Rödbetshummus

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns ett par saker jag alltid har haft svårt för här i livet. Rödbetshummus är en sådan sak. Tyvärr. Jag har ätit någon god på restaurang sådär, men varje gång jag försökt laga min egna hemma har jag blivit lika besviken. För det blir liksom inte gott. Så i förra veckan åt jag kanske den godaste rödbetshummus jag någonsin testat. Och tänkte: det här måste jag ju faktiskt fixa själv. Så det var bara att ställa sig i köket och börja experimentera.
Rödbetshummus passar ju till väldigt många olika saker. Jag valde att bli inspirerad av min kära bloggkollega Julia och gjorde iordning en plåt med grönsaker som jag sedan körde in i ugnen. Jag tog helt enkelt av det som fanns hemma, och just idag behövde både morötter och broccoli ätas upp. Till det serverade jag en marinerad portabellosvamp som jag stekte på lite snabbt. Lätt som en plätt och riktigt gott.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu kanske ni funderar på om mina barn verkligen köpte det här. Svaret är delvis. Axel åt av grönsakerna, men inte svampen. Så jag stekte faktiskt på lite korv av bra kvalité till dom. Det är liksom också ett sätt att få till den här vardagsmaten. Man utgår från samma grund, men så kanske man väljer att ha olika tillbehör till.
Idag är jag i Stockholm på ett uppstartsmöte och första träff för ett kul samarbete ni kommer se här under mars på bloggen. Att det liksom skulle ta mig 30 år att lära mig borsta tänderna ordentligt. Det är ju helt galet! Men full av massa ny kunskap och energi ska jag strax sätta mig på tåget och åka hem till familjen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Rödbetshummusen då undrar kanske ni. Jag kan säga att den blev magiskt god. Jag brukar alltid ha tahini i min hummus, men valde nu att inte ha i det. Och jag tror att det kanske är den som strulat till det tidigare. Tahini tillsammans med rödbetor är kanske inte bästa kombinationen helt enkelt.  Eller vad säger ni?


Det här blev fräscht och gott, till och med Sebastian som brukar ha lite svårt för vanlig hummus tyckte det här var gott!

Rödbetshummus:
1 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta
ca 3 msk olja
2 stora, kokta rödbetor
200 g kokta kikärtor
saft från 1/2 citron
salt
Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa sönder solroskärnorna helt. Tillsätt olja, rödbetor och kikärtor. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citron och salt. Låt stå svalt till servering.
Marinerad portabello:
2 stora portabello
1 msk olja
2 msk tamarisoja
Skiva svampen och lägg i en skål. Slå över olja och soja. Blanda allt väl så svampen suger i sig av marinaden. Stek på medelvärme tills svampen har fått fin färg på båda sidor.
I ugnen rostade jag morötter och broccoli, som jag sedan blandade ihop med en påse salladsmix och solroskärnor. Salladen toppades sedan med lite rödbetshummus och skivad avokado

0
6

10 tips för att bli mer miljösmart i köket

Allt fler börjar tänka på vad man kan göra för att bli mer miljövänlig. Här passar det gamla goda uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan göra något väldigt fint tycker jag. För det finns faktiskt ett par, enkla saker du kan börja göra redan idag för att bli lite mer miljösmart i köket. Här tipsar jag om 10 av de saker jag tycker är viktigast:

 • Släng ingen mat i onödan
 • . Kanske det viktigaste tipset av alla.

 • Enligt WWF slänger vi i snitt 134 kilo mat per person och år. Det är ju helt galet!! Använd dina sinnen. Lukta och smaka. Även om mjölken har gått ut, kan den vara helt tjänlig. Konserver och kryddor håller långt efter bäst före-datum. Det som kan hända är att de tappar lite i smak.
 • Ät i säsong! 
 • Kolla vad som är i säsong just nu. Och planera dina matinköp efter det. Välj gärna svenskproducerat i den mån det går. Frossa i svenska äpplen så länge de finns i butikerna. Och skippa kanske att köpa de där första jordgubbarna från sydligare breddgrader som faktiskt inte smakar något alls.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

 • Får ni rester över efter middagen, men som kanske inte räcker till en hel måltid?
 • Servera det tillsammans med morgondagens middag
 • . Eller gör en dag i veckan (torsdagar förslagsvis) till en dag då ni äter de rester som finns i kyl/frys. Efter att vi har börjat göra så slänger vi nästan ingen mat alls längre.
 • Börjar dina plastmatlådor och plastredskap ha gjort sitt? Köp
 • matlådor av glas, eller klassiska matlådor i metall
 • när du köper nytt. Och byt gärna ut all svart plast i köket mot giftfria varianter eller allra helst redskap i trä.
 • Byt ut alla rengöringsmedel mot helt vanlig gul såpa. Det fungerar precis lika bra att städa med som andra rengöringsmedel, men är otroligt mycket snällare mot miljön. Enligt Råd & Rön köper vi svenskar ca 20 000 ton rengöringsmedel varje år. Men faktum är att Såpa fungerar precis lika bra att städa badrum, som som köksbänkar och ugnen med.
 • Är det dags att köpa en ny stekpanna? Köp en
 • gjutjärnspanna
 • , den kommer hålla livet ut och är därför en otroligt bra investering.
 • Återanvänd kassar & påsar
 •  när du är på mataffären och handlar. Du spar inte bara pengar, utan även på miljön eftersom du inte behöver köpa nya kassar varje gång. Men tänkt på att använda de där tygkassarna du har hemma också. Största problemet med plastkassar är inte att de är dåliga för miljön att producera (alla bomullskassar gör större åverkan på naturen när det kommer till tillverkningen av kassarna) Däremot skräpar alla de plastpåsar vi använder ner miljön och hamnar på ställen de absolut inte ska vara. Målet är att vi 2025 ska använda 40 plastpåsar per person och år, istället för de 200 som är EU-snittet idag.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

 • Välj EKO. Börja med att
 • byta ut
 • bananer, kaffe, vindruvor, mejeriprodukter och kött till EKO-varianter. Dessa 5 livsmedel gör störst skillnad för både människa 
 • och 
 • miljö.
 • Byt ut konserver mot kartong.
 •   I konservburkar av metall finns ämnet bisfenol A. Vilket kan störa kroppens hormonsystem. Köp därför hem dina bönor, krossade tomater och andra konserver i kartongförpackningar istället.
 • Använder du mikro när du värmer upp din lunch?
 • Gör det i något annat än din plastmatlåda
 • . Lägg över maten på en tallrik, eller ännu hellre, byt ut din plastmatlåda mot en i glas eller metall.


Dessa 10 saker är ett jättebra första steg att ta mot att bli mer miljösmart i köket! Tänker du på att dina små val faktiskt kan bidra till en bättre miljö. Utan att du för den sakens skull måste göra stora uppoffringar?
Har du några bra tips på hur man blir mer miljösmart i köket?

6
0

Sportlovsmat – 5 recept som barnen älskar


Runt om i Sverige börjar vi få sportlov, en del kommuner har till och med redan hunnit avverka sin sportlovsvecka. Vi här i Sala får sportlov v 9, alltså nästa vecka. Och precis som vanligt känns dessa lov som om de kommer så fort inpå. Fast vi alltid har sportlov v 9. Efter jullovet kändes det som en evighet till detta lov. Och knappt har terminen börjat på riktigt innan det är dags att vara lite ledig. Men jag märker på barnen att det kommer sitta fint med lite ledighet. Att inte behöva ställa klockan varje morgon.  Och passande nog till denna vecka bjuder jag på sportlovsmat – 5 recept som barnen älskar. För det är väl nackdelen med att ha barnen hemma. Helt plötsligt måste det lagas så otroligt mycket mat!
Det finns viss mat jag aldrig skulle få för mig att köpa. Och en av de sakerna är fiskpinnar. Det är ju så otroligt enkelt att göra själv. Då vet du dessutom exakt vad som är i maten. Jag brukar göra mina fiskpinnar i ugn, hur lätt som helst!


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Biffar och burgare av olika slag går alltid hem hos mina barn. Här här har jag gjort halloumibiffar med morot. Perfekta att äta precis som dom är till lite bulgursallad, i ett pitabröd eller som en hamburgare. De är väldigt milda i smaken och mina barn gillar dom verkligen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En sak mina barn älskar, det är våfflor och pannkakor.

Det är ingen favorit hos mig. Över huvudtaget. Men ibland så. Speciellt såhär när det blir flera dagar på raken ledigt och det börjar bli slut på ingredienser (eller idéer). Då åker våffeljärnet fram. Och barnen blir lyckliga. De här receptet är utan både laktos och ägg, perfekt om man har allergiker hemma!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pasta är en sådan sak som i fe flesta fall går hem hos barn. Ja, hos de flesta vuxna också. Passa på att göra ett storkok lasagne till lovet, så räcker det både till lunch och middag!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Har ni hört att dom börjat köra den gamla ”kyckling på fredag” melodin som reklam igen. Fast med annan text? Sjukt irriterande, den gamla goda från min barndom var då så mycket bättre 😉
Men till receptet. Har ni testat ostgratinerade kycklingnachos någon gång? Om inte, passa på att göra det nu! Så gott Äter man inte kyckling går det såklart bra att byta ut det mot tex oumph eller något annat.

Under veckan kommer recept på hemgjord nyponsoppa och det enklaste brödet du kan göra, perfekt så här i sportlovstider!

Har ni gått på sportlov än? Eller har ni kanske redan haft ledigt?

1
1