ANNONS
Integritet på Tailsweep

Mjukt tunnbröd i stekpanna

/
mjukt tunnbröd i stekpanna

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har jag baka världens enklaste bröd. Det är ingen jäst i. Det behöver inte jäsas. Inte arbetas eller knådas. Du behöver faktiskt inte ens en ugn!
Man rör bara ihop alla ingredienser, delar degen, kavlar ut degbitarna och steker sedan i stekpanna. Jag har alltså gjort mjukt tunnbröd i stekpanna. Jag vet inte hur många olika varianter jag prövat. Och det blir inte bra. Men idag!  Då kom jag fram till helt rätt recept och det blev så gott!
Som allt bröd är det ju allra godast när det är helt nygräddat, ni vet sådär varmt och mjukt så smöret smälter lite. Men de går såklart bra att äta lite senare också. Men ska de sparas, då rekommenderar jag att man lägger dom i frysen och sedan tinar försiktigt i ugnen. Då blir de som nygräddade igen! Vi har en stor Muurikka, så i sommar ska jag garanterat testa att baka dessa bröd på den. Det kommer att bli superbra!

mjukt tunnbröd i stekpanna

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Precis som i stora delar av Sverige har vi det rejält blåsigt även här i Sala där jag bor. Det blåser och snöar riktigt ordentligt. Känns sådär att åka iväg och hämta barnen på skola och förskola om en stund. Men det är bara att köra försiktigt. Hela natten har jag hört hur det blåst utanför och jag är livrädd att något av de stora träden vi har bakom huset ska vicka rakt på oss eller pojkarna när vi sover!
Jag hoppas verkligen ovädret drar bort, för i morgon har jag ett möte inne i Stockholm på morgonen och sedan är tanken att jag och mamma ska åka ut till FORMEX. Men jag vet ju hur det brukar vara att åka tåg i detta väder, försenade eller inställda tåg är ju mer regel än undantag. Så vi hoppas på det bästa!
Idag håller jag tummarna för min bil som är inne på verkstaden. Det är något fel på motorn och bilen går superdåligt. Så nu hoppas jag INTE att det går på 60 tusen och laga allt, utan att det bara är något lättfixat. Vilket det antagligen inte är. Men det gäller att vara positiv <3

Men så till brödet, perfekt att äta som mellanmål, till soppa, till gryta eller bara för att det är gott! Jag valde att göra mitt bröd på havremjölk. Av den enkla anledningen att jag ville åt den där lilla sötman som naturligt finns i havremjölk. Men det går självklart lika bra att använda vanlig mjölk, eller vatten med för den delen! Jag gillar inte brödkryddor, men tycker du om det kan man absolut krydda upp brödet med det!

Mjukt tunnbröd i stekpanna, ca 8 bröd:
2 1/2 dl vätska (mjölk, havremjölk, vatten)
1 nypa salt
ca 6 dl vetemjöl
1 msk olja
Blanda vätska, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt oljan. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg, det gör inget om den är lite kladdig.


Ha upp på väl mjölat bakbord. Dela degen i cirka 8 lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en tunn platta. Se till att ha mjöl under degbiten så den inte kladdar fast. Stek i en torr stekpanna på medelhög värme. Cirka 3 minuter på varje sida. Lägg de färdiggräddade bröden i en handduk. Jag brukar börja steka direkt när jag har ett bröd utkavlat, då spar man in lite tid.

I övrigt är jag ganska dålig på att baka bröd. Har du något bra recept som du alltid lyckas med? Dela gärna med dig isf! Hembakat bröd är ju så gott!!!
Nu ska jag ge mig ut i snöstormen och hämta hem familjen <3

8
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00