10 tips för att bli mer miljösmart i köket

Allt fler börjar tänka på vad man kan göra för att bli mer miljövänlig. Här passar det gamla goda uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan göra något väldigt fint tycker jag. För det finns faktiskt ett par, enkla saker du kan börja göra redan idag för att bli lite mer miljösmart i köket. Här tipsar jag om 10 av de saker jag tycker är viktigast:

 • Släng ingen mat i onödan. Kanske det viktigaste tipset av alla.
  Enligt WWF slänger vi i snitt 134 kilo mat per person och år. Det är ju helt galet!! Använd dina sinnen. Lukta och smaka. Även om mjölken har gått ut, kan den vara helt tjänlig. Konserver och kryddor håller långt efter bäst före-datum. Det som kan hända är att de tappar lite i smak.
 • Ät i säsong! Kolla vad som är i säsong just nu. Och planera dina matinköp efter det. Välj gärna svenskproducerat i den mån det går. Frossa i svenska äpplen så länge de finns i butikerna. Och skippa kanske att köpa de där första jordgubbarna från sydligare breddgrader som faktiskt inte smakar något alls.gratinerad kål boxholms
 • Får ni rester över efter middagen, men som kanske inte räcker till en hel måltid? Servera det tillsammans med morgondagens middag. Eller gör en dag i veckan (torsdagar förslagsvis) till en dag då ni äter de rester som finns i kyl/frys. Efter att vi har börjat göra så slänger vi nästan ingen mat alls längre.
 • Börjar dina plastmatlådor och plastredskap ha gjort sitt? Köp matlådor av glas, eller klassiska matlådor i metall när du köper nytt. Och byt gärna ut all svart plast i köket mot giftfria varianter eller allra helst redskap i trä.
 • Byt ut alla rengöringsmedel mot helt vanlig gul såpa. Det fungerar precis lika bra att städa med som andra rengöringsmedel, men är otroligt mycket snällare mot miljön. Enligt Råd & Rön köper vi svenskar ca 20 000 ton rengöringsmedel varje år. Men faktum är att Såpa fungerar precis lika bra att städa badrum, som som köksbänkar och ugnen med.
 • Är det dags att köpa en ny stekpanna? Köp en gjutjärnspanna, den kommer hålla livet ut och är därför en otroligt bra investering.
 • Återanvänd kassar & påsar när du är på mataffären och handlar. Du spar inte bara pengar, utan även på miljön eftersom du inte behöver köpa nya kassar varje gång. Men tänkt på att använda de där tygkassarna du har hemma också. Största problemet med plastkassar är inte att de är dåliga för miljön att producera (alla bomullskassar gör större åverkan på naturen när det kommer till tillverkningen av kassarna) Däremot skräpar alla de plastpåsar vi använder ner miljön och hamnar på ställen de absolut inte ska vara. Målet är att vi 2025 ska använda 40 plastpåsar per person och år, istället för de 200 som är EU-snittet idag.de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
 • Välj EKO. Börja med att byta ut bananer, kaffe, vindruvor, mejeriprodukter och kött till EKO-varianter. Dessa 5 livsmedel gör störst skillnad för både människa och miljö.
 • Byt ut konserver mot kartong.  I konservburkar av metall finns ämnet bisfenol A. Vilket kan störa kroppens hormonsystem. Köp därför hem dina bönor, krossade tomater och andra konserver i kartongförpackningar istället.
 • Använder du mikro när du värmer upp din lunch? Gör det i något annat än din plastmatlåda. Lägg över maten på en tallrik, eller ännu hellre, byt ut din plastmatlåda mot en i glas eller metall.

 
Dessa 10 saker är ett jättebra första steg att ta mot att bli mer miljösmart i köket! Tänker du på att dina små val faktiskt kan bidra till en bättre miljö. Utan att du för den sakens skull måste göra stora uppoffringar?
Har du några bra tips på hur man blir mer miljösmart i köket?

 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
5 år sedan

Det är endast ett fåtal konserver som innehåller bisfenol. Problemet uppdagades ju för många år sen och efter det ändrade de flesta sina rutiner kring bisfenol-användning. Så jag vet inte om jag tycker att den punkten bör vara med?

Sara
Sara
5 år sedan

Bisfenol i konserver uppdagades ju för många år sen och de allra flesta företag ändrade sina rutiner kring detta. Så de allra flesta konserver innehåller inte bisfenol. Så den punkten känns inte relevant?

Therese
Therese
5 år sedan

Tack för många bra och enkla tips! Du skriver attman gärna ska byta ut all svart plast i köket mot bättre alternativ. Är just svart plast värre än plast i andra färger?

Ellen
Ellen
Svara på  Therese
5 år sedan

Vad jag har förstått och läst kan svart plats inte återvinnas!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Ellen
5 år sedan

Hmm, så vad händer med den då? Bränns den upp? Och hur miljöfarligt är inte det?

Lisa
Lisa
5 år sedan

Tack för många bra tips!
Menar du att man även kan byta ut diskmedel mot gul såpa?

hemmagjorda fiskpinnar i ugn

Nästa inlägg

Sportlovsmat – 5 recept som barnen älskar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x