inlÀgget innehÄller annonslÀnkar
SÄ hÀr nÀr sommaren Àntligen Àr hÀr tÀnkte jag att det passar med nÄgra fina och bra grilltips. För hur gott det Àn Àr med grillat, sÄ kan det faktiskt vara en konst att fÄ till det.
Vi har en grill frÄn Weber. Och jag konstaterade precis att vi har haft den i 10 Är. Men det Àr fortfarande i otroligt fint skick. SÄ det Àr vÀl vÀrda pengar att investera nÄgra kronor i en riktigt bra grill. Det hÀr Àr en liknande grill som vi har frÄn Weber Grilltipsen nedan Àr för en klotgrill.
- Hoppa över tÀndvÀtskan och anvÀnd en grilltÀndare istÀllet. Har du ingen grilltÀndare kan du drÀnka in vanligt hushÄllspapper med matolja. Betydligt mycket mer miljövÀnligt Àn tÀndvÀtskan. Dessutom behöver inte maten fÄ den frÀna bismaken av tÀndvÀtska som det annars lÀtt fÄr.
- Fyll inte upp hela grillen med kÄl eller briketter. Genom att bara lÀgga briketter eller kol pÄ sidorna av grillen har du möjlighet att fÄ fin yta pÄ köttet men sedan lÄta det som behöver ligga pÄ lÀnge ligga pÄ sidan om glöden. PÄ det viset blir inte maten brÀnd.
- TÀck inte hela grillgallret med mat. Grilla hellre maten i omgÄngar.
- Grilla alltid med lock.
- Reglera temperaturen i grillen genom att öka/strypa tillförseln av syre i grillen.
- Ha tÄlamod! VÀnta tills glöden Àr perfekt. DÄ fÄr du ett mycket bÀttre grillresultat.
- KÄl ger snabbare glöd, men brinner upp fortare. Briketter tar lÀngre tid att fÄ till bra glöd i, men hÄller vÀrmen betydligt lÀngre.
grillade grönsaker med burrata
- Ska du göra grillspett? Blanda inte kött och grönsaker pÄ samma spett dÄ de behöver ligga olika lÄng tid pÄ grillen.
- AnvÀnder du trÀspett, lÀgg dom i blöt i 30 minuter innan, sÄ de inte brinner upp!
- LÄt köttet/kycklingen/fisken bli rumstempererad innan du lÀgger den pÄ grillen.
- Grönsaker kan vara svÄra att grilla pÄ ett vanligt grillgaller. AnvÀnd gÀrna en grillkorg till grönsakerna. SÄ rymmer dom inte ivÀg.
- Investera gÀrna i grillspett av metall som du kan anvÀnda om och om igen.
- Grillar du en större bit kött, anvÀnd dÄ en termometer för att fÄ till exakt innertemperatur.
- LÄt alltid köttet/fisken/kycklingen ligga och vila i minst 15 minuter innan det skÀrs upp eller serveras.
- Det Àr inga problem alls att grÀdda pizza pÄ grillen, Se bara till att ha en riktigt bra pizzasten
- Det gÄr utmÀrkt att anvÀnda bakplÄtspapper istÀllet för aluminiumfolie att slÄ in fiskpaket eller andra grönsakspaket i. BlötlÀgg det bara ordentligt innan!
Har du nÄgra bra grilltips? Kommentera gÀrna!
Hej, Ă€r det inte tvĂ€rtom att det Ă€r kol som man fĂ„r glöd snabbare men som Ă€ven brinner upp snabbare ? Briketter brukar ju hĂ„lla lĂ€ngre đ
Jo men sÄklart Àr det sÄ. Skrev fel. Men nu Àt det Àndrar!