Rulltårtssemla eller semmelrulltårta?


 rulltårtssemla

Idag gästades jag av P4 Västmanland här i mitt kök. Vi kommer sända tillsammans en torsdagsförmiddag i månaden nu under hela våren. Och eftersom det känns som om hela mitt flöde på sociala medier fylls av olika varianter av semlor, vart jag än vänder mig så tyckte jag det passade bra som dagens tema. Det är semmelwrappen från förra året som fortfarande verkar hålla i sig, det är semmelkladdkaka (som ju är såå sjukt gott, min variant hittar ni här), semmelmuffins, ja varenda bakverk verkar man kunna göra om som semla liksom. Så jag tänkte inte vara sämre. Därför tog jag och slängde ihop en rulltårtssemla, eller semmelrulltårta, ja eller vad man nu ska kalla den. Vad tycker ni?
semmelrulltårta

Jag antar att många av de här varianterna av semlor har kommit till helt enkelt för att vi inte orkar/hinner/vill stå och baka klassiska semlor. Det tar ju ändå en stund att göra. En semmelkladdkaka å andra sidan, den tar bara ett par minuter att svänga ihop. Detsamma gäller för den här rulltårtssemlan. Man får känslan av semla, men slipper stå i massa timmar i köket. Eller så försöker vi bara uppfinna hjulet ett par gånger till, inte vet jag. Men en sak vet jag, både semmelkladdkakan och den här rulltårtssemlan är otroligt goda!

rulltårtssemla-9

Jag använde mig av mitt allra bästa rulltårtsrecept, men tillsatte lite kardemumma i smeten för att få den där rätta smaken av semla.

Idag när jag gjorde den här kom jag på att det blev väldigt fin att pudra lite florsocker över den ihoprullade rulltårtan, precis innan man spritsar på lite grädde. Det blev superfint!

Rulltårta:

3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.
Riv undertiden mandelmassan fint. Ha i ett par matskedar ovispad grädde och rör om tills mandelmassan blivit mjuk och krämig. Blanda i vaniljpulvret. Vispa resterande grädde fluffig. Vänd ner nästan all grädde (spar lite till dekoration).
Blanda mandelmassan med grädden. Bred detta över kakan i ett jämnt lager. Rulla ihop till en tight rulle.
Dekorera den färdiga rulltårtan med spritsad grädde, eller servera en klick grädde till varje rulltårtsbit.
bild:Linnéa Seidel
6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Sandras Matkrypin
7 år sedan

Den ser så saftig och god ut! Jag ska absolut spara receptet 🙂 tack för tips!

Ägg

Nästa inlägg

Ägg i muffinsplåt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x