ANNONS

Pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner

Inlägget är i annonssamarbete med Villa Puccini

pastasås, pasta

Idag är det dags för den tredje och sista delen i min jakt på den perfekta pastasåsen tillsammans med Villa Puccini. Det jag har älskat med det här samarbetet är att jag verkligen har fått fördjupa mig i det här med olika slags pastasåser. För det är så enkelt att tänka att en pastasås måste vara baserad på en burk krossade tomater. Men vet ni, det finns så många olika sätt att ta fram en härlig och god pastasås.

Idag har jag gjort en krämig pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner. Vill man går det såklart bra att byta ut svampen mot tillexempel fina små bitar av fläskfilé eller biff. Men det är ju helt en smaksak vad man väljer där. Det här blev verkligen en riktigt höstig och smakrik middag. Perfekt nu när kvällarna börjar bli riktigt mörka och kalla!

 
pastasås, pasta

Genom att använda soltorkade tomater som bas här får man otroligt mycket smak med på köpet, utan att behöva arbeta speciellt mycket för det. Och det är precis sådan matlagning jag gillar. Där man enkelt kan få ihop en middag, men man tummar varken på kvalité eller smakupplevelsen. Efter att ha frågat runt bland en del kockar om som kan det italienska köket, så är det just det som många kommer fram till. Att maten ska vara relativt enkel, men med massor av smak. Och tillagad av råvaror med hög standard.

För att få in en kontrast till den lena såsen och den mjuka pastan har jag gjort krutonger som rostats i basilikaolja. Servera gärna lite olja på sidan av att doppa brödet i också. Det blir verkligen supergott!

pastasås, pasta

I mina tidigare inlägg har jag skrivit fler saker du ska tänka på när du väljer just vin till mat. Det första receptet jag tog fram var en kycklingpasta med tomater och syrad grädde. Jag har även gjort en pastasås med ugnsrostade grönsaker.

Här har vi ett rött vin från Toscana receptet ska passa till. Ett vin med ganska hög syra och lätt strävhet. Druvorna i detta vin är klassiska rödvinsdruvor som odlas i stora delar av Italien, men framför allt i Toscana.

Eftersom du hittar både strävhet och syra i vinet behöver vi möta upp dessa två i maten, utan att de tar över hand. I både citron och creme fraiche hittar du en fin syra som matchar syran i vinet, Och den lite feta creme fraichenn mildrar strävheten i vinet något.  Hade jag istället använt helt vanlig vispgrädde i receptet, då är risken stor grädden tar överhand. Eftersom du då saknar syran och såsen helt enkelt blir för fet.

I tidigare inlägg har jag valt att möta strävheten och syran från vinet med bland annat syrad grädde, vällagrad ost och ugnsrostade tomater.

pastasås, pasta

Pastasås på soltorkade tomater, salvia och kastanjechampinjoner 4 port:

200 g kastanjechampinjoner
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ett par salviablad
ca 300 g soltorkade tomater i olja
2-3 dl grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1 msk färskpressad citron
salt och svartpeppar

4 port valfri pasta
färsk persilja

bröd
salt
olja med smak av basilika

Stek champinjonerna gyllene i en klick smör. Salta och ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök och stek i lite smör på låg värme tills löken är mjuk, Tillsätt salviabladen mot slutet och låt dom steka med. Låt de soltorkade tomaterna rinna av ordentligt. Lägg den stekta löken och de soltorkade tomaterna i en mixer, tillsätt ca 1 dl grönsaksbuljong och mixa slätt.
Häll tillbaka allt i stekpannan och ha i creme fraiche. Späd med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.
Koka pasta enligt anvisningarna på paketet. Rör ner den kokta pastan i pastasåsen.

Skär brödet i kuber. Rosta gyllene i olja i en stekpanna. Strö över lite salt.

Lägg upp pastan i en skål, toppa med champinjoner, krutonger och lite färsk persilja,

Har du några bra tips och idéer när det kommer till att laga den bästa pastasåsen? Vad har du alltid i?

 
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mats
Mats
5 år sedan

Västerbottenost har jag alltid i min pastasås

Skärmavbild 2018 10 12 kl. 18.23.42

Nästa inlägg

Svar på alla era frågor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x