Nutellagrottor

nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
I flera veckor har jag gått och funderat på de här kakorna. På att man måste kunna ta den klassiska hallongrottan, men byta ut sylten mot nutella. Och göra en nutellagrotta. Det kan ju liksom inte bli fel tänkte jag. Självklart blev det inte heller det. Det blev precis så bra som man kan tänka sig faktiskt! För ett tag sedan gjorde jag centerkakor och det blev hur gott som helst! Steget från centergrottor till nutellagrottor är inte superstort. Men för att få en lite annan smak tillsatte jag även lite kaffe i kakdegen. Men det gör man ju precis hur man vill med.
Vill man lyxa till dom lite extra, då kan man ha i en klick dulce de leche under nutellan. Det vore säkert också gott. Eller vad tror ni?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
Vips så är det fredag igen. Jag fattar inte att veckorna kan gå så otroligt fort! Jag säger som min son Axel brukar säga: Veckorna består av måndag och vips så är det söndag. Sen börjar det om!
Jag måste nog hålla med lite där. Men man får göra det bästa av dagarna ändå. I måndags följde Axel med mig på kvällspromenad. Tänk att min lilla mini-människa är så stor att han utan problem följer med på långpromenad. Vi gick en timme och han hade kunnat gå lika långt till. Men då var det dags att gå hem och hinna mysa lite i soffan innan det var läggdags.
Den här hösten har mina barn varit såå trötta. Så hos oss stänger vi av tv’n och borstar tänderna 19.15. Och oftast har båda barnen somnat runt 20. Så skönt, för oss alla! Ni som också har barn i samma ålder som mina, när går dom och sover för kvällen?
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor
När jag bakar småkakor som dessa använder jag alltid en minimuffinsform. Det är helt perfekt! Då får kakorna stöd och flyter inte ut som de lätt kan göra annars. Ett annat bra tips är att låta kakorna stå kallt minst 20 minuter innan man gräddar dom. Det kan också göra att formen hålls bättre!
Jag smaksatte som sagt kakorna med lite kaffe, men det är ju helt en smaksak hur man gör med det. För att inte få för mycket vätska i degen har jag i lite nescafé i kaffet. Då blir det extra starkt och extra mycket med smak. Fiffigt va?
 
Nutellakakor, ca 25 st:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 msk kallt kaffe
1 tsk Nescafé
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Nutella
Blanda smör och sockret väl. Blanda kaffet med Nescafé, rör i det och tillsätt ägget. Blanda väl. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till ca 25 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Då håller kakorna formen ännu bättre. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll med Nutella. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel eller finhackade hasselnötter.
En perfekt liten kaka till fredagsfikat, eller hur!
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
fiskgratäng med blomkålsmos

Nästa inlägg

Fiskgratäng med blomkålsmos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x