Pocherad rabarber med nötcrumble och vit choklad

dessert, efterrätt, sommardessert
Är det någon mer som känner sig helt förvirrad idag? Att det är torsdag, men känns som måndag. Eftersom det var första maj igår..  Jag tänkte precis skriva att i förra veckan hade jag P4 Västmanland på besök i mitt kök. Men så var det ju inte alls. Det var i tisdags. På självaste Valborg. Men det känns som om förra veckan. Hur som är det redan fredag i morgon. Vilket känns lite lyxigt eftersom jag tror att det är måndag idag. Och till helgen tycker jag ni ska göra den här härliga sommardesserten jag bakade i tisdags. Tanken var att eftersom det var Valborg mitt i veckan ville jag hitta på något som var enkelt och gick fort att göra efter jobbet. Så det blev pocherade rabarber med crumble, vit choklad och vaniljglass.
dessert, efterrätt, sommardessert
Att pochera något är bara ett finare ord för att koka. Men visst låter det lite finare med pocherade rabarber än kokta rabarber? Det tycker jag iallafall.
Själva rabarbern behöver bara koka någon minut, tills den blivit mjuk. Sedan tas den ur så sockerlagen får reduceras till hälften. Den varma sockerlagen hälls sedan över glass, rabarber och vit choklad, då smälter chokladen något och du får en helt oemotståndlig blandning av kallt, varmt, mjukt och lite knaprigt. Det här är verkligen en dessert som inte kräver mycket arbete, men känns riktigt lyxig!
dessert, efterrätt, sommardessert
Idag har det kommit lite regn här på förmiddagen. Så efterlängtat men på tok för lite. Även om jag känner att det lilla alltid är något. Det minskar iallafall risken för bränder. Men våra stackars bönder hjälpte det nog inte speciellt mycket. Just nu skiner solen igen. Men vi hoppas på lite mer regn till kvällen och natten. Försökte förklara för Isac i bilen på väg mot förskolan idag. Att just nu får vi inte klaga på det regn som kommer. Utan vara glada och önska mer regn. För kommer det inget regn, blir det inte kul för våra bönder i år heller. Stora, allvarliga 4-åringsögon tittade på mig i backspegeln och sa:
-Nej, då kommer det kanske inte ens finnas havregryn så vi kan göra chokladbollar!
I en 4-årings värld, bland det värsta som kan hända ändå. Och han var helt med på det allvarliga i situationen.
Så idag får vi ut och dansa regndanser. Och till helgen mumsa på pocherad rabarber!
 
 

Pocherad rabarber med nötcrumble, vit choklad och vaniljglass:

ca 200 g rabarber
1 tsk vanilj
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
ingefära
kardemumma

Crumble:

1/2 dl hackade nötter
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
75 g smör

vaniljglass

50 g vit choklad

citronmeliss

Skölj rabarbern noga och skär den i cirka 2 cm breda, sneda bitar. Blanda samman vanilj, vatten, socker, ingefära och kardemumma i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt sedan koka på medelvärme tills rabarbern mjuknat. Cirka 5 minuter. Tag ur rabarbern och ställ åt sidan. Reducera lagen till cirka hälften

Blanda samman nötter, mjöl, socker och smör till en smulig deg. Fördela i en form med bakplåtspapper. Grädda tills det börjar få lite färg i 225°C i cirka 10 minuter. Tag ut ur ugnen och fördela till lagom stora bitar med hjälp av en gaffel eller sked. Låt svalna helt på plåten.

Ha upp en kula vaniljglass i en portionsform. Lägg på rabarber. Riv över vit choklad. Slå på den varma lagen. Toppa med crumble och ett par blad citronmeliss.

En perfekt liten vårdessert så här till helgen!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 år sedan

[…] Från https://www.linneasskafferi.se/2019/05/01/pocherad-rabarber-med-notcrumble-och-vit-choklad/ […]

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp

Nästa inlägg

5 snabba desserter till valborg

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x