ANNONS

Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma

I samarbete med Kockens kryddor

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Som jag längtat efter den här årstiden. När dagarna blir varmare och kvällarna ljusare. När man kan gå ut i trädgården och kika efter de där första, riktigt späda och fina rabarberna. I vanliga fall brukar jag använda våra rabarber till rabarberpaj, rabarberkaka och ibland kan det bli jordgubbs och rabarbersaft. Om jag känner mig extra huslig. Men idag var jag sugen att göra något annat av rabarbern. Ta den ur sitt paj-samanhang. Där den liksom lätt hamnar. Så idag gjorde jag en tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma.
Det är faktiskt helt omöjligt att förklara hur gott det här var, det måste upplevas! Och jag vet att jag kommer att göra den här flera gånger i sommar.

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Jag är så glad över att mitt samarbete med Kockens kryddor fortsätter! För jag gillar verkligen deras kryddor. När man gör en klassisk tiramisu smaksätts den med kaffe och någon form av likör. Här har jag istället låtit kardemumman få vara i fokus. För är det något som passar utmärkt med jordgubbar och rabarber så är det just kardemumma. Det blir en otroligt bra kombination och i den här efterrätten hjälper kardemumman till att ta allt till en helt ny nivå, rent smakmässigt.

Jkockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Det här är en sådan där löjligt enkel dessert att göra, som inte kräver någon ugn. Sådant gillar jag!
I en klassisk tiramisu ska savoiardikexen doppas försiktigt i kaffe och likör. Får du på för mycket vätska blir allt väldigt geggigt. Det slipper man här. Istället mjukas kexen upp av jordgubbs och rabarberkompotten. Men precis så mycket att de blir lagom mjuka och goda. Hur bra som helst! Och framförallt gott!
Den kryddiga, smakrika kompotten med en hint av syra passar perfekt till den lena mascarponekrämen med smak av vanilj. Som en bit av himlen till efterrätt kan man säga.

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Jag har under det senaste året bytt ut mina kryddor mot ekologiska. Det känns liksom bäst så. Både för mig själv och för miljön. Och jag gillar verkligen att Kockens kryddor har ett sådant stort utbud av just ekologiska kryddor. En annan grej jag verkligen gillar är deras enkla snäpplock som du utan problem får upp med en hand. För jag antar att det är fler än jag som står där och lagar mat eller bakar med händerna fulla ibland. Då är det bra att kryddburkarna är enkla att öppna. Och dessutom lätta att hälla ifrån!

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Du får mer jordgubbs och rabarberkompott än vad du behöver. Men använd det extra till att ha till ost och kex, i bakverk eller där du annars skulle använt sylt. Så gott!
Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma 4 portioner:

250 g jordgubbar
300 g rabarber
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
2 tsk balsamvinäger eller citron

1 1/2 dl grädde
250 g mascarpone
1/2 tsk vanilj
1/2 dl florsocker

1 fp savoiardikex
färska jordgubbar
citronmeliss
Dela jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en kastrull. Slå över socker och kardemumma. Låt allt koka tills rabarbern mjuknat helt och går sönder när du rör i kompotten.
Tillsätt balsamvinäger eller citron. Ha upp på väl rengjord burk och låt svalna helt.
Blanda grädde, mascarpone, vanilj och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten är helt klumpfri och fluffig.
Ha ut en klick mascarponekräm i varje glas. Ha sedan i en klick kompott. Lägg på två kex (jag fick dela mina på mitten så de skulle få plats i glaset), en klick kompott och sedan mer mascarponekräm. Toppa med en jordgubbe, citronmeliss och lite kardemumma. Låt gärna stå en timme innan servering så kexen mjuknar något.
Det här kommer jag garanterat göra tills vi föräter oss på det i sommar!
 
Vilken krydda använder du helst i efterrätter eller när du bakar?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christina
Christina
4 år sedan

Åååååh så gott det låter! Tiramisu med en twist. Det måste jag prova! Tack för alla fina recept! Ofta inne på din blogg men första gången jag kommenterar. Kram Christina 😊🌞😋

Jenny
Jenny
4 år sedan

Jag gillar inte alls vanlig tiramisu, är nåt med kaffesmaken och de blöta kexen som inte alls går hem hos mig… Så den här varianten lät mycket bättre! Den ska jag absolut testa:)

dessert, efterrätt, sommardessert

Nästa inlägg

Pocherad rabarber med nötcrumble och vit choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x