Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Hej härliga söndag!
Barnen är bänkade framför tv:n en stund och jag passar på att få undan lite jobb. Som att blogga om den här underbara rabarberpajen med hemgjord vaniljvisp!
Idag är vi allt lite trötta tror jag. Gårdagen spenderades på Parken Zoo i Eskilstuna. Röda mattan var utrullad och Loppi-gänget stod och tog emot alla glada barn och vuxna, Vi blev bjudna på smarriga hamburgare och sedan var det bara att inta parken, med djur, karuseller och allt som hör till. När klockan var 16 och parken stängde stoppade jag in två mycket nöjda pojkar i bilen och åkte hemåt. Tyvärr hamnade vi i superlånga bilköer pågrund av en olycka och sedan vägarbete. Men jag och Axel lyssnade på Sune och Isac passade på att sova hela två timmar!!
Sebastian är i Spanien och jag bara måste ge en eloge till alla ensamstående föräldrar där ute. Att rodda jobb, barn och aktiviteter själv ett par dagar så här räcker gott för mig. Jag förstår helt enkelt inte hur ni klarar av det!
Idag blir det pannkakor till lunch hos min mormor och morfar, sen ska vi till min bästa Anna med familj en stund innan det är dags för springtävling för Axel. En härlig söndag känns det som om det blir. Bara barnen håller sams 🙂
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Men så till dagens recept. Jag tycker det passar bra att runda va helgen med en rabarberpaj så här nu när våren är här på riktigt. I veckan hade jag P4 Västmanland på besök och då bakade vi den här smarriga rabarberpajen med jordgubbar, ingefära och lime. Det är en helt oslagbar kombination om ni frågar mig.
Sen måste jag bara slå ett slag för det här med att göra egen vaniljvisp. Jag vet att det kan låta väldigt pretentiöst att stå och göra egen, när det finns på tetra som du bara vispar upp. Men tro mig. Det här blir så mycket godare!! Och inte är det så mycket svårare att göra heller.
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Pajen är en slags smulpaj med både mjöl och havregryn. Jag gillar den här sortens paj allra bäst.
 
Rabarberpaj med jordgubbar:
Fyllning:
3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver
Pajdeg:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
 
Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, havregryn och bakpulver. Det skall bli en smulig massa.
Toppa med pajdegen och grädda i 180 grader i cirka  30 minuter.
 
Rårörd vanijvisp 6 portioner:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vailjpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vaniljpulver. Vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Servera till den varma pajen.
 
bild:Linnéa Seidel

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mirre - Sweetwords
7 år sedan

Men ohh så gott

Kate
7 år sedan

Åhhh, så gott, och vaniljvispet tar jag direkt!!
Har du något bra tips på att göra tjocka revbensspjäll i crock poten, för att sen bara lägga en stund på grillen innan de ska avnjutas..!??
Önskar Dig en skön söndag, kram Kate

Anna
Anna
7 år sedan

Tack! Det låter mycket smarrigt! Vi som har en rabarberplanta som bara ger korta och smala stjälkar önskar att du angivit rabarbermängden i vikt istället för dina tre stjälkar är säkert 15-20 st från vår planta!

Tobbe Lundberg
Tobbe Lundberg
6 år sedan

Jag efterlyser också rabarbermängden i vikt, precis som Anna 🙂 Enklare även när man tar upp frysta rabarber som man redan skurit i bitar.

gratinerade havskräftor med hemgjord aioli

Nästa inlägg

Gratinerade havskräftor med aioli

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x