Biskvier

biskvier
Hej hej,
Idag jobbar jag hemifrån och fixar med massa godsaker för er att läsa om här på bloggen. Massa god och enkel vardagsmat men också något riktigt gott och smarrigt! Nämligen biskvier i långpanna. Varför har jag liksom aldrig testat det tidigare?
När jag sökte runt efter lite goda smaksättningar på själva smörkrämen av biskvierna ramlade jag över mitt ett inlägg från 2012. På helt vanliga klassiska biskvier. Och jag tänkte, i väntan på biskvier i långpanna, ja då kan jag pigga upp er med den här gamla godingen. Biskvier är ju verkligen så himla gott. Lite pillrigt att göra, men så värt det!
Men när jag stod där och vispade smörkrämen skar den sig så klart och jag var tvungen att ta hjälp av bästa google för att lösa problemet. Då hamnade jag hos min bästa bloggkollega Hanna, med bloggen Hannas bageriOch hon bjöd på världens bästa tips på hur man fixar en smörkräm som skurit sig! Fungerade klockrent! Så in och kolla hos henne hur du gör för att rädda smörkräm som skurit sig!
Fler tips på hur man lyckas med biskvier, det kommer här:

  • Smeten till mandelbiskvin måste ha rätt konsistens, inte för fast men inte heller för lös. Smeten skall flyta ut lite lätt när du har upp den på bakplåtspappret, ingen ”topp” skall vara kvar. Men den får inte vara för rinnig, då blir botten för tunn.
  • Spritsa gärna ut dina bottnar, det är mycket enklare att få till runda fina biskvier då.
  • Rita gärna rundlar på ditt bakplåtspapper, vänd pappret och vips har du en mall så alla bottnar blir lika stora.
  • För att enkelt kunna lossa dina bottnar när de är färdiggräddade, fuktar du en handduk som du lägger bakplåtspappret med bottnar på när du tagit ut dem ur ugnen. När bottnarna svalnat är det lätt att ta bort dom från pappret. Annars finns risk att en del av bottnen sitter kvar på pappret.
  • När du haft på smörkrämen på dina biskvier, låt de stå kallt. I frysen cirka 30 minuter eller i kylen en timme. Det blir mycket snyggare när du doppar biskiven i choklad då.

Hela charmen med att göra sina egna biskvier är att de får se just hemgjorda ut. Alla behöver inte vara perfekta och lika stora, då kan man ju lika gärna gå till närmaste kondis och fika.
Jag valde att göra två sorters biskvier, en med smak av kaffe och choklad. Och en med smak av vanilj och lime. Så, mot bunkar och vispar mina vänner, låt oss göra biskiver till helgens finfika!
Minibiskvier, cirka 40 stycken.
250 g mandelmassa
45 g äggvita (ett ägg väger cirka 30 g)
Riv mandelmassan och blanda i äggvitan lite i taget. Blanda gärna med elvisp till en slät, klumpfri smet.
Fyll en spritspåse (utan tyll)och spritsa ur runda små bottnar. Jag brukar göra dem lite större än en 5-krona. Grädda i 180 grader tills de fått fin färg (hur länge beror ju helt på hur stora du gör dem, men håll koll så de inte bränns vid!)
Fyllning:
200 g mjukt smör
cirka 2 1/2 dl florsocker
1 äggula
Till chokladbiskvi:
2 msk kakao
1 msk starkt, kallt kaffe
Till limebiskvi:
saft från 1 lime
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Blanda det mjuka smöret med florsockret och äggulan. Rör till en jämn smet. Tillsätt valfri smaksättning.
Fyll en spritspåse (utan tyll) med smörkrämen och spritsa ut en rejäl klick på varje mandelbotten. Tag en kniv och bred ut krämen så hela botten täcks. Smörkrämen kan vara toppig eller lite mer platt, gör helt efter eget tyckte.
Ställ biskvierna kallt.
Smält 200 g vit choklad till lime och vaniljbiskvierna eller 200 g vanlig choklad till choklad och kaffebiskvierna. Doppa dem medan de fortfarande är kalla. Strö eventuellt över lite strössel. Förvara svalt.
Nu måste jag gå och lägga mina biskvier i frysen, för det är otroligt lätt att man råkar stoppa en i munnen så fort man öppnar kylen. Och idag har jag av någon konstig anledning öppnat kylskåpet massor av gånger..
Biskvier är en av mina absoluta favoriter om man fikar på kafé, vilken är din?
 
Kom ihåg att kika in har senare i veckan, då jag förhoppningsvis kan dela med mig av den braksuccé biskvier i långpanna kommer att bli!
Bild: Linnéa Seidel

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ekenäsliv
7 år sedan

Bara älskar biskvier!!! Bästa 🙂

Vampyren
7 år sedan

Har aldrig lyckats med biskvier. Får testa igen! 🙂

Lina
7 år sedan

Har aldrig lyckats med biskvier. Får testa igen, hehe! 🙂

linssoppa

Nästa inlägg

Veckans mat-5 snabba middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x