Vegetarisk pasta al forno

vegetarisk pasta al forno
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Pasta måste ju vara världens bästa mat. Passar såväl till vardag som till fest!
I veckan hade jag ett jobb inbokat där jag skulle göra en klassisk pasta al forno. Lätt inspirerad av mig själv tog jag och gjorde en vegetarisk variant också. Mina italienska språkkunskaper är inte om bästa. Även om jag en gång på Sicilien lyckades förklara för en man i mataffären att jag letade efter grillspett i trä. Han kunde ingen engelska och jag ingen italienska, men ut kom jag med.. Grillspett i trä! Men vad jag förstår betyder pasta al forno ungefär bakad pasta, eller pasta i ugn. Kanske är det någon som ver dene sakta betydelsen?
Alltså, du har ganska fria händer här. Men pasta al forno är inte en lasagne när du varvar pasta och sås i massor av lager, du gör bara två varv. Och det bästa av allt är att du kan använda vilken pasta du vill. Med andra ord perfekt om du råkat koka för mycket pasta, då är det bara att göra en god pastagratäng på det.
vegetarisk pasta al forno

Jag älskar smaken av klassisk pasta. Det går inte att komma ifrån. Det ÄR sjukt gott. Men. Min mage klarar verkligen inte av det.  Lite pasta kan gå bra men så här i en hel gratäng går det inte. Så säger min mage upp sig.
Därför är jag glad att det nu kommit så otroligt många varianter av bönpasta som fungerar lika bra att använda som klassisk pasta. Smakar det lika? Nej, tyvärr inte. Men om alternativet är att inte kunna äta pastarätter alls, så väljer jag gärna varianten med bönpasta 🙂
Här var tanken att testa en ny slags bönpasta, men jag råkade överkoka den helt, så den gick inte att använda. Så jag fick ta av den pastan som fanns hemma. Men det är ju det som är det fina med det här receptet. Det är inte så noga vad du tar!
vegetarisk pasta al forno

Vill man ha en gratäng med mer köttkänsla man man absolut använda soyafärs eller liknande. Jag är inte så stort fan av att få vegetarisk mat att smaka som kött. Så jag gör hellre något helt annat.
En bas på krossade tomater och linser funkar alltid, sen är det bara att krydda på! Nu när jag sitter och renskriver receptet tänker jag att ett gäng finhackade oliver hade varit gott att blanda i. Det får jag testa nästa gång!
 
Vegetarisk pasta al forno:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
3 msk röd pesto (med soltorkade tomater)
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser
1 dl basilika
salt, svartpeppar och en nypa muskotnöt
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
salt, vitpeppar och en nypa muskotnöt
500 g valfri pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan
Skala och finhacka lök och vitlök och stek den tills löken blivit genomskinlig i en gryta. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i med löken, tomatpuré och röd pesto. Låt allt steka ett par minuter.
Slå på krossade tomater, vin, buljongtärning och röda linser. Blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt, svartpeppar och en nypa finriven muskotnöt.
Gör béchamellsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Riv mozzarella och parmesan.
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form, fördela hälften av tomatsåsen och béchamellsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.
Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamellsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.
Perfekt söndagsmiddag, tisdagsmiddag eller middag vilken dag i veckan som helst!
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk tacotårta

Nästa inlägg

5 goda tacosrecept till fredagsmyset

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x