Äppelgröt i Crock Pot

steel cut oats, gröt. äpple
Alltså den här hösten, den måste väl ändå gå till historien? Aldrig har jag varit med om att folk haft så mycket äpplen, päron, plommon och annan frukt i sina trädgårdar! Vi är inget undandag. Med 4 stora äppelträd och ett litet nyplanterat har vi mer än vi mäktar med hemma hos oss. Därför tänkte jag tipsa om lite härliga äppelrecept här under veckan. För även om man själv kanske inte har ett eget äppelträd, så finns det så många människor som mer än gärna blir av med lite äpplen i år. Så frågar man bara runt kan man med all säkerhet få åka och plocka hos någon. Ett väldigt populärt recept så här års är mitt recept på äppelgröt. Det är en maträtt som för med sig så mycket barndomsminnen för mig.
Men, det gäller ju att variera sig och utvecklas lite. Därför har jag gjort en ny variant på äppelgröt. Jag har nämligen bytt ut riset i orginalreceptet till steel cut oats. Jag gjorde min äppelgröt i min Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka den i en gryta på svag värme på spisen.
Är du lite osäker på vad steel cut oats är kan du läsa mer om dom här.
steel cut oats, gröt. äpple
Alla äpplen jag plockade idag var fallfrukt. På bara ett par minuter hade jag fått ihop ett par kilo superfina äpplen. På fredag hoppas jag hinna göra lite vanligt äppelmos. Det är ett himla bra sätt att göra något av en större mängd äpplen tycker jag. Alla äppelträd vi har är av olika sorter. och jag mixar gärna de olika äpplena. För alla smakar lite olika.
steel cut oats, gröt. äpple
Idag har jag haft ett fint jobbflow här hemma. Vilket känns riktigt skönt. Kom äntligen iväg till gymmet i morse efter ett par veckors ofrivillig frånvaro. Och jag måste säga att de dagar jag tränar innan jobbet blir ofta riktigt bra dagar. Dels är det skönt att få den där stunden lite för sig själv. Men jag känner även hur både kropp och hjärnan verkligen behöver rörelse för att må bra. Att sen få komma hem till en härlig portion av äppelgröt var ju inte helt fel kan jag säga!
steel cut oats, gröt. äpple
Jag och Axel har blivit lite smått besatta av gröt gjord på just steel cut oats. Men, det är ingen gröt som går snabbt att koka. Jag brukar faktiskt blötlägga havrekrosset i kastrullen redan kvällen innan. Annars tar det rätt lång tid att koka havrekross riktigt mjukt. De 8 minutrarna det står på paketet tycker jag inte stämmer alls! Därför är det en ypperlig gröt att göra i just en Crock Pot. Där får det puttra länge, länge på låg värme. Och det blir en så god gröt av det!
Hur mycket vätska som går åt beror lite på hur blöta äpplena är. Jag fick ha i en skvätt havremjölk under tiden gröten stod och kokade.
Jag kokar alltid min gröt i havremjöl nuförtiden. Det blir så krämigt och gott! Självklart går det bra med vilken mjölk som helst.
Beroende på märke och modell på din slow cooker kan du behöva anpassa tiden lite. Prova dig fram till vad som passar dig bäst!
 
Äppelgröt på steel cut oats i Crock pot, ca 6 port:
4 dl steel cut oats
4 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg steel cut oats, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så det är perfekt att göra en omgång på helgen och sedan ha till veckans frukostar!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Barbro
Barbro
5 år sedan

Verkar spännande får nog testas nån gång.
Ha en bra helg.

quinoabiffar med morot, vego

Nästa inlägg

5 goda burgare och biffar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x