Centerkakor

centerkakor, centergrottor, småkakor,
Hej härliga tisdag! Idag har jag bakat en kaka som jag gått och funderat länge, länge på. Nämligen centerkakor. Eller kanske centergrottor. Vad tycker ni passar bäst? För de är ju nästan som en hallongrotta, fast istället för hallonsylt sticker man i en bit centerchoklad.
Jag kan lova er att de var helt livsfarligt goda. Jag provsmakade 1. Sen var jag tvungen att stoppa ner alla i påsar och in i frysen. Risken är överhängande att jag skulle ha ätit upp hela plåten annars!
Plåten som ni ser i bild här nedan har jag haft i evigheter. Jag tror att det är någon form av mini-muffinsplåt. Men den är väldigt sparsamt använd kan jag säga. Tills jag kom på att den är perfekt att baka den här sorten av småkakor i! Dom håller formen, flyter inte ut och blir supersnygga! Så har du problem med att få till snygga syltgrottor eller liknande kakor, ta fram min-muffinsplåten!
centerkakor, centergrottor, småkakor,
 
Nu sitter jag här och ska renskriva lite recept, förbereda en pannacotta tills i morgon och sedan laga lite mat. Kl 18 är det dags att bege sig i mot tandläkaren och dra ut en av mina visdomständer som har jäklats med mig under så många år. Ungefär sedan den började komma upp för över 10 år sedan. Men nu ska den äntligen väck. Eller äntligen och äntligen. Känner ändå lite skräck inför detta. Har inte dragit ut en tand på 20 år. Då tog dom två samtidigt, jag blev jättesjuk och låg däckad i en vecka och kunde inte äta annat än flytande.. Jag hoppas på att det går lite bättre den här gången eftersom jag har ett stort jobb inbokat i morgon som jag helt enkelt måste göra..
centerkakor, centergrottor, småkakor,

De här kakorna är riktiga kalaskakor tycker jag! Så fint med lite strössel på toppen! Jag har använt ljust muscovadosocker i själva kakdegen som ger en fin kolaton och passar ypperligt till kolan i chokladen. Vill man kan man istället ta mörkt muscovadosocker- som smakar lite lakrits och även ta center smaksatt med lakrits. Gillar man lakritssmaken blir det nog toppengott!!
 
Centerkakor: 26 stycken:
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center (ca 1 1/2 rulle)
Blanda smör och de båda sockersorterna tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka. Du behöver inte göra ett hål först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel.
Superlättbakade och väldigt, väldigt goda!

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inne hos Ina
6 år sedan

Ser supergott ut! Lycka till hos tandläkaren 🙂

Tessan
5 år sedan

Perfekt med minimuffinsformar, jag bakar nästan alltid mina småkakot i den :).
Ser jättegott ut!

tortillapizza med kyckling

Nästa inlägg

5 lättlagade och enkla recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x