Semmelkladdkaka med mandelmassa

semmelkladdkaka
 
Är ni redo för fler semmelrecept? Klart ni är! För vem kan tröttna på semlor, när det finns så många olika varianter att göra dom på!Förra året gjorde jag en semmelkladdkaka som blev en dundersuccé! Och i år tog jag och piffade till receptet något, gjorde det liksom lite bättre och lite godare.
Jag gillar när semlor smakar semlor. Men, hur ofta har man egentligen tid att baka semlor? Kladdkaka däremot, det finns det betydligt oftare tid till att baka. Dessutom slipper man all den där torra bullen, som man i alla fall inte vill äta. Jag spritsade en krans av grädde runt om hela semmelkladdkakan, sen pudrade jag över massor av florsocker.
Jag serverar gärna den här kladdkaka rätt kladdig, den är liksom som godast då. Och precis  som alla andra kladdkakor tycker jag det blir bäst om man gör den dagen innan så den hinner stå i kylskåpet över natten. Då blir det godast 🙂
semmelkladdkaka
Inatt har det vräkt ner snö här hos oss. Så vi vaknade verkligen till en vintervit värld. Riktigt vackert! Men jag har spenderat hela dagen i Stockholm på möte och sen på FORMEX. Så mycket fint det fanns att inspireras av där! Någon mer som varit där eller ska dit? Vi var på pressvisningen av Elsa Beskows 100-årsjubileum. Så mycket fina grejer, speciellt muggarna. Och grytunderläggen. Dom blev jag lite kär i allt!
Nackdelen med att vara på vift en hel dag från datorn är att jag ligger hopplöst efter med mail och jobb. Så det är bara att beta av det vartefter nu. Märkligt hur man kan få så många mail under en dag va?!
 
Nu till receptet. Det är i stort sett som det jag tidigare bakat, men för att förstärka mandelsmaken lite extra hade jag mandelmjöl i själva smeten. Jag vet inte om den enbart går att baka på mandelmjöl för att göra den helt glutenfri, någon som testat det?
Semmelkladdkaka:
150 g smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk kardemummakärnor, nymortlade
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
100 g mandelmassa
3 ägg
Lägg smör, vaniljpulver och nymortlade kardemummakärnor i en kastrull och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål, riv mandelmassan och blanda i den. Ha i det smälta smöret med kryddorna. Knäck i äggen ett i taget och rör om väl. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 15-20 minuter. Kakan skall fortfarande vara kladdig i mitten. Låt kladdkakan svalna helt, låt gärna stå i kylskåp.
Innan servering, vispa grädde fluffigt och spritsa runt kanterna i ett fint mönster på kladdkaka. Pudra florsocker över. ÄT OCH NJUT!

20
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pernilla
6 år sedan

Ska gärna prova häromdagen!

Anni
Anni
5 år sedan

Detta låter ju såååå gott!! Kan du hjälpa mig att göra om receptet till en form på 12 cm i diameter? Ska hälsa på en vän på sjukhuset ikväll och tänkte överraska med en liten kladdkaka för en person 🙂

mjukt tunnbröd i stekpanna

Nästa inlägg

Mjukt tunnbröd i stekpanna

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x