Lättbakad ananaspaj

 
paj, baka, ananaspaj, paj
Hej och välkommen torsdag! Jag känner alltid så, att har man tagit sig förbi onsdagen, då är det utförsbacke raka vägen mot helgen sen. Även om jag älskar vardagarna, så kan jag inte sticka under mattan med att det är skönt med helg. Skönt för barnen att slippa bli väckta tidiga morgnar. Skönt för oss vuxna att slippa väckas av väckarklockan. Även om jag faktiskt varit ovanligt pigg den här veckan. Jag tror kombinationen massor med sömn i helgen, mycket sömn i veckan och ljusa morgnar är receptet. Det är ju så mycket enklare att vakna till när det faktiskt är ljust ute. Och inte svart som i en säck.
Nu är som sagt helgen snart här, och då ska vi fika! Jag har nämligen bakat en ananaspaj. Om jag bara fick äta en enda slags paj eller bakverk under resten av mitt liv. Då skulle det bli den här ananaspajen. Mellan varven glömmer jag liksom bort hur god den är. Sen tar man en bit och så är man fast!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det är inte första gången den här pajen får vara med på bloggen. Det är kanske tredje eller fjärde. Men det är den värd. Värd att få lite fina nya bilder och fräschas upp lite. Receptet kan jag absolut inte ta åt mig äran för. Det finns i otaliga varianter runt om på internet. Och med tanke på att huvudingrediensen är konserverad ananas kan jag bara tänka mig att receptet kom till under 80 eller kanske 90-talet? Någon som vet?
Jag har fått mitt recept av Helena, så hemma hos oss heter pajen Helenas ananaspaj <3
paj, baka, ananaspaj, paj
Förutom att det är en fin torsdag i mars, så råkar det också vara Pi-dagen. Alla som känner mig vet att det här med matte verkligen inte är min starka sida. Det kan vara så att min 7-åriga son snart är om mig. Jag har noll intresse och tycker kalkylator är den bästa uppfinning som finns. MEN, fira det som firas kan. Och Pi kan ju lätt tas för pie på engelska. Alltså firar vi med paj idag! Och ni som vill fira genom att lösa ett krångligt mattetal, gör gärna det! Jag firar hellre med en bit paj!
 
paj, baka, ananaspaj, paj
Jag har gjort illa mig så pass mycket att jag fått åka till sjukhuset och sy en enda gång i mitt liv. Och det var faktiskt när jag bakade den här pajen. Jag har då levt ett riktigt vilt liv jag!
Jag hade lovat att baka ett par ananaspajer till mamma. Och där stod jag, med hela köket fullt av pajdegar och ingredienser. När jag skulle öppna locket på en av konservburkarna slant jag och skar upp hela insidan av handen (ok, riktigt så illa var det inte.) Men en reva på 3 cm blev det i alla fall. Blodet sprutade och jag insåg att det nog inte skulle räcka med ett litet plåster eller två. Så det var bara att packa ihop sig och gå till sjukhuset. Ett par stygn senare var jag tillbaka i köket igen. Varje gång jag öppnar en konservburk ilar det faktiskt i ärret som blev!
paj, baka, ananaspaj, paj
Det här är ett sådant där perfekt recept att ha i bakfickan och ta fram när man inte riktigt har inspiration till något. Men ändå vill baka något riktigt gott. Och jag lovar att du kommer få dela med dig av receptet!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas (á 230g)
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
 
 

46
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Elisabeth
5 år sedan

Mums! 😋 Den här pajen är verkligen jättegod! Jag brukar göra min med röda vinbär och tar inte i så mkt socker i creme fraiche- smeten. Gillar när det är lite syrligt! Tack för en trevlig och inspirerande blogg! 🌼💛

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Elisabeth
5 år sedan

Har massor av vinbär i frysen, så det måste testas! Tack för tipset!

Linn
Linn
5 år sedan

Åh, det här receptet hade jag glömt, hur det nu är möjligt när det utan tvekan är det godaste som finns!! Vattnas i munnen när jag ser bilderna, som för övrigt är SÅ fina! Tack för påminnelsen, måste nog slå till på en paj i helgen, mums!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linn
5 år sedan

Det här är verkligen världens godaste paj ❤️

Maria
Maria
5 år sedan

Vad fint du dekorerat pajen; vad är det du har på?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Maria
5 år sedan

Tack! Jag har dekorerat pajen med lite frystorkade hallon och smulad maräng. Tog lite av vad som fanns hemma ❤️

Anna-Karin
Anna-Karin
5 år sedan

Den här pajen är sååå god! Måste baka en snart igen för det var väldigt längesedan nu. Jag brukar göra den med en botten av digestivekex, har ett recept i en bok som heter Amerikas bästa pajer, den är från slutet av 90-talet och första gången jag åt den hos en vän var också på 90-talet. Så nog har den några år på nacken denna goda paj.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna-Karin
5 år sedan

Ja, jag antar att den verkligen varit med ett tag den här pajen! Gott med digestivekex, det ska jag testa!

Linnéa W
Linnéa W
5 år sedan

Så pajskalet behöver inte förgräddas alltså?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linnéa W
5 år sedan

Nej, det behöver inte förgräddas alls 🙂

Maria
Maria
3 år sedan

Vad är storleken på pajformen?

chokladsmoothie

Nästa inlägg

Mättande chokladsmoothie

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x