6 goda brunchrecept


I morgon är det brunchens dag. Hur fint låter inte det?. Varför inte fira dagen genom att bjuda vänner och familj på en härlig brunch? Kalljästa frukostbröd, en riktigt god smoothie, bananplättar, en yoghurtparfait.. Massor av gott kaffe, trevligt sällskap och söndagen kan inte bli bättre. Eller hur?
För ett par veckor sedan tipsade jag om det här receptet på kalljäst bröd. Och det blev verkligen populärt! Att kalljäsa bröd är otroligt smidigt och det blir ett lättbakat bröd som är svårt att misslyckas med.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att servera yoghurt och bär i fina glas blir så mycket roligare mot om man bara skulle äta det i en skål rakt upp och ner. Toppa med färska bär, lite citronmeliss och toppa med kakaonibs.


En färgsprakande smoothie bowl är perfekt att servera tillsammans med massor av färsk frukt och annan god topping. Gör gärna flera olika alternativ, det blir riktigt snyggt på bordet!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Bananplättar passar precis lika bra på brunchen, som ett gott mellanmål eller som en enklare lunch. Jag får alltid göra orimligt många. Barnen äter alltid upp varenda bananplätt! Men det tar jag som ett fint betyg.


Alltså jag är ju en grötälskare, så jag kan inte låta bli att ha i alla fall en slags gröt på min brunch! Jag älskar att blanda i massa godsaker. Som här hallon, det ger en så vacker färg åt gröten!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Sist men inte minst, ingen brunch utan en god smoothie! Här har jag gjort en chokladsmoothie– hur gott låter inte det egentligen?
Den här veckan har som vanligt gått i 120 och det har blivit jobb precis varje kväll den här veckan. Men ibland är livet så. I morgon packar jag i alla fall väskan och åker på kick-off med Loppi-gänget! Det ska bli supermysig! Vi ska umgås, äta god mat, kanske dricka ett glas bubbel eller två och ha en fin eftermiddag och kväll. Sen blir det att åka hem till familjen på lördag och fortsätta med grabbarnas sovrum som vi håller på att fixa i ordning. Isac önskade sig guldfärg på sina väggar, vilket vi avstyrt. Barnen har tidigare delat sovrum och så har vi haft ett rum som lekrum. Men nu får de istället varsitt sovrum. Och genast somnar båda barnen mycket fortare om kvällarna och sover bättre om nätterna. Vilken lycka, för oss alla <3

0
9

Kakor med M&M's

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag brukar för det mesta klara mig fint från godis och sötsaker. Om jag inte är hungrig eller uttråkad. Då trillar jag lätt dig. Kan liksom inte motstå att gå och småäta lite när jag sitter sena kvällar och arbetar. Eller när man måste ta tag i mindre roliga saker på jobbet. Som att renskriva recept. Det är så trist. Då blir jag alltid akut godissugen.
Men annars, då har jag inga problem att stå över både fika och godis. Om vi inte pratar om M&M’s. De är min svaga punkt här i livet. Jag kan liksom inte låta bli. Helt omöjligt! Långt in i skafferiet, där bakom någon konstig mjölsort jag antagligen aldrig kommer att använda. Där har det länge legat en påse med M&M’s. Och nu tänkte jag att det måste vara dags att göra något av dom. Så jag tog och bakade en omgång kakor med M&M’s. Lätta att baka och grymt goda. Alltså helt livsfarliga att ha hemma!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu rullar veckorna på sådär ruskigt fort tycker jag! Vi är redan i mitten av september. Varje gång jag kollar ut blir jag lite förvånad över att löven börjar bli gula. Redan? Fast så kommer jag på att det faktiskt är höst nu. Just nu är jag inne i en period där jag önskar att veckorna hade ett par dagar till. Hur ska man hinna med allt? Förutom allt jobb som ligger framför mig så är det planeringsdag på förskolan, studiedag på skolan (tack och lov för att fritids finns!!), Isac ska till BVC OCH tandläkaren samma vecka. Jag bävar redan nu. Han är inte den som samarbetar när det kommer till sådant. Som att typ ställa sig på en våg när någon annan ber honom göra det. Det passar inte den lilla pojken.
Men hos tandläkaren har han i alla fall lovat att han ska gapa. Så vi får bara hoppas på det bästa!
Axel har alltid bara gjort som man sagt när det kommer till BVC och tandläkaren. Utan att protestera.
Isac har vi inte kunnat mäta eller väga på BVC sen 2-årskontrollen. Och den här gången ska dom kolla både syn, hörsel, balans och finmotorik. Så ni kan tänka på mig på onsdag förmiddag…. Kanske kan det gå om jag mutar med något? Kakor kanske 😉

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är sådana där typiskt enkla kakor. Som lätt kan varieras. För om du är en lite knäpp människa och inte gillar M&M’s ja då går det bra att hacka i lite choklad i kakorna istället. Utan problem.
Kakor med M&M’s:
175 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 farinsocker
1 ägg
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl M&M’s (ca en liten påse)

Blanda smör och de båda sockersorterna väl. Tillsätt ägg och äggula. Rör om väl. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och blanda till en deg. Hacka godiset grovt och rör ner 3/4. Spar några att dekorera kakorna med.
Rulla degen till bollar lika stora som en pingisboll ungefär. Grädda i 175°C i cirka 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Tryck gärna i några hackade M&M’s i de varma kakorna, som dekoration.
Sen kan jag bara tipsa om att själva kakdegen är rätt god att äta som den är, den med…..

2
3

5 fiskrecept till vardag och fest!


Dags för en ny vecka, en ny måndag är här. Och som alltid på måndagar tipsar jag om lite god mat ur arkivet. Idag har jag plockat fram 5 fiskrecept som passar till vardag och fest! Vi äter i regel fisk en gång i veckan hemma hos oss. Jag tycker det är enkel och lättlagad vardagsmat. Men det fina med fiskrecept är att de ofta går att bara lyxa till lite, så passar de precis lika bra att servera en lördagskväll. Det är matlagning som jag gillar!
Ett av de mest populära fiskrecepten här på Linnéas Skafferi är lax i citronsås. Självklart går det bra att byta ut laxen mot annan fisk. Ta det du gillar allra bäst. Vill man sätta lite mer helgkänsla på rätten skulle jag ugnsbaka laxen, koka såsen för sig och servera med pressad potatis, massa grönsaker och färska räkor. Man skulle även kunna ugnsbaka en hel laxsida- då får man enkel mat till många!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I somras ångade jag lax i ugnen. Så otroligt smidigt och väldigt gott. Det är dessutom väldigt snäll mat då den är skonsamt tillagad. Passar därför stora som små! Under sommaren är färskpotatis det självklara valet till denna maträtt. Men det går såklart bra att servera ugnsrostad potatis eller helt vanlig kokt potatis till.


Fisksoppa med saffran är en sådan där rätt jag glömmer av lite ibland. Det är perfekt att servera en fredags fler lördagskväll. Tillsammans med ett god bröd och lite krämig aioli. Jag kan ha lite svårt för saffran i mat. Men till den här soppan passar det perfekt!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett recept som blev otroligt populärt i påskas var den här ugnsbakade laxen med fetaost och pesto. Den går också perfekt att göra av en hel laxsida. Otroligt lättlagat men så gott! Har ni inte testat än, gör det!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är en variant på laxen ovan. Fast istället för att bre på fetaost och pesto har jag fyllt laxfiléer. Och här har jag använt röd pesto gjord på soltorkade tomater. Jag gör ofta så när jag tar fram recept. Har jag något jag är riktigt nöjd med, då utgår jag från det, men gör vissa förändringar och vips har man ett helt nytt recept. En helt ny maträtt. Då blir vardagsmaten mycket enklare att klara av!

Idag har förskolan planeringsdag. Så jag och Isac hänger hemma. Jag sitter vid köksbordet och jobbar, iförd myskläder och dricker på tok för mycket kaffe.  Isac tar det lite lugnt i soffan. Vilket lyx att få börja måndagen så! Själv känner jag mig lite trött idag jag med. Vi satt uppe och följde valet. Men varken vi eller resten av Sverige verkar ha blivit speciellt mycket mer kloka av det.


Jag ska jobba undan lite grejer nu på förmiddagen, sen kommer Axel med bussen efter lunch. Det var en rätt putt pojke som tog bussen till skolan i morse. Han ville verkligen gå på fritids idag!
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på veckan <3
Gillar ni mina tips på matträtter? Tryck göra på hjärtat här nedanför då!

1
2