Lax i vitlökssås


Hej och glad onsdag vänner!
Här började vi dagen med -16 grader ute och ett vatten som frös under morgonen. Men det var snabbt fixat så sen kunde morgonen rulla på som vanligt. Förutom att jag glömde Isacs termobyxor hemma, så när vi lämnat Axel vid skolan var det bara att vända hem igen. Ibland är livet bra härligt. Men jag hade som tur var ingen speciell tid att passa, så behövde inte bli stressad ändå.
Idag tänkte jag bjuda på ett recept som kanske underlättar i din vardag. Och gör dig  mindre stressad. Nämligen lax i vitlökssås. En middag du lagar på cirka 20 minuter. Vad säger ni om det va?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns faktiskt en hel del vardagsmat som är riktigt lättlagad. Som inte tar lång tid att göra och ändå är från grunden. Nästa gång jag lagar detta ska jag klocka, men tror helt ärligt att det inte tog mer än 20 minuter. Dessutom lagas lax och sås i samma stekpanna. Vilket gör att det inte blir så mycket disk heller.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag vet att ni är många som gillar min lax i citronsås. Det här receptet påminner om det, men istället för att tillaga allt i ugnen gör du det i en och samma stekpanna.
Såsen till min lax har jag valt att smaksätta med vitlök och örter. Jag tog av vad för frysta örter jag hade hemma. Det är så smidigt att ha frysta örter hemma. Då kan man lätt piffa upp vilken tråkig sås som helst! Hur vitlöksstark man vill ha sin mat kan man ju anpassa efter vilka som ska äta. Jag tog en medelstor vitlöksklyfta och det gav precis lagom med smak för oss. Men gillar ni vitlök är det bara att ösa på 🙂
När man gör såser helt baserade på creme fraiche kan det vara gott att ha en liten skvätt grädde för att ta udden av syran.Lax i vitlökssås:
4 laxfiléer
1 msk dill
1 msk gräslök
1 msk persilja
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1/2 buljongtärning
3 dl creme fraiche (jag brukar ta 15%)
1 msk grädde
Klappa laxen helt torr med lite papper. Tag lite av örterna och strö över laxen, tillsammans med salt och peppar.
Stek laxen i en stekpanna med lite olja. Cirka 2 minuter per sida. Lag ur laxen ur stekpannan. Finhacka vitlöken och stek den mjuk på medelvärme. Se till att inte vitlöken bränns vid. Ha på buljong, creme fraiche, grädde och resterande örter. Låt koka upp. Lägg i laxfiléerna och låt allt koka ett par minuter tills laxen är klar. Smaka av såsen med lite salt och peppar.

Ät med råris och grönsaker. Enkel och god vardagsmat!

0
10

Boosta med supersmoothies

I annonssamarbete med Kockens Kryddor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Efter allt julgodis, alla lussebullar och all julmat december bjöd på är det fint att ändå januari kommer med en liten nystart. Man får liksom möjlighet att börja om på ny kula. Och något jag älskar att starta dagen med, det är smoothies.
Jag gillar tänket att man faktiskt kan ha i lite av vad man har hemma i sin smoothie. Bara man har en bra grund att utgå ifrån. Då är steget från tanke till handling inte så stort. Som det är när man står där och inte tycker man har alla ingredienser hemma.
Jag brukar alltid ha ett gäng bananer i frysen. Det har räddat mig så många gånger. För jag tycker bananer och någon form av vätska som kokosmjölk eller havremjölk är en himla bra bas när det kommer till smoothies.Idag tipsar jag om två goda smoorhies, en med banan som bas och den andra med mango.
Sen är det bara att ösa på med frukt, grönsaker och såklart superkryddor!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Superkryddor, det är kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja, chili, kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika och kardemumma.
Några av superkryddorna jag använt mig av här från Kockens kryddor är gurkmeja, ingefära och kanel. Säkert har många av er ätit av de kryddorna till jul. Men då i helt andra rätter än en färgsprakande smoothie!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag valde att göra två smoothies idag. En härligt grön på kiwi, banan, ingefära, spenat och kokosmjölk. Eftersom det är så mycket smak i både kiwi, ingefära och lime tar det över spenatsmaken. Vilket jag verkligen gillar!
Och den härligt gula innehåller mango, gurkmeja, kanel, chiafrön, apelsin och havremjölk. Jag gillar att använda ekologiska råvaror och tycker därför det är extra bra att Kockens kryddor har så många kryddor ekologiska nu! Plus att jag gillar designen på burkarna. Kanelen har stått framme på köksbordet under hela julen.
Vill man krydda till sin smoothie lite extra kan man även ha i lite chili, som även det är en riktig superkrydda!
Grön smoothie med kiwi 2 glas:
1 stor banan
4 mogna kiwifrukter
1 tsk Kockens ekologiska ingefära
1 näve fin bladspenat
saft från 1/2 lime
ca 3 dl kokosmjölk
Alla ingredienser utom kokosmjölken i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt kokosmjölken tills du får önskad konsistens. ha upp i glas och drick direkt.Golden smoothie 2 glas:
250 g fryst, halvtinad mango
1  msk chiafrön
1 tsk Kockens gurkmeja
2 tsk Kockens kanel
saft från 1/2 apelsin
ca 3 dl havremjölk
Lägg alla ingredienser utom havremjölken i en blender och mixa helt slätt. Tillsätt sedan havremjölk tills du får önskad konsistens. Ha upp i glas. Toppa gärna med lite kanel.
Vilken är din favoritsmoothie?

3
3

5 goda biffar och burgare

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej hej måndag. I morse när jag vaknade trodde jag att vi alla försovit oss. Men klockan var bara strax före 6. Jag tror helt enkelt jag sovit så mycket i helgen att jag vaknade utvilad så här på måndagsmorgonen. Undrar när det hände sist egentligen? Jag kommer faktiskt inte ihåg. MEN. Det var en grymt skön känsla att starta veckan med!
Under den sista tiden har jag haft lite idétorka när det kommer till vardagsmaten. Men så frågade jag er om tips på instagram och vips så kände jag mig otroligt inspirerad igen. Och en sak som fler av er skrev att ni ofta gjorde är olika former av biffar. Det är ju så otroligt bra vardagsmat! Eller det fungerar ju faktiskt som bjudmat också. Det beror helt på hur man serverar det!
Så denna vecka får 5 goda biffar och burgare bli veckans mat. Låt er inspireras!

Först ut är ett par vegetariska biffar, gjorda på formbar vegofärs. Ett väldigt gott och enkelt sätt att äta vegetariskt på!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förra veckan blev det det kikärtsbiffar med zucchini hemma hos oss. I sommar är planen att odla en del zucchini. Så då kommer detss garanterats laga flera gånger!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan riktigt bra råvara att göra biffar på är sötpotatis, även här har jag mixat i lite kikärtor för att få upp proteinhalten i biffarna lite. Otroligt gott och lättlagat!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vill man variera  fiskrecepten så är fiskburgare ett himla bra alternativ! Ät dom som dom är eller med en härlig sallad till.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Eller varför inte en helt vanlig hamburgare? Antingen gör man den på nötfärs, eller på formbar vegofärs. Det är helt vad man föredrar själv. Och till det lite sötpotatisstrips. Så gott! Perfekt till fredagsmyset ju!
Nu sitter jag här och blev sjukt hungrig av att gå igenom alla goda recept. Men inser också att klockan snart är lunch! Hur bra som helst!
Jag hoppas att ni alla fått en fin start på veckan <3

0
1