Tikka masala

indisk gryta, vego, vegan,
Under vinterhalvÄret blir det mycket grytor hemma hos oss. Oavsett om det Àr vardag eller helg. Det Àr lÀttlagat och enkelt att variera. i veckan lagade jag en tikka masala. Och jag ska Àrligt erkÀnna att jag verkligen inte Àr nÄgon expert pÄ det indiska köket, sÄ vi kan vÀl sÀga att det Àr en variant av tikka masala.. Min variant.
Eftersom jag helst inte Àter kyckling har jag gjort min Tikka Masala pÄ quorn. Men den gÄr sÄklart lika bra att göra med bitar av kyckling. Den tar dÄ lite lÀngre tid att laga bara, eftersom kycklingen verkligen mÄste vara genomstekt. Men kÀnn dig fri att ta det ni gillar bÀst helt enkelt.
indisk gryta, vego, vegan,
Denna lördag kÀnns som den kommer gÄ i ett. Sebastian Àr och trÀnar nu, nÀr han kommer hem Äker jag in och ska fixa lite Àrenden pÄ stan och sedan till gymmet. Sen ska Axel till sin kompis Johannes och Isac till sin kusin Mexes för övernattning. Första gÄngen Isac sover hos nÄgon annan Àn mor eller farförÀldrarna! Lite pirrigt för oss alla Àr det nog allt. Han har gÄtt och vÀntat hela veckan pÄ att det ska bli lördag!
Efter det blir det fix och piff för ikvÀll ska vi pÄ mamma Maries 60-Ärs fest. Ja alltsÄ det Àr inte min riktiga mamma, hon heter ju Ylva. Marie Àr min bÀsta kompis mamma och under större delen av min uppvÀxt spenderade vi dagarna (och nÀtterna) hemma hos dom. SÄ det blev liksom mamma Marie. Det Àr sÄ fint att se tillbaka pÄ sin barndom och inse att man inte bara fann en bÀsta kompis dÀr för över 20 Är sedan, man fick Àven en andra familj. Flera vuxna runt om en. Som man kanske inte trÀffar eller har kontakt med dagligen, men som ÀndÄ fortfarande finns med i ens liv. Jag hoppas verkligen mina barn kommer hitta tryggheten i sina vÀnners familjer, pÄ samma vis!
indisk gryta, vego, vegan,
Men ska du inte som vi, pÄ fest ikvÀll. DÄ kan jag rekommendera att du lagar iordning en tikka masala. SjÀlvklart kan den hÀr grytan stÄ och puttra lÀnge, lÀnge. Det mÄr den bara bra av. NÀsta gÄng ska jag faktiskt testa att göra den i min Crock Pot. Men, har man inte den tiden, dÄ gÄr det fint att laga klart detta pÄ 30 minuter. Vilket gör det till ultimat mat att laga bÄde till vardags och pÄ helgen!
Tikka masala:
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk garam masala (indisk kryddblandning)
1 nypa chili
2 cm fÀrsk ingefÀra
400 g krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 1/2 dl okokta röda linser
3 dl creme fraiche (eller havregrÀdde eller havrefraiche)
salt & svartpeppar
citron
fÀrsk persilja eller koriander
300 g quorn i bitar eller kyckling
tillbehör:
ris
hackade nötter
grönsallad
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek pÄ medelvÀrme i lite olja tills löken blivit mjuk. TillsÀtt tomatpuré och kryddor. Skala och finhacka eller riv ingefÀran. LÄt allt steka ett par minuter. Rör om sÄ inte kryddorna brÀnns vid. Ha i krossade tomater, vatten och linser. LÄt allt sjuda i cirka 10 minuter eller tills linserna mjuknat. TillsÀtt creme fraiche och quornbitar. LÄt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar, citron och hackad fÀrsk persilja eller koriander.
 
Servera med ris, hackade nötter och sallad.
 
Nu hoppas jag ni alla fÄr en riktigt fin lördag!

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hannas krypin
Hannas krypin
5 Ă„r sedan

Tack för tipset! Det lÄter underbart gott. Hoppas att det gick bra för Isak att sova över. Det Àr alltid lika spÀnnande nÀr det Àr första gÄngen som barnen sover över utan mamma och pappa.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara pĂ„  Hannas krypin
5 Ă„r sedan

Det gick superbra! Hem kom en mycket stolt kille!

paj, baka, ananaspaj, paj

NÀsta inlÀgg

LĂ€ttbakad ananaspaj

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x