Enkel rabarberkaka- FREDAGSFIKA

enkel rabarberkaka

Hej i vårsolen! Den här veckan har ju faktiskt bjudit på skapligt väder här hos oss. Igår var vi ute nästan hela dagen och som resultat av det fick jag ett helt gäng nya fräknar på näsan. Det är nog kanske det bästa vårtecknet jag vet.
Det och när rabarbern börjat titta upp ur jorden! Igår var jag och kollade läget hos mina två rabarberplantor i trädgården. Sakta, sakta arbetar de sig upp ur den kalla jorden. Men om solen värmer under ett par veckor nu kommer vi nog snart kunna skörda de första, riktigt späda rabarberstjälkarna!. I matbutiken finns sedan ett par veckor tillbaka fina rabarber att köpa i bunt. Jag själv har lite svårt att köpa rabarber, eftersom jag vet att jag kommer få mer än vad jag klarar av att ta hand om i sommar.

Men jag brukar faktiskt passa på att frysa in en del av årets skörd. Då kan man enkelt ta fram en påse med rabarber när längtan efter rabarberpaj blir allt för stor. Eller längtan efter den här rabarberkakan. Kanske är det här min absoluta favoritkaka här i världen. Från början är det en äppelkaka som Sebastians gamelmormor brukade göra. Men jag har provat att byta ut äpplen mot allt från inlagda päronhalvor till hallon och som här, rabarber. Så enkel och så otroligt god. Perfekt till veckans FREDAGSFIKA! För tro det eller ej, det är redan fredag i morgon och nog vore det fint att kunna bjuda kollegor och familj på en riktigt vårig och enkel rabarberkaka.

Rabarberkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en pajform med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel
inlägget innehåller adlinks

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Barbro
Barbro
7 år sedan

Åh vad jag längtar till första rabarberpajen med vaniljsås eller glass.
Då är våren på väg när man äter det.
Får nog testa din kaka också.

mjukt bröd rosta dela polarbröd

Nästa inlägg

Jordgubbsmarmelad och ett nytt slags bröd

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x