Gratinerade havskräftor med aioli

gratinerade havskräftor med hemgjord aioli
 
Hej underbara fredag med strålande sol!
Jag sitter på tåget på väg mot Stockholm där jag först ska hinna med en fika med fina, fina Claudia. Finkaffe har utlovats och det ser jag så fram emot. Sen bär det av mot Miss Clara och en spännande lunch med Risenta. Lunchen är framtagen tillsammans med Diadonna och det ska bli så himla kul att ses igen. Hon kammade hem Matbloggsprisets Bästa Foto i höstas, vilket jag absolut förstår. Herre gud vilka underbara bilder hon tar!
I morse vinkade vi av Sebastian som åker till Spanien över helgen. Så jag och grabbarna får roa oss själva fram till på måndag kväll. Men det blir nog bra, imorgon bär det av till Parken Zoo med Loppi-gänget. Det ska verkligen bli kul! Var något år sedan vi var där, tror Axel var liten. Antar att jag kommer vara rätt slut efter en heldag på Zoo ensam med två vildar…
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept, nämligen gratinerade havskräftor med hemgjord aioli. Det är så otroligt gott och passar perfekt som en lyxig förrätt eller del av lite god plockmat sådär på fredagskvällen. Att göra hemgjord aioli är inte alls svårt och det blir så mycket godare än köpe-varianten. Jag gör alltid min aioli med stavmixer. Det går fort, enkelt och jag lyckas alltid med den!
Gratinerade havskräftor:
8 st kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)
1 vitlöksklyfta
chiliflakes efter smak
saft från 1 lime
salt
1 dl riven, vällagrad och smakrik ost
Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.
Finhacka eller riv vitlöken. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över. Gratinera i 2250 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.
 
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
Servera ett riktigt gott bröd till och fredagsmyset kan börja!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
EVELINA
7 år sedan

Ser så otroligt gott ut det där!! 😀
Hoppas ni får det kul i morgon på Parken Zoo!

Claudio Hjort
7 år sedan

Gott! Älskar havskräftor:)

sega dumlekakor i långpanna

Nästa inlägg

Sega dumlekakor i långpanna

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x