10 livsmedel du INTE ska förvara i kylen

 
livsmedel du inte ska förvara i kylen
Vi är duktiga på att proppa våra kylskåp fylla med livsmedel som faktiskt inte alls ska förvaras i kylen. Vissa saker mår precis lika bra av att bo utanför. Vissa trivs till och med bättre utanför kylen än innanför!
Nr 1. Ägg.
Jag förvarar aldrig äggen i kylen utan i en skål i köket. På så vis är alltid ägget rumstempererat, vilket ofta är bra när man ska baka eller göra hemgjord majonnäs. Då är det ett måste att alla ingredienser håller samma temperatur.
Förvarar man äggen i kylen förlängs dock hållbarheten ganska rejält, men hos oss räcker aldrig en karta ägg mer än två veckor i alla fall…
Nr 2 Tomater.
Ska absolut inte förvaras i kylen! Kylan i ett kylskåp stoppar mognadsprocessen och därmed smakutvecklingen. Förvarar man tomaterna i kylen kan det även påverka konsistensen. Så fram med tomaterna på köksbänken!
Nr 3. Lök:
Ska förvaras, mörkt, torrt och svalt. Men inte kallt! Fukt i lök gör dom blir mjuka och lättare möglar. Ett tips är att ta helt vanliga kompostpåsar och förvara löken i, gärna i skafferiet eller på annan mörk plats.
 
livsmedel du inte ska förvara i kylen
Nr 4 Vitlök:
Trivs inte heller i fuktig kyla, utan vill precis som den vanliga löken ha det torrt, mörkt och svalt.
Nr 5 Potatis:
Många förvarar även potatisen i kylskåpet. Men kyla förvandlar stärkelsen i potatis till socker. Så precis som med löken är det en mörk, torr plats som gäller för potatis!
Nr 6 Kaffe,
Kaffe är ett livsmedel som du absolut inte ska ha i kylskåpet. För det första så förlorar det med tiden sin smak om kaffet står för kallt, men det finns även risk för att kaffet tar åt sig smak och lukt av andra livsmedel du har i kylskåpet.
Nr 7 Bröd:
Det är inte helt långsökt att tro att hållbarheten på bröd förlängs om man förvarar det i kylskåpet. Men faktum är att kylan torkar ut brödet mycket snabbare än om du förvarar det i rumstemperatur! Vet jag med mig att vi inte ska äta bröd fler dagar på raken, då fryser jag in det som finns kvar!
Nr 8 Bananer:
Skalet blir missfärgat och själva fruktköttet blir hårt om du förvarar bananer i kylskåpet. Låt dom istället ligga framme i fruktskålen. Börjar bananerna bli bruna, skala, skiva i tunna skivor och lägg i en påse. Frys in och ta sedan fram om du ska göra glass eller smoothie!
Nr 9: Färska örter:
Basilika, tillexempel trivs inte alls i kylskåpet. Den tar lätt åt sig av andra lukter i kylen och blir fort brun och tråkig i kylen. Sätt basilikakvistar i en vas med vatten och ställ på köksbänken. Köper jag små krukor med färsk örter brukar jag ställa dom på ett fat med kanter och alltid se till att det finns lite vatten på fatet. Då håller dom sig pigga och fräscha länge!
Nr 10 Citrusfrukter
Alla sorters citrusfrukter mår allra bäst om dom slipper ifrån kylan i kylskåpet! Kylan försämrar till och med citrusfrukterna kvalité, istället för att förlänga den!
 

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mari
6 år sedan

Bra tips! Helt sjukt att man ändå stoppar in vissa av de där varorna på ren rutin fast jag veeeet att de mår bäst i rumstemperatur😂 Måste sluta genast!

Jeanette
6 år sedan

Bra tips. Ska genast sluta förvara tomater å ägg i kylskåp, får ordna nån bra förvaring på bänken istället 🙂

Inger Grönhof
Inger Grönhof
6 år sedan

Är det för att jag förvarar potatisen i kylskåpet som jag upplever att potatisen ibland är väldigt söt?

vegetarisk pytt i panna

Nästa inlägg

5 smarriga recept med zucchini- Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x