I säsong- kål

gratineradkål boxholms
Älskade heta, varma julidagar. Jag försöker verkligen inte att klaga på värmen. För jag älskar den. Mest på grund av att jag verkligen kan njuta av hösten sen. När man fått dagar som dessa under sommaren. Dagar då man laddat upp massor av energi i kroppen att ta fram när mörkret lägger sig runt om oss. Just nu sitter jag och tycker det är lite kyligt, men termometern visar på 24°C ute. Och klockan är 20.30. Då har det varit en varm dag. Förutom värmen, så finns det andra saker jag verkligen älskar med sommaren. Det är alla underbara grönsaker som äntligen är i säsong. Som tillexempel kål.
Butikernas hyllplan fylls av svenskodlade grönsaker. Och det är bara att passa på att frossa! Eller ja, just kål kanske man inte ska frossa i. Med tanke på att man lätt blir aningens gasig 😉 Men äta med måtta kan man ju göra. Så idag tänkte jag dela med mig av tre riktiga favoriter när det kommer till kål. Som såklart är i säsong just nu!
Ostgratinerad kål passar utmärkt att göra så här av sommarens fina, svenska kål. Det blir extra fint att använda både rödkål och spetskål, eller varför inte färsk vitkål. Det har funnits svensk vitkål för bara 8 kr/kg senaste tiden. Gott, billigt och svenskt. Hur bra som helst ju!
 

Förra sommaren började jag grilla spetskål. Varför, varför har jag inte gjort detta tidigare? Den ska inte ligga direkt över glöden och bli bränd, utan rostas på indirekt värme så den blir sådär härligt mjuk och söt. har man ingen möjlighet att grilla kan man köra den i ugnen istället.ugnsbakad blomkål
En annan riktigt god rätt att tillaga av råvaror i säsong är ugnsbakad blomkål. Otroligt gott till grillat. Antingen som en ersättning till potatis eller bara för att det är väldigt gott.
Självklart finns det fler underbara grönsaker som är i säsong nu när juli så sakta går över till augusti. Tillexempel:

 • potatis
 • rödbeta
 • spenat
 • sockerärtor
 • tomat
 • olika sorters sallad
 • lök
 • squash
 • brytböna
 • bondböna
 • morötter
 • gurka

Det och mycket mer är i säsong just nu och finns att köpa svenskodlat i butikerna.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Wilma
4 år sedan

Men lägg aaav, vilken spännande idé! Det ska jag testa 😀

Kate
4 år sedan

Men åhhh, så gott det ser ut!!! Måste pröva grilla… alla sorter, kan inte välja..!!!😂
Jag fick ett recept på blomkålsbollar med ost som jag ska testa av en annan bloggerska som ”kokar ihop” hur mycket godsaker som helst av liksom ingenting….
Kraaaam Kate

Pretty Home Blog - INREDNINGS- & LIVSSTILSBLOGG
4 år sedan

Den ungsbakade blomkålen ser fantastisk ut. Det måste jag testa eftersom jag älskar blomkål! Tack för tipset.
Ha en fin kväll.
//Berith

snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab

Nästa inlägg

Hemmagjord kebab

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x