ANNONS

Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde

  Inlägget är i samarbete med Villa Puccini.toskana, pasta
Sensommaren har hastigt övergått i höst. Kvällar, nätter och tidiga morgnar är riktigt kyliga, men än så länge är temperaturen rätt behaglig under dagarna. Vet ni vad jag tycker är allra bäst med den här årstidsväxlingen? Jo det är att få samla vänner och familj hemma i köket, tända levande ljus, laga massa god mat och låta mörkret sakta falla utanför fönstret.
Hemma hos oss är vardagsmaten så betydelsefull. Och vi försöker alltid att äta minst ett mål tillsammans hela familjen. Där alla sitter ner vid samma bord, får dela med sig av sin dag, bli sedd och lyssnad på. För mig är det otroligt viktigt. Att få äta middag utan stress.
Igår hade jag och barnen varit i badhuset hela eftermiddagen. Och när vi kom hem dukade vi fram min härliga kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde. Vi tände ljus och hade en mysig torsdagskväll tillsammans. Det är väl vardagslyx om något!
Under hösten här kommer jag i samarbete med Villa Puccini ge mig ut på jakten efter den perfekta pastasåsen. Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Och som barn av min tid, så har jag börjat min research på nätet. Var annars hittar man sin information idag?
När jag har kollat runt lite om det toscanska köket är det ett par ord som sticker ut, som ofta är med i beskrivningen av maten från Toscana. Det är enkelhet och njutbarhet. Vilka helt fantastiska ord att beskriva en matkultur med tycker jag! Eller vad säger ni? Vem vill inte njuta av enkel men vällagad mat?
Det här med att para ihop vin med mat är inte alltid det enklaste. Men, det finns som tur är ett par olika knep att ta till. Två saker man måste ta hänsyn till när man ska välja vin till maten är vinets syra och strävhet – ett vin med relativt mycket tanniner och hög syra kräver, tvärtom mot vad många kanske tror, lite syra i maten.
toskana, pasta
För att möta upp vinets syra och strävhet krävs det kanske tvärt om mot vad många tror, även lite syra i maten.
En liten grundregel man kan följa är:

  • Välj ett lite syrligare vin till syrlig mat.
  • Ett sött vin passar till sötare mat
  • Ett kraftigt vin kräver kraftig mat

Sedan brukar ett bra tips även vara att kolla på var vinet kommer ifrån. Ofta passar just toscansk mat utmärkt till viner producerade i Toscana. Därför är det ingen större överraskning att Villa Puccini passar bra till det klassiska toscanska köket.
 
toskana, pasta
Av den anledningen valde jag att ha syrad grädde i detta recept, just för att möta upp syran i vinet. Även tomatbasen innehåller en del syra. Sedan gör grädden i såsen att vinets strävhet mildras något.
 
Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde, 4 portioner:
ca 250 g körsbärstomater
2 msk balsamvinäger
flingsalt
Värm ugnen till 225°C. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över lite balsamvinäger. Strö över flingsalt och rosta tomaterna i cirka 20 minuter.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
1/2 grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
1 dl syrad grädde
svartpeppar
färsk basilika
500 g kyckling
salt och peppar
4 portioner pasta
parmesanost
pinjenötter
Skala lök och vitlök och hacka dom fint. Stek mjuk på medelvärme i lite olja. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong  och krossade tomater. Låt allt koka på medelvärme tills tomatsåsen reducerats och blivit tjock. Tillsätt grädden och låt koka en stund till. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk persilja.
Skär ner kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek på medelvärme tills kycklingen fått fin yta och är genomstekt. Vänd ner i pastasåsen tillsammans med de ugnsrostade tomaterna.
Koka valfri pasta enligt förpackningen. Rör ner den nykokta pastan i såsen. Strö över pinjenötter, basilika och parmesanost vid servering.
TIPS:  Välj gärna en pastasort som har räfflor. Då fastnar såsen fint på pastan!
 
Vi vuxna tog varsitt glas av det toscanska vinet till pastan och det passade perfekt! Det här blev en perfekt vardagsmiddag för hela familjen. Jakten på den perfekta pastasåsen fortsätter nu. Så håll utkik här på bloggen efter nästa recept!
 

Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
jäsa över natten

Nästa inlägg

6 goda brunchrecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x