Ostbricka och tilltugg till nyår

ostbricka tilltugg nyårEn ostbricka till nyår är ju nästan ett måste. Antingen att ställa fram som vickning, eller nästan ännu hellre, som tilltugg till fördrinken. Då är alla lite hungriga och ost, kex, frukt och tilltugg har aldrig smakat bättre!
Antingen gör man det rysligt enkelt för sig och plockar ihop av de bästa ostarna man vet och gör en härlig osttårta. Köp ett gäng goda kex och ös sedan på med olika sorters frukt och marmelad. Mums så gott! Känner man för att spendera lite mer tid i köket finns det massor av enkla tilltugg att göra. Här tänkte jag tipsa om frasiga smördegspinnar, ädelostfyllda dadlar och kryddade nötter. Allt passar riktigt fint att servera på nyårsafton!
ostbricka tilltugg nyår
 
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
 
ostbricka tilltugg nyår
 
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
 
Har ni några favoriter som ni gärna serverar som tillugg eller på ostbrickan?

27
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vit chokladmousse med lemon curd

Nästa inlägg

Vit chokladmousse med lemon curd

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x