Hemgjort iskaffe

iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Alltså denna värme! Maj känns som en ovanligt varm och fin juli. Vad händer egentligen? Inte för att jag klagar det allra minsta. Tvärt om så tycker jag om sol och värme. Idag när jag arbetat klar hämtade jag upp barnen och så åkte vi och badade i den fina lilla insjö vi har i vår by. Hur många gånger har vi gjort det i maj tidigare? Har premiärdoppet skett före midsommar andra år har vi varit nöjda.
Så jag tycker  vi gör det bästa av situationen. Därför bjuder jag idag på en härlig iskaffe. Fint va? För det är nackdelen med sommaren, jag har svårt för att dricka hett kaffe, men är ändå kaffesugen. Då stavas lösningen ISKAFFE!
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Tyvärr tycker jag ofta att hemgjort iskaffe har en tendens att bli lite beskt. Och så kräver det lite förberedelser. För jag har ingen maskin hemma som kan göra kallbryggt kaffe. Vissa är lika hurtiga som Martha Stewart och tar kaffeslattarna och fryser in, vips kan du göra dig ett eget iskaffe när suget sätter in. Vi har bara kaffemaskin, så här blir det aldrig några kaffeslattar över. Så det fungerar tyvärr inte för mig.
Och jag tycker att vanligt kaffe som du bryggt och sedan svalnat inte alls blir så gott att göra iskaffe av. Det finns en viss beska i det som gör att man måste söta det för att få till en fin smak.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Men så läste jag någonstans att man med fördel kan använda sig av pulverkaffe när man gör iskaffe. Då slipper du den där beska tonen och du kan fixa ditt iskaffe på ett litet kick för det går faktiskt att röra ut pulvret i kallt vatten! Fiffigt va!
Jag tycker det blir allra godast att göra iskaffe på någon växtbaserad mjölk. Den är liksom lite krämigare och ger en viss fyllighet till iskaffet. Jag upplever också den växtbaserade mjölken lite sötare, vilket fungerar fint här. Men det är ju helt en smaksak vilket man väljer. Man kan såklart även söta sitt iskaffe med lite råsocker. Det är också gott.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
 
Det finns säkert lika många varianter på iskaffe som det finns kaffedrickare. Och inget är väl egentligen rätt eller fel. Men har ni några tips på hur ni gör för att få till den ultimata iskaffet?
Vill man göra det riktigt lyxigt har man i en skopa god vaniljglass, eller kanske lite choklad eller kolasås runt kanterna. Men då är det liksom inte riktigt en iskaffe längre enligt mig. Då är det mer av en efterrätt. Som i och för sig också kan sitta fint ibland 🙂
Iskaffe, 2 glas:
4 tsk pulverkaffe (köp en lite mer mörkrostad sort, gärna eko!)
ca 4 dl kallt vatten
ca 2 dl valfri mjölk (jag använde den här)
is
Blanda ut pulverkaffet med ca 2 msk vatten. Rör ordentligt tills allt kaffe lösts upp. Häll på resten av vattnet och blanda väl. Ha i mjölken och is. Sätt i sugrör och drick på direkten
Perfekt att svalka sig med en varm sommardag!
 
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
6 år sedan

Gör gott kaffe (det du gillar i vanliga fall) och frys in i isformar. Ta sedan fram när du är sugen på iskaffe och ha på mjölk 🙂

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linda
6 år sedan

Superbra tips det där med att frysa in kaffet!

Anne
6 år sedan

Har faktiskt inte tänkt på att använda pulverkaffe – läste lite om kallbryggning och det verkar ta lite väl mycket tid för en tålamodsutmanad som jag 🙄 Ska testa med pulver och havremjölk, den är så god och krämig. PS Dina bilder är underbara! DS

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anne
6 år sedan

Nej inte jag heller tidigare. Gör det där jäkla kaffet och så står det i kylen och ska bli kallt, då glömmer jag bort det! Så det här passade mig perfekt! tålamodsutmanad, vilket otroligt bra ord!!
Tack <3

Nadia Westerström
6 år sedan

Jag gör nästan samma sak fast med Barista mjölk och är Trés trés delicieux 😋😋😋😋

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Nadia Westerström
6 år sedan

Så smidigt ju! Ska testa med iKaffe idag. Blir nog också gott!

Hemmarecept
6 år sedan

Vilket bra tips! Skall provas!

Jessica
Jessica
5 år sedan

Testa Havremjölk vanilj! Sååå gott!
Fast jag är ju en godisgris så helst vill jag ha kondenserad mjölk och en gnutta flingsalt… OMG vad gott 😊

smoothie bowl med mango mellanmål

Nästa inlägg

3 goda smoothies att göra till mellanmål

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x