Hemgjord risgrynsgröt i ugn

recept på risgrynsgröt
I helgen premiärlagade jag årets första omgång risgrynsgröt. Till alla små och stora barns lycka. Det blev inte mycket kvar i grytan när alla ätit sig mätta!
Jag brukar ofta göra risgrynsgröt i min Crock Pot. Så otroligt smidigt då den sköter sig själv då. Men har man ingen Crock Pot så rekommenderar jag att tillaga gröten i ugnen. För det lite tråkiga med att göra egen risgrynsgröt är att det lätt bränns vid. Men använder man en slökokare eller kör den i ugnen brukar det gå toppenbra!!
recept på risgrynsgröt
Att koka egen risgrynsgröt är verkligen toppenlätt, så har du inte vågat dig på det än så är det dags nu tycker jag! Överraska familjen till helgen med lite god och varm risgrynsgröt, nu är det ju bara 2 månader kvar till jul och därför helt ok att börja med risgrynsgröten!
I morgon får nog Isac äta upp det som finns kvar av gröten till frukost. Han blir hemma från förskolan då han inte alls såg pigg ut idag. Superhostig och allmänt hängig. Skruttade runt med fleecetröja på hela kvällen, så han mådde nog inte så bra även om han inte verkar ha feber. Skönt för honom att få en lugn dag hemma så hoppas vi att han inte blir supersjuk. Tur att jag kan jobba lite var jag vill, så imorgon blir det hemmakontoret som gäller!
 
Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka ev av den färdiga gröten med lite socker och smör.
 
 
Vad säger ni, är det förtidigt med risgrynsgröt redan nu, eller är det helt ok?

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma T
6 år sedan

Helt ok! Längtar…

Lena Mörk
6 år sedan

Inte för tidigt enligt mig😊 Hur gör du gröten i slow cockern?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Lena Mörk
6 år sedan

Använder samma recept, men gör såhär: https://www.linneasskafferi.se/2016/12/11/risgrynsgrot-i-crock-pot/
🙂

Tobbe Lundberg
Tobbe Lundberg
6 år sedan

Så fort det blir lite kyligare och mörkare ute tycker jag gröt är helt rätt! Har inte varit så sugen på havregrynsgröt till frukost på hela sommaren/sensommaren. Men så fort hösten slog till blev jag genast sugen på lite värmande gröt till frukost 🙂
Det jag tycker är lite kul med just risgrynsgröt är att vi i Sverige tycker det är en helt okej både frukost, middag och kvällsmat. I nästan alla andra länder räknas risgrynsgröt som en efterrätt, vilket jag tycker känns mer rätt med tanke på grädde/smör och allt socker de flesta gärna har på 🙂

Beatrice, mamma till två ♡
6 år sedan

Åh, tack för ett smidigt tips! Lyckas nästan alltid bränna gröten när jag ger det ett försök 😐

anna
anna
6 år sedan

Hej, gjort enligt ditt recept len tog 10dl mjölk istället. haft den i ugn i 1,5h o den e fortfarande inte klar 🙁

AnnaSmyckeform
6 år sedan

Helt okej tycker jag att börja med risgrynsgröt redan nu! 😀

Elin
Elin
6 år sedan

Hej! Har följt ditt recept nu och har haft grytan i ugnen i en timme nu och den är alldeles rinnig. Låter det stå en stund till och hoppas att det tjockar till sig.
Kikade i arkivet och hittade ett till inlägg på gröt i ugnen (https://www.linneasskafferi.se/2012/12/06/risgrynsgrot/) men där har du bara 7-8dl. Ska det vara 12dl i crock pot och 8dl i grytan?..

Caroline
Caroline
Svara på  Elin
6 år sedan

Har följt receptet här o min gröt har stått inne snart 2 (!!) timmar men fortfarande lika rinnig precis som din. Tjocknade din till sig nåt alls till slut??

Caroline
Caroline
Svara på  Elin
6 år sedan

Har följt receptet här o min gröt har stått inne 2 (!!) timmar men fortfarande lika rinnig precis som din. Tjocknade din till sig nåt alls till slut??

Får väl äta någon annat idag...
Får väl äta någon annat idag...
6 år sedan

Alldeles för mycket vätska, provade i ugn och är mer av en soppa än gröt.

Beatrice Bäckstrand
5 år sedan

Oh vad smidigt! Jag älskar risgrynsgröt och kan äta det året om. Perfekt recept ju! Tack!

trackback
5 år sedan

[…] på tredje koket redan och kommer bli i alla fall två till i Sverige 🙂Jag läste ett tips på Linneas skafferi om att låta gröten tillagas i ugnen för att undvika att den bränner fast och man behöver inte […]

Tobbe
Tobbe
5 år sedan

Det här receptet fungerar inte.
Precis som både Elin och Caroline skriver så är gröten fortfarande inte klar efter två timmar…
Kollar man runt lite på andra recept så ser man att man behöver koka upp mjölken i en separat gryta innan man häller på den, så att allt är kokande varmt redan när man ställer in det i ugnen. Annars kommer det ta mycket längre tid. Ett annat tips är att sätta ugnen på 150 grader, och så sänker du till 100 grader så fort du har ställt in gröten. Allt för att hålla temperaturen uppe så att gröten blir klar lite snabbare.

Majlis Karlsson
Majlis Karlsson
4 år sedan

Tack! Aldrig kokat risgrynsgröt innan. Varit avskräckt just ifall det skulle bränna fast.
Godaste gröten. Tack för tipset, blir inga fler risgrötstuber för mig.

Kerstin Lundberg
Kerstin Lundberg
4 år sedan

Aldrig kokt gröt själv! Tusen tack😊 Från o med nu blir det aldrig gröt i rulle

Kristin
Kristin
3 år sedan

Så smart! Jag brukar annars göra som min mamma lärt mig om vi vill ha gröt till frukost: koka upp gröten och sen ta av från plattan och låta den stå över natten med locket på, då är den klar till morgonen! : )

vegetarisk stroganoff med svamp

Nästa inlägg

5 lätta och goda middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x