Nutellagrottor


I flera veckor har jag gått och funderat på de här kakorna. På att man måste kunna ta den klassiska hallongrottan, men byta ut sylten mot nutella. Och göra en nutellagrotta. Det kan ju liksom inte bli fel tänkte jag. Självklart blev det inte heller det. Det blev precis så bra som man kan tänka sig faktiskt! För ett tag sedan gjorde jag centerkakor och det blev hur gott som helst! Steget från centergrottor till nutellagrottor är inte superstort. Men för att få en lite annan smak tillsatte jag även lite kaffe i kakdegen. Men det gör man ju precis hur man vill med.
Vill man lyxa till dom lite extra, då kan man ha i en klick dulce de leche under nutellan. Det vore säkert också gott. Eller vad tror ni?


Vips så är det fredag igen. Jag fattar inte att veckorna kan gå så otroligt fort! Jag säger som min son Axel brukar säga: Veckorna består av måndag och vips så är det söndag. Sen börjar det om!
Jag måste nog hålla med lite där. Men man får göra det bästa av dagarna ändå. I måndags följde Axel med mig på kvällspromenad. Tänk att min lilla mini-människa är så stor att han utan problem följer med på långpromenad. Vi gick en timme och han hade kunnat gå lika långt till. Men då var det dags att gå hem och hinna mysa lite i soffan innan det var läggdags.
Den här hösten har mina barn varit såå trötta. Så hos oss stänger vi av tv’n och borstar tänderna 19.15. Och oftast har båda barnen somnat runt 20. Så skönt, för oss alla! Ni som också har barn i samma ålder som mina, när går dom och sover för kvällen?


När jag bakar småkakor som dessa använder jag alltid en minimuffinsform. Det är helt perfekt! Då får kakorna stöd och flyter inte ut som de lätt kan göra annars. Ett annat bra tips är att låta kakorna stå kallt minst 20 minuter innan man gräddar dom. Det kan också göra att formen hålls bättre!


Jag smaksatte som sagt kakorna med lite kaffe, men det är ju helt en smaksak hur man gör med det. För att inte få för mycket vätska i degen har jag i lite nescafé i kaffet. Då blir det extra starkt och extra mycket med smak. Fiffigt va?

Nutellakakor, ca 25 st:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 msk kallt kaffe
1 tsk Nescafé
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Nutella
Blanda smör och sockret väl. Blanda kaffet med Nescafé, rör i det och tillsätt ägget. Blanda väl. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till ca 25 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Då håller kakorna formen ännu bättre. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll med Nutella. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel eller finhackade hasselnötter.
En perfekt liten kaka till fredagsfikat, eller hur!

0
2

Fiskgratäng med blomkålsmos

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ok vänner, låt oss prata lite om fiskgratäng. Visst känns det lite, ja mossigt och gjort? Man tänker kanske på en färdig, fryst fiskgratäng i ett tråg som man bara värmen i ugnen eller micron. Med en smakupplevelse som är sådär. Men, alltså själva idén med fiskgratäng är ju så himla bra! Det är så enkelt och blir så gott! Och hemma hos oss äter alla i familjen det. Jag gör ofta fiskgratäng med blomkålsmos. Ett perfekt sätt att få i både man och barn blomkål!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag får ofta frågan hur jag kan komma på så många nya recept hela tiden. Men saken är ju den att jag inte riktigt uppfinner hjulet varje gång. Har jag ett recept som jag verkligen gillar. Ja då kan jag utgå från det men liksom skapa ett nytt recept av det befintliga receptet. Som här. Då har jag tagit familjens favoritrecept på fisk i ugn från det skapat den här fiskgratängen. Med vissa små ändringar då.
Om man har fått för sig att man inte gillar blomkålsmos (vilket ni säkert gör, ni bara tror att ni inte gör det) så går det självklart bra med potatismos eller kanske broccolimos. Men jag gillar mos på blomkål. Det blir så gott till den här fiskgratängen!

Photographer: Sebastian Niemi CaFiskgratäng med blomkålsmos:
ca 800 g torskfiléer
5 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1 msk dill
2 tsk buljongpulver
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
1 kg blomkål
1 dl riven prästost
salt & svartpeppar
Låt fisken tina helt och klappa den torr.
Ha upp creme fraiche, vitt vin och hummerfond i en kastrull. Låt koka upp. Blanda i dill, buljongpulver, rom, citron, salt och peppar.


Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av. Tillsätt ost, salt och peppar, mixa till ett slätt mos. Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Häll över såsen. Gratinera i 200 °C i cirka 25 minuter. Strö över massor med färsk dill och persilja när gratängen är klar. Servera gärna gröna ärtor och rivna morötter till.

1
6

Ostgratinerad kål

I annonssamarbete med Boxholms Ost

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Den här sommarens stora favorit måste ändå vara ugnsbakad eller grillad kål. Så när jag fick frågan att ta fram ett recept till Boxholms nya ost. Ja då var valet ganska lätt. Eftersom sommarens värme släppt taget och vi faktiskt har höst här nu, så fick grillen vila. Och istället valde jag att gratinera kålen i ugnen tillsammans med Boxholms senaste tillskott i familjen. En ost med smak av fänkål och dillfrö. Osten är framtagen i samarbete med stjärnkocken Johan Backéus som är Årets Kock 2017.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag älskar när en råvara får flera användningsområden och fyller flera funktioner. Ost är ju liksom ost. Passar på smörgåsen och strö över en gratäng. Men med en smaksatt ost får man lite mer. Den passar utmärkt att ha på ostbrickan, eller på en god smörgås. Eller som här, där jag använt den i matlagningen. Osten i sig har ju en viktig funktion, men här sätter även fänkålen och dillfröt en fin smak på kålen. Osten smakar verkligen just fänkål och dillfrö och jag tycker den passar perfekt att ha i matlagning. Men den går precis lika bra att ha på en smörgås eller kanske lite fröknäcke till en kopp kaffe? Både höstens middagar och fikastunder är räddade!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Gratinerad kål går fint att servera precis som den är. Tillsammans med en god sallad blir det en perfekt middag. Men man kan också servera kålen som ett vegetariskt alternativ när man tillexempel grillar. Vill man ha kött till så passar det utmärkt med lite kryddstark korv. Möjligheterna är med andra ord oändliga!
Förutom att gratinerad kål är otroligt gott så är det också väldigt vackert, eller hur? Speciellt när man blandar flera kålsorter. Jag har även torrostat lite hasselnötter och strött över kålen för att få lite mer textur i rätten.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Om du vill läsa mer om Boxholms, samarbetet med Årets Kock och de goda ostarna, kika in här!

Gratinerad kål med Boxholms Fänkål & Dillfrö:
1 spetkskålshuvud
1 rödkålshuvud
1 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk buljongpulver
2-3 dl riven ost
100 g hasselnötter
krasse
Dela kålen i fjärdedelar eller halvor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja med pressad citron och buljongpulver. Pensla kålen med detta. Strö över osten och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och har börjat få färg.
Grovhacka hasselnötterna och rosta dom i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Strö de rostade nötterna och nyklippt krasse över den varma kålen.

Gillar ni smaksatt ost och vad brukar ni ha det till? På smörgåsen? I maten?

1
1