Vilket ansvar har jag för det här, egentligen?

linneasskafferi
 
Idag här på Linnéas Skafferi tänkte jag lyfta en sak som hände mig idag och som fick mig att fundera lite. Igår på Instagram la jag upp en bild på sockerärtor jag köpt hem till mig och familjen.
Idag fick jag en kommentar som jag först och främst vill säga att jag inte alls tog som kritik, utan att det mer fick mig att tänka till lite. Kommentaren rörde att vi som bloggar och har stora läsarkretsar har möjlighet att påverka saker och ting. Att som i det här fallet, försöka köpa råvaror som är i säsong (vilket sockerärtor verkligen inte är i Sverige just nu..) Och att ingen ingen kan göra allt, men om vi som faktiskt når ut till tusentals läsare varje dag försöker lyfta vissa saker och genom mina handlingar få andra människor att fatta bättre beslut. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det som att det jag skriver här kan göra skillnad för någon annan.
Jag som bara driver en matblogg har tänkt lite som så, att det är helt underbart om människor som läser här på Linnéas Skafferi hittar inspiration och energi till att laga ny, spännande mat. Eller testa något nytt att baka till helgen.
Att jag, utan att jag för den sakens skull profilerar mig som någon hälsobloggare, eller på något vis marknadsför mig som en hälsoprofil ändå kan hjälpa ett par personer varje vecka att välja bort falukorven mot ett nyttigare alternativ utan helfabrikat. Att jag fyller min blogg med allt från nyttig vardagsmat till fredagsfika och goda frukostar. För det är så mitt liv ser ut. Och det är den livsstilen jag tycker om.
MEN HAR JAG ETT ANSVAR?
Jag älskar att skapa nya recept, styla bilderna och sedan fotografera. Att alla ni som hittar hit varje dag också verkar tycka om det jag gör, ja det är ju en ren bonus.
Men måste jag skriva att alla produkter är ekologiska bara för att ni också ska välja det?
Ligger det verkligen på mig, och är det mitt ansvar att se till att du också gör det?
sommarrullar
 
Har alla vi som når ut till allmänheten med våra ord och bilder ett ansvar i att se till att ni gör bättre val? Kanske inte, men vore vi inte väldigt dumma om vi inte tog möjligheten? Att i alla fall försöka påverka mänskligheten att bli bättre?  Men vilka strider ska jag i så fall ta?
Nu behöver det ju inte enbart röra sig om mat. Det handlar ju om precis alla val vi gör. Och därför är det en fråga som rör alla som gör sin röst hörd på något vis. Om du så är mammabloggar eller träningsprofil. Men är det din uppgift som träningsbloggare att se till att folk verkligen lyfter sin bakdel ur soffan och faktiskt gör de övningar du tipsat om?
Jag känner att jag har ett otroligt stort ansvar inför mina barn. Att lära dom vad som är rätt och fel. Att vägleda dom genom deras uppväxt, hjälpa dom att fatta bra beslut, finnas där när de gjort mindre bra saker.
Men kanske orkar jag inte riktigt med ansvaret för hur alla ni där ute lever era liv och hur ni gör era val. Jag lägger inte upp något här på bloggen jag inte kan stå för, och jag väljer ganska noga vilka företag jag samarbetar med. Och kanske får det räcka så?
Vad tycker du? Har jag ett ansvar? Tänker jag fel? Ska jag genast sluta köpa importerade sockerärtor (eller iallafall inte lägga ut om det på instagram eller bloggen..)? Blir du påverkad av sådant som du läser om på bloggar och sociala medier?

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ekenäsliv
7 år sedan

Oj…
Känner att det är så otroligt mycket krav nuförtiden… Min dotter fullkomligen ääälskar sockerärtor så jag köper det ofta.
Och hur eller hur så är icke närodlade sockerärtor betydligt nyttigare än chips och annat, så då köper jag hellre det.
Jag förstår kommentaren, men man kan inte dra saker in absurdum heller.
Det är inte märkligt att var och varannan kotte (inklusive mig själv) blir utmattade av alla dessa krav som vi ska leva upp till.
Jag älskar mat och jag vill även försöka äta så nyttigt som möjligt, och då får man ibland göra avvägningar. Då kanske det är mer ok att snaska i sig sockerärtor än den där chokladbiten för att stilla blodsockerfallet…
Just saying.

Desirée Fransson
Desirée Fransson
7 år sedan

Nej, du har inget ansvar. Din blogg innehåller massa inspiration och goda recept – vad mer kan man önska sig? Det är ju därför du har en stor läsekrets. Vuxna människor ska kunna tänka själva, och däri ligger att göra egna val. Den som känner för att äta mer efter årstid får anpassa sin egen matlagning och kanske byta ut ett par ingredienser i något recept. Eller varför inte starta en egen blogg?

LIVSGLITTER
7 år sedan

Hua! Fick faktiskt en klump i magen av att läsa allt detta, funderare som man är. Kan ibland känna att det blir för mycket när det kommer till sociala medier, det räcker inte längre med att ”bara” göra det man tycker är kul och brinner för utan man måste även börja tänka sig noga för, vilket sätter käppar i dom flesta hjul, inte minst det kreativa, det tar liksom död på det. Självklart vill man bara väl, men man är väl inte mer än människa! Stor kram och tack för en tänkvärt inlägg trots klumpen i magen, men det ligger ju hos mig ^^

Emma T
7 år sedan

En tanke kan ju vara att man har en möjlighet, men med det absolut inget ansvar. Men kan – om man en dag vill – nå ut med sina åsikter, men helt utan förpliktelse att göra det.

Amanda
Amanda
7 år sedan

Självklart och utan tvekan är det varje vuxen människas egna ansvar! Vad är det med folk? Jag ser din blogg som en källa till inspiration till fantastisk vardagsmat (ugnslaxen med Philadelphia till exempel, som blev middag både förra veckan och idag igen). Jag som vuxen individ tar själv ansvar för vad jag sätter i min Ica-kasse, på mitt bord eller i min mun, Det är inte ditt ansvar eller last om folk gör ”dåliga” val. Sen kan jag nog tycka att folk inte ska välja bord grönsaker ur säsong, om det resulterar i att de inte äter grönsaker alls pga det. Då tror jag nog bara det är dåliga ursäkter för att slippa ta tag i sin kost. Alltid så lätt att skylla på andra. Tack för en fantastisk källa till inspiration, har många av dina recept sparade 🙂

Mari- Piecesofmari
7 år sedan

Det är ofta lättare att lägga ansvaret utanför sig själv… Tycks att du ska ta ansvar istället för att ta ansvar själv.. Visst kan du påverka OM du vill med det du vill och det är en häftig grej!
Men du har verkligen inget ansvar. Vi som läser får fri inspiration och lite mer eget ansvar tycker jag många av oss borde ta istället för att se vad andra gör fel. Tycker också att det är för mycket klagande runt om i sociala medier. Man kan ju alltid börja med att ta en titt på sig själv…. och sedan låta sig inspireras istället för att irriteras av allt vi väljer att läsa!

Lovisa
Lovisa
7 år sedan

Väldigt intressant inlägg – tack för att du lyfter frågan och för att du gör det på ett så öppet sätt!
Personligen blir jag inte provocerad om en bloggare väljer att vara uttalat miljömedveten eller inte, feminist eller inte, politiskt aktiv eller inte – eller någon av de andra tusen ställningstaganden som man kan göra. För mig känns det som att det är upp till bloggaren att stå för det den själv står för, och vi bloggläsare kan ju inte ställa krav på att du ska tycka eller tänka så som vi. Vi kan _önska_ att du t.ex lyfter miljöfrågor eller har en veckomeny i månaden som utgår från det som är i säsong – men vi kan inte kräva det. Så jag tycker du ska göra det som känns bäst och mest genuint för dig! 🙂

Lotta
Lotta
7 år sedan

Folk får väl ta ansvar för sin egen konsumtion.
Och bara för att en äter Sugar snaps på vintern behöver de ju inte ha fraktas från andra sidan jorden. Det finns ju frys. Att skörda ”närodlat” (allt är ju relativt) när det är i säsong och frysa in till sämre dar är väl ett bra sätt att med gott samvete njuta sommarens godsaker hela året.
Inte kan hen som kommenterade din bild veta om du köpt ärtorna färska eller frysta. Så mycket onödigt dömande och skuldbeläggande hela tiden, som om folk inte är nog stressade över vad de stoppar i sig ändå. :-/

Stina -Maria
Stina -Maria
7 år sedan

Tack Linnèa för att du delar med dig av dina funderingar så vi som tar del av din fina blogg får tänka till. Nej , du kan inte ta ansvar för andras val. Ska man vara helt renlärig vad gäller miljövänlig mat så borde vi avstå från att köpa all importerad mat . Bara använda sig av svenska grönsaker och frukt. endast rapsolja duger, choklad kan man bara drömma om… Vem lever så? Väldigt få tror jag.
Du har redan en sund inställning till mat. Det du presenterar är gott, näringsrikt oftast lättlagat med ingredienser som är lätta att få tag på-
M.a.o. mat som passar alla. Både vad gäller hälsa, plånbok och miljö.

Inger
Inger
7 år sedan

Nej, du har inget ansvar gentemot dina läsare! Du har inget ansvar att ”uppfostra” oss! Vi kikar och letar på din blogg efter, som du själv skriver, inspiration och förnyelse. Fortsätt i samma anda! Du är fantastisk!

Lena Pettersson
Lena Pettersson
7 år sedan

Jag tycker inte att du har ett ansvar gentemot dina läsare och man kan definitivt inte tänka på precis allt heller. Alla tänker olika och något man själv tycker är bra (som sockerärtor) hittar en annan något negativt med. Du kan bara gå efter vad som är viktigt för dig. Jag tycker också att du tar ansvar redan genom att ofta visa hälsosam mat, vegetariskt, ekologiskt osv.

Elin
Elin
7 år sedan

Jo jag tycker nog att när man har ett ansvar som inspiratör och influencer ändå. Det vi dagligen matas med på internet, stort som smått påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Om man då har en stor portal i det offentliga rummet tycker jag man ska se det som ett privilegie att kunna påverka sin publik både i stort och smått. I ditt fall är du ju en viktig droppe i ett stort hav, att kunna påverka människor att göra hållbara val för vårt klimat, coolt ju. Kram!

Maria
7 år sedan

Nej, du har inget ansvar för vad någon annan gör efter att de läst din blogg. Det måste de ta ansvar för själva. Jag tycker att du har en bra blandad blogg som fungerar som inspiration – sen är det upp till var och en att ta ansvar gentemot den jord vi lever på, de barn vi har satt till världen osv. Det kan inte du ta ansvar för. Lika lite som en blogg om växter/trädgård skulle behöva ta ansvar för ifall du vattnar dina växter eller inte? Eller att det vatten de använder när de vattnar är av en viss kvalitet (jag har för mig att det finns ”hårt vatten” som är mindre bra)?

bakad sötpotatis i ugn

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 lätta middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x