Rabarberkräm

kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
I år vet jag inte riktigt vad som hänt med vår rabarber. Den är nämligen helt gigantisk. Alltså orimligt stor. Större än vad jag garanterat kommer hinna göra av med i år. Därför försöker jag hitta på massa saker att göra med rabarbern. En hel del kommer att skördas nästa vecka och frysas in. Men tills dess tänkte jag passa på att baka lite godsaker, kanske koka saft och göra världens bästa rabarberkräm.
Jag hade ett gäng jordgubbar över sedan jag bakade marängtårta tidigare i veckan, så passade på att slänga i dom i krämen också. Dels för att det är ett bra sätt att ta tillvara på trötta bär, men också för att jordgubbarna ger krämen en lite härligare färg. Använder man väldigt gröna rabarber till krämen blir krämen lite småtråkig i färgen. Ett litet tips sådär.
kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Rabarberkräm är en perfekt sommardessert eller varför inte ett mellanmål. Så gott med lite hemkokt kräm och iskall mjölk. Och gärna knäckebröd krossat i mindre bitar.
I min familj har man alltid sagt att man bettar i, när man har i bröd i tex kräm eller bär med mjölk. Men vet att det är ett ord inte alla använder. Jag har ingen aning om var ordet kommer ifrån. Men man bettar i lite bröd helt enkelt. Har hört andra säga att man betar i. Är antagligen ett dialektalt ord. Kanske någon här som vet?
kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Jag har sötat min kräm med kokossocker, men man väljer ju själv vilken sötning man vill ha.. Du kan tex välja agavesirap eller honung. Ta det du gillar bäst helt enkelt. Hur mycket du behöver beror på hur sura dina rabarber är. Börja med en liten mängd och söta upp.
Hemkokt rabarbrekräm:
500 g rabarber
100 g jordgubbar
2 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
kokossocker eller annan sötning efter smak (jag hade i ca 2 msk kokossocker
1 msk potatismjöl
Skölj och skär rabarbern i cirka 1 cm stora bitar, dela jordgubbarna. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten och vanilj i en rostfri kastrull. Låt allt koka på svag värme tills rabarber och jordgubbar är helt mjuka och enkelt går att mosa mot kastrullens kant. Rör ut potatismjölet i lite vatten och ha i det i den varma krämen. Rör om tills allt potatismjöl är utrört i krämen. Låt svalna helt. Servera med iskall mjölk och brödbitar.
TIPS: Du kan även smaksätta rabarberkrämen med nystött kardemumma! Det blir supergott!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Barbro
Barbro
4 år sedan

Alltid gott med rabarberkräm men har du provat att ta i några katrinplommon i.
Tack för alla goda tips som du delar med oss.

midsommartårta, tårta, daimtårta,

Nästa inlägg

Marängtårta med daim

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x