Recept på klassisk knäck


Hej i stugorna. Hela dagen idag har jag haft onsdag. Och lätt panik. Men flera gånger har jag fått påminna mig om att det bara är tisdag. Det är inte onsdag. Men det verkar bara inte gå in idag. Så kom Sebastian hem och han hade också haft onsdag hela dagen. Jag tror vi är två som behöver lite ledigt nu 🙂 Idag har jag julstökat runt i köket för fullt, Kokat knäck och kola och bara lyssnat på julmusik. Hur härligt som helst faktiskt! För jag har kommit på att även om jag haft min blogg i över 10 år nu, så finns det inte ett enda recept på klassisk knäck!? Och jag som älskar julgodis. Så det var bara att ta fram grytan och kavla upp ärmarna!
 
klassisk knäck, recept, jul
 
Sen måste vi faktiskt fira lite också. Mitt i allt julstök. Det är nämligen så att jag nått 20 000 följare på Instagram. Om man tänker sig 20 000 personer framför sig. Så är det rätt mycket. Fast bland alla miljoner instagramföljare som finns, så är ju inte 20 000 mycket. Men i kommunen där jag bor, där är vi cirka 23 000.. Så snart har jag alltså fler följare än vad det är invånare i min kommun. DET känns rätt märkligt faktiskt.  Om ni inte redan följer mig, så klicka er in på Instagram och gör det på stört! linneasskafferi heter jag där!klassisk knäck, recept, jul
Den här gången blev knäcken P E R F E K T. Inte stenhård. Inte mjuk. Den lossnade lätt från pappret och liksom smälte i munnen. Knepet? Jo det är att införskaffa sig en kökstermometer. Kulprov i all ära, men det blir mer exakt med en termometer. Och med det ett bättre resultat. Om man nu inte är en riktig fena på att koka knäck och liksom ser och känner på sig när den är klar.
Men mitt bästa tips är att använda sig av en termometer! När har knäck då rätt temperatur? Ja det är en smaksak. Men jag tycket knäcken blir allra bäst om den får bli 127 °C. Då är den inte så hård att man bryter sänder tänderna. Men heller inte en seg kola. Jag tycker hellre att knäcken får bli lite åt det hårda hållet än det sega.
Jag valde att strö lite av mandeln på toppen av knäcken. Det blir så fint! Och vissa knäckformar toppade jag med flingsalt, det blir otroligt gott! Testa gärna det!
Klassiskt recept på knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl hackade mandlar
2 msk smör
knäckformar
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandlar och smör. Rör om väl och fördela i knäckformar. Låt stå framme i rumstemperatur och svalna.
 
Har ni börjat fixa med julgodiset än för i år? Vad har ni isåfall gjort?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
AnnBritt
AnnBritt
5 år sedan

Hoppas att tiden räcker till nästa vecka till knäck, fudge, hasselnötstryffel och något mer!! 😋

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat

Nästa inlägg

5 vardagsfavoriter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x