ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fryst cheesecake- perfekt dessert till påsk

/


Idag tycker jag vi tjuvstartar påsken lite, eller vad säger ni? Det är ju faktiskt påsk redan nästa helg. Och det börjar bli hög tid att tänka ut vad som ska ätas under helgen. Så den här veckan hoppar vi över veckans fredagsfika och går all in på påsken istället tycker jag!
Jag gillar sådant här som man kan förbereda i förväg. Som jag kan baka i god tid och sedan bara ta fram en stund innan det ska ätas. Och jag måste säga att klassisk fryst cheesecake är precis ett sådant recept!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För det första går det att variera i det oändliga. Här har jag gjort en Daimcheesecake tillexempel. Men den här gången var jag ute efter den här klassiska smaken av Philadelphiaost. Liksom originalet. Därför smaksatte jag bara med lite färskpressad lime för att få lite fräschhet i min cheesecake.
Men du kan ha bär, annat godis, olika sorters hackad choklad eller varför inte smält vit choklad i? Det är liksom bara fantasin som sätter gränser här.
Just den här gången valde jag att skippa den klassiska kex-botten man brukar ha till fryst cheesecake. Jag ville liksom att det skulle bli lite mer av en glasstårta.
Gör man tillexempel en cheesecake med choklad i, ja då skulle det ju vara gott att göra en botten av krossade ballerinakakor eller liknande. Vad tror ni?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Min cheesecake har jag dekorerat med en av mina absoluta favoriter i påsk, nämligen dragerade chokladägg. Jag förstår inte hur de kan vara så goda!! Men dom är det bara. Jag hyvlade lite vit choklad med min bästa grönsaksskalare så det liksom blev lite flisigt och smuligt. En enkel men väldigt fin dekoration så här till påsk.


Photographer: Sebastian Niemi CaJag tycker det är fint när man täcker tårtan med choklad och sedan låter den droppa ner på sidorna. Det är superenkelt att göra men tårtan ser genast lite mer arbetad ut!
Här är mitt bästa recept på klassisk fryst cheesecake. Känn er fria att smaksätta med vad ni vill och gillar bäst. Men så här lyder grundreceptet.
Grundrecept på fryst cheesecake:
ev -cirka 20 digestivekex
50 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g cream cheese
3 dl vispgrädde
saft från 1-2 limefrukter
100 g choklad av valfri kakaohalt
1 tsk kokosolja (den gör att det blir lättare att skära i chokladen sen.)
dragerade chokladägg
50 g vit choklad
Krossa kexen till fina smulor med hjälp av en matberedare, smält smöret och blanda det med kexsmulorna. tryck ut detta i en form med löstagbar kant. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Separera äggvitan från gulan och vispa upp äggvitan till ett vitt skum. Vispa äggulorna med strösocker och vaniljsocker, tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och rör samman den med färskostblandingen. Pressa i limen. Vänd sist ner den uppvispade äggvitan och fyll det gräddade skalet. Låt stelna i frysen i minst fyra timmar.
Smält chokladen tillsammans med oljan och bred den över den frysta tårtan. Låt lite av chokladen troppa ner runt om på sidorna.
Hyvla den vita chokladen och strö över tårtan och dekorera med chokladägg.
Låt den stå framme minst 30 minuter innan servering så den hinner mjukna ordentligt.

9

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00