ANNONS

Fyllda pastasnäckor i tomatsås

I annonssamarbete med Villa Puccini

 

Jag känner mig aldrig så huslig som när jag lagar till en klassisk pastamiddag till familjen. Som en riktig italiensk matmamma liksom. Med tomatsåsen puttrandes på spisen och doften av färsk basilika som sprider sig genom hela köket. Idag har jag lagat fyllda pastasnäckor i tomatsås. Om det finns en mathimmel, då har jag varit där och vänt efter den här middagen. Pastasnäckorna är fyllda med en klassisk kombination av ricotta och spenat. Varför ändra på ett vinnande koncept liksom?

Under våren kommer jag fortsätta mitt samarbete med det toscanska vinet Villa Puccini och göra en djupdykning i det toscanska köket. Hitta spännande smakkombinationer som passar utmärkt ihop med detta toscanska vin.

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Klassisk mat från Toscana beskrivs ofta som ärlig, enkel och njutbar. Inget extravagant, men däremot vällagade och välsmakande maträtter. Där de enkla råvarorna får stå i fokus.  Under den här delen av året har vi svårt att få tag på närproducerade grönsaker, därför passar det utmärkt att laga maträtter baserade på till exempel konserverade tomater just nu. Du får massor med smak till ett rimligt pris utan att belasta miljön allt för mycket. Bra va?

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Det här är en utmärkt söndagsmiddag, där man gärna kan bjuda in familjen att hjälpa till. För visst är det kul att kunna laga mat tillsammans? Eller vill du sno ihop en härlig vardagsmiddag på ett litet kick? Passa på att koka tomatsåsen och gör fyllningen kvällen innan, det blir inte bara godare, vardagsmaten blir så mycket enklare att göra!

När man väljer vin till mat är det lätt att man tar ett vin man druckit flera gånger förut. Som man på förhand vet passar ens smaklökar perfekt. Men det är inte alltid som vinet passar ihop med den slags mat man ska äta. Även om vinet är utsökt att dricka precis som det är, så kan det antingen hjälpa, eller också stjälpa middagen.

Vi kan känna 5 stycken grundsmaker: syra, sötma, sälta, beska och umami. Dessa grundsmaker och våra personliga preferenser spelar in hur vi upplever vin. Och även hur vi upplever vin i kombination med mat.

Syra: 

 • Syra i vinet balanserar syrliga smaker i maten.
 • Syra i maten mjukar ofta upp ett strävt vin.

Typiska maträtter med syra är en tomatbaserad pastasås, yoghurtbaserade såser, vinägrett.

Sötma:

 • Sötma i vinet balanserar sötman du känner i maten
 • Sötma i vinet kan ge en fin balans i fet mat
 • Försök att undvika söta smaker i maten om du serverar ett syrligt och strävt vin till.

Typiska maträtter och råvaror med sötma är tillexempel smörstekt lök, rotsaker, glaze och söta marinader.

Sälta:

 • Sälta i maten mildrar strävheten i röda viner och kan göra att vinet upplevs fruktigare.

Maträtter eller råvaror med sälta är bacon, oliver, rom och kaviar

Beska:

 • Beska viner kan förstärka kryddsmaker men även bittra smaker i maten.
 • Beska viner och beska smaker i maten förstärker varandra.
 • Vita viner passar ofta bättre till besk mat.

Beska maträtter eller råvaror kan vara olika sorters sallad som ruccola, bladspenat mm. Men även örter som salvia, persilja och timjan.

Umami:

 • Ett strävt rödvin upplevs strävare om det serveras till mat med mycket umami.
 • Välj gärna ett vin med lite strävhet men hög syra till umami-rik mat.
 • Maträtter med mycket umami balanseras upp genom att du tillsätter salt och citron

Råvaror och maträtter med mycket umami är fet fisk, skaldjur, buljonger och tomat.

Så vad innebär detta för pastarätten vi har lagat idag? Jo, att syran i tomatsåsen passar utmärkt ihop med syran i detta vin. Och genom att tillsätta ost som både är salt och lite fett mildras vinets strävhet här. Sältan balanserar även upp den umami som finns i tomatsåsen.

 
pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

Fyllda pastasnäckor i tomatsås:

Tomatsås:
2 msk olja att steka i
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin av toscansk karaktär
1 tsk socker
800 g konserverade tomater
salt & svartpeppar
ca 1 dl färsk basilika och färsk persilja

fyllning:

65 g färsk bladspenat
250 g ricotta
1 ägg
100 g mozzarella
citron
salt

pastasnäckor
1 dl riven vällagrad ost
50 g mozzarella

Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och låt koka utan lock i cirka 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och färska örter.

Stek spenaten mjuk i en stekpanna. Låt den svalna något och finhacka den sedan. Blanda spenat tillsammans med ricotta, ägg och riven mozzarella. Smaka av smeten med salt och citron.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av dem när det återstår cirka 3 minuter av koktiden. Spola pastan helt kall. Lägg fyllningen i en spritspåse och fyll sedan varje snäcka med fyllningen. Bred ut tomatsåsen i en ugnsfast form och lägg i de fyllda pastasnäckorna i tomatsåsen. Toppa med riven ost och riven mozzarella. Gratinera i 200°C i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Vilken klassisk italiensk mat är din favorit?

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helena S
Helena S
5 år sedan

Mmm detta måste provas. Är receptet till 4 personer?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Helena S
5 år sedan

Ja, det räcker till 4 personer )

daimbiskvier i långpanna

Nästa inlägg

Baka i långpanna- 5 goda recept att baka i helgen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x