Plättar med havremjöl

glutenfria plättar
Jag har fått massor av frågor om jag har tips på bra picknick-mat. Och så här i sommartider är ju det högaktuellt. Därför tänkte jag idag tipsa om vår senaste favorit här hemma. Plättar med havremjöl.
Jag är lite av den åsikten att pannkakor och plättar inte riktigt klassas som mat. Det har mer av efterrättskaraktär. Mest pågrund av att jag inte riktigt tycker man blir mätt av det. Bara tung i magen. Dock har jag två barn och en man som älskar alla former av pannkaka och plättar. Jag har tidigare gjort bovetevåfflor. Ett naturligt glutenfritt alternativ till vetemjöl. Men det har en liten speciell smak. Så här om dagen tänkte jag att man borde ju sjutton kunna göra plättar på havremjöl. Det kan väl inte bli så speciellt annorlunda smak i det. Och det blev det inte heller.
glutenfria plättar
Ja men varför tycker jag att det är bättre att göra plättar på havre än på vete kanske ni undrar. Jo först och främst känner jag personligen att min mage mår bra mycket bättre av att äta havreprodukter än veteprodukter. Havre innehåller dessutom mer protein och mer fibrer. Vilket gör att näringen tas upp långsammare i kroppen och man får inte en lika snabb blodsockerstegring.
Det blir dessutom naturligt glutenfritt (om du använder glutenfria havregryn) vilket är perfekt om du eller någon i din närhet är glutenintolerant. Gör man dessutom plättarna på havremjölk blir de även helt mjölkfria.
glutenfria plättar
Så igår gick jag upp och stekte en hel omgång havreplättar som vi sen packade ner i kylväskan och tid med till sjön. Plättarna åt vi tillsammans med hallonkvarg eftersom jag inte riktigt orkade kladda med sylt, grädde och annat. Plättarna fungerar precis lika bra att äta kalla som varma och helt nygräddade!
Perfekt utflyktsmat så här på sommaren. Eller bara som en lyxig och god lunch hemma i skuggan <3
Plättar med havremjöl:
3 dl havremjöl
3 dl havremjölk (eller annan mjölk)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Blanda allt havremjöl med hälften av mjölken. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan resten av mjölken, alla ägg, bakpulver, vanilj och lite salt. Rör till en jämn smet.
Smörj en plättlagg med valfritt smör och grädda plättarna gyllenbruna.
Servera med färska bär eller vad ni gillar bäst!
Har ni några bra tips på utflyktsmat? Vad tar ni helst med i picknick-korgen?

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monica
5 år sedan

Hej! Har uppfattningen att plättar klassas mer som mat här i Finland än i Sverige. Kanske för att ”det stora blinilandet” ligger så nära? I vilket fall som helst spenatplättar, morotsplättar, nässelplättar m.m brukar jag ofta servera tillsammans med lingon eller tranbärssylt, kokt potatis och t.ex en kesosallad ännu till. Alltid lika populärt hos barn! Ibland kan man testa att lägga med lite extra protein också. Nån msk ärtmjöl eller spelt-, quinoamjöl… så god sommar (och vinter) mat!

Jenny Enebro
Jenny Enebro
5 år sedan

Låter toppen! Gör du mjölet själv lr kan man köpa havremjöl?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Jenny Enebro
5 år sedan

Det är lite olika. Finns färdigt att köpa, men blir mkt billigare att göra själv 🙂

Isa
Isa
5 år sedan

Tips på mer matiga plättar är att blanda i lite rivna morötter och/eller finskuren skinka. Jag brukar också ha havregryn ( som jag kör några varv i mortlen) i pannkakssmeten, oftast hälften av varje havre o vetemjöl.
Morot och skink-pannkakor är jättegoda med lingonsylt till.

Birgitta Hedström
4 år sedan

Toppenbra recept! Ska prova och göra havremjöl själv! Tack för tipset/receptet!❤️

pokébowl med lax och kokosris

Nästa inlägg

Sommarens bästa recept på lax

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x