Julskinka

pankogriljerad skinka
 
Alltså nu är det ju knappt en vecka kvar till jul. Och när jag låg i sängen i kväll och nattade pojkarna tänkte jag att kanske kan man få lyxa till det med en julskinka redan till den här helgen.. Eller ska man vänta?
Hur som så tänkte jag att det kunde passa fint med ett recept på just julskinka. Jag kokar alltid julskinkan själv och griljerar sen. Men känner man att man inte orkar/vill/vågar går det ju såklart bra att köpa en färdigkokt och hoppa direkt på griljeringen.
Men jag tycker det är kul att hålla på med all mat inför jul. Och de senaste åren har jag kokat julskinkan i min Crock Pot. Himla smidigt! Om man inte har för stor julskinka… Ett år fick jag tynga ner locket med hjälp av tjocka kokböcker, så då var det på nypen att det fungerade. Ett annat år fick vi för oss att åka hem till mina föräldrar mitt i julstöket, då var det bara att koppla ur Crock Potten och ta med den. Perfekt!
Det finns tre bra sätt att tillaga julskinka på. Antingen i en Crock Pot, eller så kan du koka julskinka eller göra julskinka i ugn. Nedan förklarar jag hur de olika metoderna går till och längst ner hittar ni ett recept på en supergod griljering jag testade förra året!
Julskinka i Crock Pot:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar. Men håll koll, ibland har min skinka blivit klar efter bara 6 timmar. Det beror nog lite på modell och skinka.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
 
Självklart går det bra att koka eller ugnsbaka julskinka också
Kokt julskinka:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om. Stick i en kökstermometer.
Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Lägg i skinkan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder, inte kokar. Beräkna koktiden med cirka 1 timme per kilo.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Julskinka i ugn:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Värm ugnen till 125°C. Lägg skinkan i en ugnsfast form med svålen uppåt. Stick i en kökstermometer. Låt skinkan gå i ugnen tills innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
 
Jag provade att använda pankoströbröd till griljeringen, det blev knaprigt och gott!
Pankogriljering till ca 3 kg skinka:
1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 2 dl pankoströbröd, jag använde ett surdegsströbröd från Sverigeskafferiet (eller ta vanligt ströbröd)
Blanda äggula och de olika senapssorterna. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över ströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.
Bild;Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Varm choklad kit

Nästa inlägg

Varm choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x