upptäckte att jag ju inte delat med mig av det här helt fantastiska receptet på nutellabollar. Alltså dra mig baklänges va gott! Typ som chokladbollar, fast  kanske tusen gånger godare. Det är ju ändå nutella i liksom. Och det allra bästa med detta recept, det är ju att om du gör helt egen nutella, ja då är de inte så värst onyttiga. Bara fullproppade med härlig energi från nötter och kokos. Alltså perfekt att ta till på eftermiddagen sådär i 15-klippet när man börjar bli lite hungrig och väldigt sötsugen. Problemet är väl mest att det är stört omöjligt att bara äta en….

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har inte gjort det här receptet på superlänge men måste absolut göra en omgång snart! Perfekt nu när det blir sommarlov och barnen gärna vill fika lite hemma eller man ska ha med fika till stranden eller så. Då gillar jag att kunna bjuda på något som är gott, men ändå inte fullproppat med socker. Tack vare all energi i bollarna mättar de även lite också. Himla bra!

Nutellabollar, ca 20 st:
4 dl havregryn
1 dl kokos
1 dl hasselnötter
1 dl nutella
1 1/2 msk kakao
1/1 tsk vaniljpulver
3-4 msk mandelmjölk
Lägg alla ingredienser förutom mandelmjölken i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Tillsätt mandelmjölken, lite i taget tills du får en lagom kladdig deg. Du kan eventuellt behöva tillsätta mer, det beror lite på hur mycket vätska havregrynen suger upp.
Forma till bollar och rulla i hackade hasselnötter. Låt stå kallt minst 30 minuter. Förvara sedan i en lufttät burk i kylen.
V


Vanlig köpe-nutella innehåller massor med socker, men gör du hemgjord nutella får du en härlig nötcreme som kroppen bara mår bra av. Ja om du inte är nötallergiker så klart 😉 Här hittar ni mitt recept på hemgjord nutella.


bild: Linnéa Seidel

0
1

Melonpizza

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alla vet ju vid det här laget att vattenmelon och fetaost är en helt oslagbar kombination. Gör man en sallad på just melon och fetaost brukar den ha en rykande åtgång. Här hemma gillas det av både stora som små. Men nu är det väl dags att ta det hela ett steg längre. Vad sägs om melonpizza? Vattenmelon, skuren i tjocka skivor, toppad med massa godsaker och sen skuren i pizzaslicar. Mums, mums, mums! Lätt beroendeframkallande och omöjligt att sluta att äta.

Photographer: Sebastian Niemi CaVad man har på sin melonpizza är ju helt en smaksak. Men det här blev supergott. Fetaost, picklad rödlök, persilja och balsamvinäger. Så många goda smaker i en liten tugga. Och superenkelt är det att göra också!
Melonpizza:
1 vattenmelon
1 fp fetaost
picklad rödlök (recept hittar du här)
färsk persilja
balsamvinäger (jag tog Sverigeskafferiets björnbärsbalsamico, såå god!)
Skär vattenmelonen i ca 1 1/2 cm breda skivor. Smula fetaosten  och strö den över. Lägg på picklad rödlök och finhackad persilja. Avsluta med att ringla en god balsamvinäger över. Skär i slicar och ät på direkten!
Ett himla gott sätt att äta melon och fetaost!

bild:Linnéa Seidel

2
0

Brysselkex


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Brysselkex, en sådan här kaka många har fina barndomsminnen till. Jag mins att mormor ofta bakade dessa när vi var små. Och visst är dom fina? Spröda små småkakor med knastrande, färgat socker runt om. Rosa socker runt brysselkexen är väl det vanligaste, men jag har tidigare år färgat dom i blått till barnkalasen. Men i år då Axel ville ha dinosaurietema, ja då blev det gröna brysselkex!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I mitten av varje kaka gjorde jag ett litet fotavtryck från en dinosaurie, helt frivilligt så klart men ganska gulligt..

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När man bakar spröda småkakor finns det ett par saker man bör tänka på.

  • Baka alltid med riktigt smör. Eller använd alltidriktigt smör, i vad du än bakar eller lagar. Margarin är såå 1990 och det är väl ingen som använder det längre?
  • Arbeta snabbt ihop degen och lägg den sedan i kylen så den får kallna helt.
  • För lite mjöl gör att kakorna flyter ut, för mycket mjöl gör dom för torra och hårda.
  • Gör gärna en provkaka som du gräddar först, på det viset märker du om kakan gräddas fint eller om du behöver tillsätta mer mjöl.
  • Småkakor fungerar utmärkt att frysa och sen tar du bara upp så många du behöver för stunden. Dom tinar på ett litet kick.
  • Märk kakburken i frysen med ”spenat” eller något. Då är chansen betydligt större att resten av familjen inte kollar i burken och äter upp alla dina brysselkex som smågodis framför tv´n!


Brysselkex med dinosauriespår:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
strösocker
valfri färg
Blanda snabbt samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela kakdegen i två och rulla ut till två jämna rullar.


Rör ihop socker och färg och rulla rullarna i sockret. Plasta in och låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna en timme. Skär i skivor och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tag en leksaksdino och gör små avtryck i kakorna med hjälp av ena foten. Grädda i 180 °C i cirka 10 minuter eller tills kakorna börjar få lite färg under.

Vilken är din favoritsmåkaka?
bild:Linnéa Seidel

1
2