Äppelkaka med tosca

äppeltosca,
Som utlovat, här kommer ännu ett recept med äpple. Den här gången en äppelkaka med tosca. Dessutom en väldigt lättbakad äppelkaka. Jag gillar ju sånt som är enkelt att göra och som ger minimalt med disk. För finns det en baksida med detta arbete så är det just detta med att diska. Fy fasiken vad det är tråkigt! Men den här kakan gör man genom att bara röra ihop alla ingredienser i en och samma kastrull. Fint va? Sen brukar jag bara snabbt skölja ur kastrullen med lite vatten och sen göra toscasmeten i samma kastrull. Lätt som en plätt liksom!
äppeltosca,
En sak till som är himla bra med den här kakan, det är att den passar utmärkt att göra till på söndag. För ni vet väl vad det är för dag då? Jo det är 9 september och här i Sverige innebär det att det faktiskt är valdag. Och när man varit och röstat, ja då får man valfika. Så är det bara.
Och jag hoppas för guds skull att ni alla går och röstar på söndag. Precis som många andra känner jag en otrolig oro för hur det kommer att gå. Vilket Sverige kommer vi de kommande åren få? Hur kommer det påverka mig, mina barn och min familj? För oss som bor en bit ut på landet. I en småstad där vi behöver arbeta med integration, där vi måste få ett företagsklimat som gör att vi småföretagare ska kunna växa. Där vi inte vill ha barnhem och främlingsfientlighet. Där jag vill att alla ska få möjlighet till att utvecklas och blomstra.
Jag vill att mina söner ska växa upp i ett Sverige där kvinnor och män är lika mycket värda. Jag vill inte att dom ska få förtur till ett framtida jobb, bara för att dom är män, med blont hår och blåa ögon. Jag vill inte att dom växer upp som en generation där kvinnorna åter igen får stå tillbaka. Jag vill att dom tillsammans med deras framtida partners själva ska få välja hur deras liv ska bli. Att dom kommer att ha samma förutsättningar för att lyckas. Jag önskar så att vi nu kommer att få bygga ett Sverige som vi alla kan vara stolta över.
Och när ni varit och lagt er röst, gjort er plikt som medborgare. Ja då får man gå hem och ta lite valfika. För det är man värd!
äppeltosca,
Äppelkakan blir ganska låg, så den passar fint att göra i en lite lägra form med löstagbar kant. Sen är det riktigt gott att servera en kula vaniljglass till. Eller varför inte lite vaniljsås. Jag gör oftast den här rårörda vaniljsåsen. Den tycker jag är allra godast. Och den är dessutom riktigt enkel att göra. Jag hade hasselnötter i min toscasmet, men det är såklart en smaksak. Personligen tycker jag att hasselnötter och äpplen är riktigt gott ihop. men man kan självklart ta mandelspån, hackad mandel eller vad man gillar bäst.
äppeltosca,  Äppelkaka med tosca:
100 g smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 äpplen
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g hasselnötter
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kanel och vanilj. Rör tills allt socker har smält. Blanda i bakpulver och mjöl. Ha sedan i äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
Bred ut smeten i en form med löstagbar kant.
Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Fördela dom över smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Så, har ni bestämt än vad ni kommer att rösta på i valet? I Sverige verkar det vara rätt tabu ändå att prata om vad man ska rösta på. Eller vad tycker ni? Själv kommer jag att rösta på Centerpartiet. Jag tror vi har en stark framtida ledare i Annie. Vågar ni berätta om vad ni röstar på? Eller vill ni hålla det för er själva?
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
5 år sedan

Jag kommer också att rösta för humanismen! Ja, just det; Centerpartiet!

Malin
Malin
5 år sedan

Vilket härligt recept! Det ska jag göra på söndag!

steel cut oats, gröt. äpple

Nästa inlägg

Äppelgröt i Crock Pot

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x