ANNONS

Knäckklubbor

I annonssamarbete med Dansukkerknäckklubbor, knäck, knäckstrutar, kolaklubbor, dansukker

Idag har jag gjort knäckklubbor. Gissa om dom här gjorde succé här hemma! Axel har gått och trånat efter dom sedan han fick syn på dom. Och jag förstår honom. Dom ser faktiskt otroligt goda ut! Tycker ni inte? En annan sak jag gillar med knäckklubbor är att det ser rätt avancerat ut. Men jag lovar, det är enkelt att göra. Att pyssla ihop de små strutarna tar en liten stund, men har man väl fått in snitsen så går det riktigt lätt!
knäckklubbor, knäck, knäckstrutar, kolaklubbor, dansukker
Det här är faktiskt en sådan där riktigt bra julklapp eller gå bort-present att ha med sig. Årets julklapp är ju det återvunna plagget. Men jag skulle vilja slå ett slag för att ge bort saker du själv gjort. För tänk vad man uppskattar att få något som man vet att någon annan stått och gjort, med det enda syftet att ge bort det? Jag tycker det slår varenda second hand-tröja i världen. Eller vad säger ni?knäckklubbor, knäck, knäckstrutar, kolaklubbor, dansukker
Grunden till knäckklubbor är helt vanlig knäck. Men idag valde jag att använda ljust muscovadorrsocker från Dansukker istället för vanligt strösocker som det är i de flesta knäckrecept. Ljust muscovadorörsocker har en härligt ton av smörkola. Vilket passar utmärkt när man ska koka knäck! Lite längre ner så tipsar jag om olika smaksättningar ni kan använda. Och vill man smaksätta med lakrits, ja då passar det utmärkt att ha i mörkt muscovadorörsocker istället. För det har nämligen en fin smak av lakrits! Dessutom är både det ljusa och det mörka muscovadorörsockret från Dansukker Fairtrade. Vilket jag verkligen gillar!
Om man vill är det även gott att byta ut strösockret mot muscovadorörsocker när man gör varm choklad, eller i småkakor. Eller varför inte i glass. Ja, användingsområderna är många!

Jag har klippt till små fyrkanter av bakplåtspapper som jag sedan snurrar ihop till strutar. Jag klippte bakplåtspappret i cirka 6×8 cm stora bitar. Sedan har jag använt helt vanliga klubbpinnar som jag köpt på en pysselaffär. Vill man är det fint att sätta ett band runt varje klubbpinne. Jag har tagit ett röd/vitt för att få extra mycket julkänsla!
knäckklubbor, knäck, knäckstrutar, kolaklubbor, dansukker

Knäcklubbor, ca 20 st:
2 dl ljust muskovadorörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
smaksättning:
polkagris
lakrits
nötter och havssalt
bakplåtspapper
klubbpinnar
Blanda samman muscovadorörsocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan knäcken på medelvärme tills knäcken kommer upp i 127°C eller klarar kulprovet.
Häll upp iskallt vatten i ett glas och droppa i lite knäcksmet. Om du kan forma smeten till en rund, lite hårdare kula är knäcken klar. Tillsätt smöret och rör till en jämn och glansig kola.
Smaksätt din knäcksmet med vad du gillar bäst. Krossade polkagrisar, lakritspulver eller finhackade nötter och en nypa havssalt.
Gör små strutar av bakplåtspapper. Klipp rutor på cirka 6×8 cm. Rulla ihop till strutar. Fäst med en bit genomskinlig tejp nertill så att struten inte rullar upp sig.
Ställ strutarna i små glas, eller i en avlång brödform som du fyllt till hälften med strösocker så de står stadigt.
Fyll strutarna med knäcksmeten och låt stelna i cirka 10 minuter. Stick sedan i klubbpinnar. Låt stelna helt innan du lyfter ur dom ur formen. Jag strödde även lite krossade polkagrisar/hackade nötter på knäckklubborna när jag satt i klubbpinnen.
TIPS: smaksätter man klubborna med lakrits kan man använda mörkt muskovadorörsocker.
Brukar ni ha något annat än den klassiska hackade mandeln i er knäck?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
adventsmingel, dessert, efterrätt jul

Nästa inlägg

6 recept till första advent

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x