Citronkladdkaka

citronkladdkaka med vit chokladganache
Hej alla fina och härliga läsare! Det är fredag idag. Så härligt! Och nu är det bara två veckor kvar till påsk, vad hände med all tid? Hur kan det redan vara dags för påsk? Men eftersom det nu är det, oavsett vad jag tycker om saken så är det dags att börja ladda upp med lite härliga påskrecept här på bloggen! Som den här sötsyrliga citronkladdkakan! Perfekt avslut på en påskmiddag. Eller om du inte orkar hålla stor middag, bjud bara hem lite vänner på en bit citronkladdkaka. Mer avancerat än så behöver det inte vara!citronkladdkaka med vit chokladganache
Jag bakade den här citronkladdkakan förra veckan när jag hade p4 Västmanland på besök här hemma i mitt kök. Jag tyckte det passade med något vårigt och fräscht så här när vi ändå tassat en bit in i första vårmånaden. Även om det fortfarande snöar här och igår hade vi -13,9. Men våren måste ju komma någon gång. Det vet vi. Den har inte bara riktigt bestämt sig om när ännu. Och det är faktiskt inte alla år vi har både en vit påsk och en vit jul. Pappa planerar för fullt i vilka snöhögar han ska gömma barnens påskägg i 😉
citronkladdkaka med vit chokladganache Fredagar innebär hemmadag med Isac. Jag brukar passa på att jobba undan massor på förmiddagen och sen brukar vi hitta på något kul. Men jag ligger nerbäddad i soffan och jobbar fortfarande.
I tisdags drog jag ut en visdomstand och efter det har dagarna gått i 100. Men i går efter lunch, när allt lugnat ner sig så var det som om kroppen kom på att just ja, något hände i tisdags. Så då blev jag så förlamande trött och fick lite feber. Men den gick ner som tur var i går kväll. Men är helt slut idag fortfarande. Men då är det tur att man kan jobba från soffan! Här skiner solen och så toksnöar det om vartannat. Men det vore riktigt skönt att komma ut en sväng nu på dagen. Kanske går vi ut och fikar lite i solen om en stund.

citronkladdkaka med vit chokladganacheKladdkakan gör man precis som vanligt allra helst dagen innan. Det är en regel som alltid fungerar för kladdkakor. Baka dagen innan och låt stå kallt i kylen över natten. Då blir den som allra godast tycker jag.
Åter igen blev jag lite inspirerad av Camilla som spritsat vit chokladganache på sin citronkladdkaka. Det lät så otroligt got. Så jag var tvungen att testa. En riktig 10 poängare blev den kombinationen vill jag lova!

Citronkladdkaka med vit chokladganache:
200 g smör
4  dl strösocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
3 citroner (skal och saft)
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull, tag av det från spisen och rör ner sockret. Blanda tills sockret smält något och smöret svalnat. Tillsätt äggen, ett i taget. Se till att röra om ordentligt mellan varje ägg så allt blandas ordentligt.
Ha sedan i vaniljpulver och mjöl. Rör, inte vispa till en slät smet.
Riv skalet från två citroner och pressa ur saften ur tre. Blanda i detta i smeten.
Grädda i 225°C i cirka 20 minuter. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Hacka den vita chokladen och ha upp i en rostfri bunke. Värm grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i några minuter. Rör sedan om till en slät och glansig ganache.
Låt stå i rumstemperatur tills din ganache har fått önskad konsistens. Du kan också skynda på det genom att ställa in den i kylen, men håll koll så den inte stelnar så mycket att den inte går att spritsa. Bred eller spritsa ut ganachen på din kalla citronkladdkaka. Dekorera med färska bär.
Förvara i kylskåp.
Bästa kladdkakan som är precis sådär lagom syrlig tycker jag!

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisa
Lisa
3 år sedan

Hej! Är du säker på temperaturen och tiden? Gjorde precis kakan och den blev både genomgräddad och lite bränd. Ugnar kan ju såklart vara olika men skulle jag göra den igen skulle jag nog välja 175 c och 20-25 min.

centerkakor, centergrottor, småkakor,

Nästa inlägg

Centerkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x