Glutenfri nektarinpaj

fruktpaj, nyttig paj, glutenfri paj
I veckan insåg jag att jag hade en hel korg med nektariner här hemma som måste ätas upp. Med nektariner och persikor är det lite som med avokado tycker jag. Omogen, omogen, omogen, övermogen. Man har liksom inte speciellt stor chans att pricka in när de är på topp. Så mina nektariner blev något övermogna. Då passar det perfekt att göra någon form av efterrätt på dom. Den här gången föll det sig så att det blev paj. En glutenfri nektarinpaj.
Istället för vanligt vetemjöl bakade jag pajen på havremjöl och kokos. Men behöver man inte bry sig om det här med gluten, ja då kan man helt enkelt använda vanligt vetemjöl.
fruktpaj, nyttig paj, glutenfri paj
Jag fick hem en stor burk med honung som min bästa vän tagit med sig från Kroatien. Ni vet en sådan där honung med blommig och underbart söt smak. Så jag sötade faktiskt min glutenfria pajdeg med honung. Jag gillar när det inte blir överdrivet sött. Så det föll mig verkligen i smaken. Men det går precis lika bra med bara vanligt strösocker. Eller kanske en blandning?
fruktpaj, nyttig paj, glutenfri paj
Och gillar man inte nektariner kan man ta plommon, eller äpplen. Eller varför inte hallon och blåbär. Jag tror ni förstår vart jag vill komma. Ta det som du gillar allra bäst. Gör pajen med eller utan gluten och vitt socker. Huvudsaken är att du njuter när du fikar!
fruktpaj, nyttig paj, glutenfri paj
Nu tassar vi in på de skälvande sista sommarlovsdagarna. Jag tror vi alla är redo. Isac pratar om att han saknar förskolan. Axel börjar nästan bli lite rastlös och umgås hellre med kompisar än med sin mamma. Allt är med andra ord precis som det ska vara . Sä här när sommarlovet har varit långt och sovmorgnarna många.
Och jag känner att mina barn ändå är lyckligt lottade. För de får ha sommarlov tills dom nästan tröttnat på ledigheten. Det är inte alla förunnat och jag hoppas dom så småningom kommer förstå värdet i det.
fruktpaj, nyttig paj, glutenfri paj
Jag är ju som ni vet, inte mycket för pekpinnar. Man får äta precis vad man vill för mig. Och just idag bjuder jag på en glutenfri paj, som jag valt att göra fri från vitt socker. Men som jag tidigare skrev, den går precis lika bra att göra på strösocker och vetemjöl.
Nästa gång har jag kanske i lite hackade nötter i smulpajen. Det skulle bli ännu godare tror jag!
Glutenfri nektarinpaj:
100 g smör
ca 2/3 dl flytande honung (eller 1 dl strösocker)
1 1/2 dl kokos
3 dl havremjöl av glutenfria havregryn (eller vetemjöl)
ca 6 st nektariner
Smält smöret i en kastrull, tillsätt honung/socker och rör tills allt smält. Ha i kokos och havremjöl.
Dela nektarinerna och tag ur kärnan. Lägg nektarinerna i en ugnsfast form. Smula över smuldegen.
Grädda i 175°C i cirka 25 minuter eller tills nektarinerna mjuknat helt och pajen fått fin färg. Hur fort nektarinerna mjuknar beror på hur mogna de är. Känn efter med en sticka och täck pajen med folie om den får för mycket färg.
 
Servera med rårörd vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller lite turkisk yoghurt sötad med honung.
Nu är klockan snart 21.30. Jag ser en halv måne komma fram där bakom molnen. Och det har börjat skymma. Helt plötsligt känns allt väldigt mycket som augusti.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sanna
4 år sedan

Men MUMS!!!! 🙂 Den måste jag testa!!

veganska räPer, vegansk matkasse, vegansk mat, vegetarisk mat.

Nästa inlägg

Käka grönt med Simple Feast

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x