Klassisk ugnspannkaka

ugnspannkaka
 
Den här veckan har det inte varit någon riktig ordning hemma känns det som. Vi har jobbat mycket, det är totalt ohandlat och jag har inte skänkt en tanke på min egen veckoplanering av maten alls. Ni vet sådär som det blir ibland. Och igår när jag hämtat grabbarna på förskolan orkade jag verkligen inte in på mataffären. Men något måste man ju ändå ha till kvällsmat.
Som tur var fanns det både ägg, mjölk och mjöl hemma, så jag kunde svänga ihop en ugnspannkaka till barnens stora förtjusning!
Själv är jag ingen stor beundrare av pannkaka, men om man tänker lite på vad man serverar till, ja då kan det bli helt ok.
Pannkaka med sylt och grädde, det är efterrätt tycker jag. Inget man äter sig mätt på liksom. Tänker man att man ska ha protein, fett och kolhydrater i en måltid, ja då inser man ju ganska snabbt att något mer måste man ha till pannkakorna för att det ska bli en komplett måltid. Då är mitt absolut bästa tips att skippa sylt och grädde. Och istället servera keso, bär, morötter och vitkål till. Då blir pannkakan helt plötsligt lite mer matig och man håller sig mätt och nöjd betydligt längre!
Sen är det ju helt underbart att laga mat med barn i köket. Isac ville så gärna hjälpa till att vispa smeten. Medan jag var borta vid ugnen och höll på hörde jag han säga ”en liten till baja, en liten till baja!” När jag kommer tillbaka till pannkakassmeten inser jag att han stått och smulat i äggskal i smeten!!! Det var bara att fiska upp det mesta och hoppas att det inte skulle knastra allt för mycket när skulle äta sen… 😉
Det finns säkert hundra olika varianter på ugnspannkaka. Man kan göra med lök och fläsk i, med korv eller som här, en helt vegetarisk och naturell variant!
Ugnspannkaka, ca 6 personer:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakassmeten och grädda i cirka 40-45 minuter.
Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna.
Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.
Vad säger du om pannkaka? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel
 
PS NI KOMMER VÄL IHÅG ATT RÖSTA PÅ MIG I FOLKETS VAL, MATBLOGGSPRISET!!????

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina
7 år sedan

har inte ätit ungspannkaka sedan skolan! Ser helt fantastisk ut!

trackback
7 år sedan

[…] är inspirerande recept, både i klassisk och experimentell tappning, från enkel, gyllene ugnspannkaka dagar då en inte orkar svänga in och trängas i matbutiken, till torskrygg med pesto och fetaost, […]

Ugnspannkaka
Ugnspannkaka
7 år sedan

Måste prova den! Mums 🙂

Johanna
Johanna
4 år sedan

Det blev jättegott😊

Linneas skafferi folkets val

Nästa inlägg

Nu måste ni hjälpa mig!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x