Lyxig chokladbollstårta

 chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

Ingen av er har väl undgått att missat vilken dag det är idag? Det är ju chokladbollens dag! På varenda blogg, tidning och hemsida kan vi idag läsa massa goda recept på denna älskade lilla boll. Och jag kan ju inte vara sämre utan måste ju också dra mitt strå till stacken. Därför bjuder jag idag på en lyxig chokladbollstårta! Den passar ju även utmärkt att baka till veckans FREDAGSFIKA!

Förra året gjorde jag den här chokladbollstårtan med chokladbottnar till Sebastians födelsedag. Men i år  blev det en helt klassisk chokladbollstårta alltså. Gissa om barnen blev lyriska när dom såg den här i kylen 🙂

chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

En chokladbollstårta är alltså chokladbollssmet som man format till en tårta och sedan dekorerat. Det kan vara bland det godaste och enklaste fika man kan göra faktiskt. För en chokladbollssmet är ju inte speciellt svår att röra ihop. Det blir mycket roligare och ser väldigt fint ut att ställa fram på fikabordet, oavsett om det är kalas eller bara vanligt fika på gång.

Det magiska knepet för att få till en riktigt god chokladbollstårta är att se till att havregrynen blir riktigt finfördelade. Antingen genom att köra hela smeten i matberedaren eller ge dom en rejäl omgång med elvispen. Sen ska du ha riktigt starkt kaffe också. Eftersom smeten ska stelna i kylen kan du göra den aningens lösare än vid klassiska chokladbollar, då blir chokladbollstårtan garanterat inte torr och tråkig!

Chokladbollstårta:

400 g smör
4 dl florsocker
7 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl starkt kaffe
2 tsk vaniljpulver

pärlsocker
färska jordgubbar
blommor

Lägg smör och florsocker i en bunke eller i en matberedare. Blanda smör och socker. Tillsätt havregryn och fortsätt vispa/mixa tills havregrynen är finfördelade. Tillsätt kakao, kaffe och vanilj. Blanda till en smidig smet.

Klä en form (gärna med löstagbar kant, en stor om du vill ha en låg platt och en mindre om du vill ha en hög tårta) med plastfolie. Fyll formen med ca 2/3 av smeten och ställ kallt. Låt resterande smet stelna i kylen. Gör stora och små chokladbollar som du rullar i pärlsocker. Låt stelna helt i kylen minst 30 minuter. Tag fram chokladbollstårtan och låt den stå framme ca 15 minuter, då fastnar pärlsockret lättare. Tag ur tårtan ur formen och rulla den i pärlsocker. Dekorera med chokladbollar, färska jordgubbar och blommor.

Tårtan blir väldigt mäktig men otroligt god och passar utmärkt till en kopp kaffe! Ni bara måste testa!

bild:Linnéa Seidel

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mirre - Sweetwords
6 år sedan

Men waoow =D

trackback
5 år sedan

[…] något recept på fram till idag är någon form av chokladbollstårta. Den första jag såg är Linneas chokladbollstårta och sen dess har jag velat testa någon variant på det […]

lyxig smörgås polarbröd rosta dela

Nästa inlägg

Lyxig smörgås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x