Äppelcheesecake med topping

äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Vilken helt fantastisk hösthelg vi har haft. September när den är som allra bäst! Strålande sol och så pass varmt att man faktiskt har kunnat gå i t-shirt. Men ändå känner man den där undertonen av höst. Av kyliga morgnar och fuktigt gräs. Tänkt om hösten alltid kunde vara så! Och vad passar bättre än att baka en äppelcheesecake med topping en helg som denna? Kakan räcker till många, har en silkeslen fyllning och är bara så god!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
I fredags åkte jag till Stockholm för en härlig Kick-Off med Loppi-gänget. Så mysigt att bara ungås med andra engagerande och kreativa människor. Sådant ger verkligen energi! Sen i lördags stannade jag till i Barkarby och passade på att uppdatera barnens garderober lite. Och så köpte jag en hel del nytt till Axels sovrum som vi håller på att fixa i ordning. Väl hemma kände jag att jag bara måste ut i det fina vädret. Och vet ni vad som hände? Isac lärde sig att cykla! Under våren och försommaren tränade vi ganska mycket. Men det var rätt ostadigt. Så kom högsommarvärmen och ingen orkade lyfta ett finger, än mindre försöka lära en ilsk 4-åring att cykla. Så nu var det ett tag sedan sist. Efter en hel del bråk (vi stod säkert 15 minuter efter vägen och Isac var vad man kan säga fly förbannad), så satte han sig på cykeln och så kunde han cykla! Vilken lycka!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Idag blev det en heldag hemma med massor av fix i trädgården. Rabatterna är rensade inför hösten, lite nya växter har planterats, gräsmattan fick sig en omgång och det mesta av sommargrejerna är nu undanstuvade. Sen kom mina föräldrar på fika och vi passade på att äta upp det sista som var kvar av min äppelcheesecake. Efter det har vi röjt här inne. Tvättat undan ett par maskiner tvätt och bäddat rent. Jag tycker det är så otroligt skönt att börja veckan med lite ordning hemma! Speciellt när man vet att den kommande veckan är totalt fullbokad, så det finns inte så mycket utrymme för fix här hemma.
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugnFör flera år sedan åt jag en variant av den här kakan. Jag fick tyvärr aldrig receptet och så glömde jag liksom av den lite. Men av någon anledning kom jag att tänka på den igen, en hel massa år senare. Så det var bara att sätta igång och provbaka! Om den blev exakt som kakan jag ätit förut vet jag inte, men himla god blev den i alla fall!  Det är alltså en bakad cheesecake, smaksatt med kryddiga äpplen. Och som pricken över i, en god topping.
En perfekt äppelcheesecake att baka så här när allas trädgårdar är överfulla med äpplen!
 
Äppelcheesecake med topping:
Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
Blanda samman alla ingredienser till pajbotten. Tryck ut i en springform. Grädda i  180°c i cirka 10-15 minuter tills den har fått lite färg.
Fyllning:
400 g färskost
100 g ricottaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
2 ägg
2-3 stora äpplen
kanel och kardemumma
Blanda samman färskost, ricotta, socker, gräddfil och mjöl. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.
Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en bunke och pudra över kryddorna. Fördela äppelskivorna i botten på pajskalet. Häll därefter över cheesecakefyllningen. 
Smuldeg:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
50 g smör
Nyp snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och toppa cheesecaken med detta. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 30 minuter. Låt sedan svalna helt i kylen över natten.
Jag tyckte den var god precis som den var. Men kungarna av vaniljsås (min man Sebastian och hans vän Erik) tyckte man borde haft just vaniljsås till. Prova själv och se vad du tycker 🙂
 
Vad har ni haft för er i helgen?

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
toskana, pasta

Nästa inlägg

Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x