Vilken är den bästa stekpannan?

inlägget innehåller annonslänkar
rödbetsbourguignon fiskars
Jag får då och då frågan om vilken slags stekpanna jag rekommenderar. Och det enkla svaret är: någon form av gjutjärnspanna. Investerar du i en sådan idag, kan du ha den livet ut om du bara tar hand om den rätt och ger den lite kärlek då och då.
Jag har en stor och härlig gjutjärnsgryta från Fiskars som jag alltid använder när jag gör grytor. Eller om jag tillexempel ska laga stora mängder tacofärs. Eller som när jag i höstas gjorde en stor gryta med rödbetsbourguignon, så makalöst gott! Då är den helt perfekt! Väldigt enkel att diska och riktigt snygg.

Jag har just nu två vanliga teflonpannor, det kändes inte bra ur miljösynpunkt att byta ut de innan de liksom gjort sitt. Men nu börjar de bli lite ojämna så då känns det helt ok att investera i en eller två nya stekpannor. Och den här gången blir det gjutjärnspannor. Jag har hört riktigt mycket gott om gjutjärnspannorna från Ronneby Bruk. Deras gjutjärnspannor är nämligen inte lika tunga som klassiska gjutjärnspannor. Så en sådan får det bli. De är dessutom 30% rabatt på dom just nu hos Bagaren & Kocken. Så jag tänkte passa på att köpa minst en!
Jag skulle dessutom behöva köpa ett par snygga grytunderlägg, och kolla in de här fina från Solstickan och Table Top Stories. Så snygga!
Sedan tidigare har jag både plättlagg och pannkakslagg i gjutjärn och dom blir verkligen bara bättre och bättre för varje gång jag använder dom. Jag sköljer bara rent dom med varmt vatten och oljar då och då in stekpannorna med lite olja.
rödbetsbourguignon fiskars
Det finns såklart massor av fördelar med att köpa en gjutjärnspanna, men här kommer ett par:

  • En gjutjärnspanna håller hela livet om du tar hand om den.
  • Det finns mängder av fina gjutjärnspannor att köpa på second handbutiker om du inte har råd just nu att köpa en helt ny.
  • Gjutjärnet fördelar värmen fint i hela stekpannan.
  • Lätt att rengöra.
  • Giftfria
  • Många går att använda både på spisen och i ugnen.
  • När du lagar mat med syra (tex en tomatbaserad sås) ger gjutjärnsgrytan ifrån sig en del järn. Köttfärssås tillagat i gjutjärnsgryta innehåller ca 4 gånger mer järn än samma rätt tillagad i en teflonpanna.

Vilken slags stekpanna föredrar du? 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 år sedan

Jag funderar på hur det kan bli rent om man bara diskar den med vatten… När jag växte upp så hade vi bara gjutjärnsstekpannor och jag kommer så väl ihåg pappas eviga tjat om att absolut inte använda diskmedel i dem. ☺️

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna
4 år sedan

Nej precis, diskmedlet förstör den skyddande hinna av fett som måste var i en gjutjärnspanna. Man kan ha i lite vatten och koka ur pannan om det känns som om man inte får den ren också.

Jon F
Jon F
4 år sedan

Vi har två st Ronneby bruk Ultra Light i olika storlek. Gjorde precis som du är inne på, bytte ut teflonpannorna som inte känns helt ok. (har dock en stor rackare kvar för de gånger det ska göras mycket mat!)Köpte även en mindre stekgryta på Ikea som vi inte hunnit testa ännu, men räknar med att den ska funka lika bra som övriga gjutjärnspannorna, den är dock rätt tung.
Diskar med varmvatten och smörjer med rapsolja efter varje användning. Gör en extra ”oljebehandling”(bränner in dem) nån gång ibland. 🙂

Morgan Wagerfors
4 år sedan

Hej
Jag föredrar i alla lägen gjutjärn. Håller med dig till alla delar. Har själv gjort en recension av stekgrytor på min blogg. Mogges mat: moggeboysmat.bloggo.nu

gratineradkål boxholms

Nästa inlägg

I säsong- kål

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x