Daimcheesecake

daimcheesecake-3
Alltså, jag vet hur det är hos er. Men här blev det ett riktigt höstrusk idag med gråa moln och regn i luften. Visst är det på plats att vi muntrar upp oss lite med något gott? Som en daimcheesecake täckt med choklad kanske? Skulle inte en bit av denna ljuvliga cheesecake sitta fint just den här onsdagen?
Fryst cheesecake är något man lätt glömmer bort i djungeln av alla underbara desserter som finns att testa. Vilket är lite synd. För det är ju så gott! Den är enkel att göra och du kan variera smakerna i all oändlighet! Just idag kände jag för diam. Jag vet inte riktigt varför. Det bara kändes som en daimcheesecake-dag helt enkelt!
daimcheesecake-2
Grundreceptet till denna cheesecake har vi haft i familjen i evigheter tror jag. Vi fick det av en vän till familjen, men då hette den Philadelphiaglass. Och visst, det blir ju som en slags glass och gör man inte en kexbotten skulle man utan problem kunna frysa in den som glass och skopa upp. Det vore fantastiskt gott! Måste nog testas i framtiden.
daimcheesecake
Jag valde att smälta en 70% choklad att rigla över min cheesecake. Jag tycker den mörka chokladen bryter fint mot det söta. Toppar man sedan med lite färska bär, ja då blir det en riktig fullträff!
Det finns säkert lika många recept på fryst cheesecake som det finns cheesecake-ätare. Men det här grundreceptet är himla bra och enkelt och det använder jag mig alltid av. Hur man vill ha sin botten är ju lite av en smaksak. En del vill blanda kexsmulorna med smör och förgrädda så man får en lite hårdare, jämnare botten. Själv föredrar jag när den är lite smulig sådär. Men det väljer man ju helt själv hur man  vill göra med den saken!
Daimcheesecake med chokladtäcke:
3 ägg
2 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
ca 200 g daimkulor
200 g 75% choklad
färska hallon
ca 10 digestivekex
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan vit och fluffig. Blanda äggula och socker och vispa samman. Ha i philadelphiaosten och rör till en jämn smet.
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Blanda ner äggsmeten, daimkulor och sist den uppvispade äggvitan. Rör försiktigt om tills allt blandas.
Krossa digestivekexen och tryck ut dom i en springform, platta till ordentligt. Häll på glassmeten och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Smält chokladen, antingen i micro eller över vattenbad. Tag cheesecaken ur frysen och lossa kanterna. Ringla chokladen över i omgångar och bred ut tills hela toppen är täckt. Låt gärna chokladen droppa ner längst sidorna. Dekorera med färska hallon.
 
Känner du för mer inspiration när det kommer till glasstårtor? Då kan du kolla in de här godingarna också:
Jordgubbscheesecake
Nutella och hasselnötsglasstårta
Glasstårta med jordgubbar
 
bilder:Linnéa Seidel

38
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rebecka
7 år sedan

Åh, två av mina favoriter ihop, Daim och cheesecake, blir inte bättre än så! Ser riktigt smarrigt ut, måste jag definitivt prova att göra nu i helgen. Tack för receptet!

Elice
Elice
6 år sedan

Hej! Låter ju kanongott detta! Förstår jag det rätt om du inte har något smör i botten utan bara digestive? Du får gärna svara till min mejladress 🙂

Linda
Linda
6 år sedan

Hej!
Hur långt innan behöver man ta fram den ur frysen? Min kommer göras idag och serveras ungefär ett dygn senare.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linda
6 år sedan

Jag brukar ta fram cirka 20-30 minuter innan den ska ätas.

Camilla
Camilla
4 år sedan

Skit, chokladtäcket gick inte att skära igenom utan att mosa tårtan under, dessutom funkade inte den mörka chokladsmaken med resten. Tog fram tårtan 20 min innan och den rann bort under serveringen. Nä denna ska göras i färdiga serveringsglas, då kommer den funka. Men utan chokladtäcket då.

Jessica
Jessica
3 år sedan

Hej och Gott Nytt År!
Är det ok att först först frysa, ta ut, hälla på choklad och sedan frysa in igen?
.. Tänker att jag vill slippa hålla på med vattenbad när gästerna är här ..?

torskrygg med pesto i ugn

Nästa inlägg

Torskrygg med pesto och fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x