ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lättbakad ananaspaj

/

Bakning

,

Paj

,

Påsk

,


Hej och välkommen torsdag! Jag känner alltid så, att har man tagit sig förbi onsdagen, då är det utförsbacke raka vägen mot helgen sen. Även om jag älskar vardagarna, så kan jag inte sticka under mattan med att det är skönt med helg. Skönt för barnen att slippa bli väckta tidiga morgnar. Skönt för oss vuxna att slippa väckas av väckarklockan. Även om jag faktiskt varit ovanligt pigg den här veckan. Jag tror kombinationen massor med sömn i helgen, mycket sömn i veckan och ljusa morgnar är receptet. Det är ju så mycket enklare att vakna till när det faktiskt är ljust ute. Och inte svart som i en säck.
Nu är som sagt helgen snart här, och då ska vi fika! Jag har nämligen bakat en ananaspaj. Om jag bara fick äta en enda slags paj eller bakverk under resten av mitt liv. Då skulle det bli den här ananaspajen. Mellan varven glömmer jag liksom bort hur god den är. Sen tar man en bit och så är man fast!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är inte första gången den här pajen får vara med på bloggen. Det är kanske tredje eller fjärde. Men det är den värd. Värd att få lite fina nya bilder och fräschas upp lite. Receptet kan jag absolut inte ta åt mig äran för. Det finns i otaliga varianter runt om på internet. Och med tanke på att huvudingrediensen är konserverad ananas kan jag bara tänka mig att receptet kom till under 80 eller kanske 90-talet? Någon som vet?
Jag har fått mitt recept av Helena, så hemma hos oss heter pajen Helenas ananaspaj <3

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förutom att det är en fin torsdag i mars, så råkar det också vara Pi-dagen. Alla som känner mig vet att det här med matte verkligen inte är min starka sida. Det kan vara så att min 7-åriga son snart är om mig. Jag har noll intresse och tycker kalkylator är den bästa uppfinning som finns. MEN, fira det som firas kan. Och Pi kan ju lätt tas för pie på engelska. Alltså firar vi med paj idag! Och ni som vill fira genom att lösa ett krångligt mattetal, gör gärna det! Jag firar hellre med en bit paj!Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har gjort illa mig så pass mycket att jag fått åka till sjukhuset och sy en enda gång i mitt liv. Och det var faktiskt när jag bakade den här pajen. Jag har då levt ett riktigt vilt liv jag!
Jag hade lovat att baka ett par ananaspajer till mamma. Och där stod jag, med hela köket fullt av pajdegar och ingredienser. När jag skulle öppna locket på en av konservburkarna slant jag och skar upp hela insidan av handen (ok, riktigt så illa var det inte.) Men en reva på 3 cm blev det i alla fall. Blodet sprutade och jag insåg att det nog inte skulle räcka med ett litet plåster eller två. Så det var bara att packa ihop sig och gå till sjukhuset. Ett par stygn senare var jag tillbaka i köket igen. Varje gång jag öppnar en konservburk ilar det faktiskt i ärret som blev!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är ett sådant där perfekt recept att ha i bakfickan och ta fram när man inte riktigt har inspiration till något. Men ändå vill baka något riktigt gott. Och jag lovar att du kommer få dela med dig av receptet!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas (á 230g)
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!

11

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00