Kalljästa frallor med vita bönor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag fortsätter att experimentera lite med bröd och bönor. Jag gillar verkligen tanken på att kunna berika brödet med bönor och på det viset få i sig själv och barnen baljväxter på ett enklare sätt. I höstas bakade jag bröd med vita bönor som liknade tekakor. Bröden gick hem hos barnen och alla var nöjda. Den här gången testade jag att göra kalljästa frallor med vita bönor istället. Dessutom bytte jag ut en del av vetemjölet mot lite grövre varianter. Det blev fina frallor som passade perfekt till min grönsakssoppa.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Frallorna är som allt bröd, allra godast när de är helt nybakade. Det vi inte äter upp samma dag som det bakas åker i frysen. Och då tycker jag de blir allra godast att rosta brödet när det ska ätas igen. Då gör det inget att brödet blivit lite torrt eller så. Bra va?
Jag och barnen åt som sagt dessa till grönsakssoppa. Med kokt ägg på. Ett perfekt sätt att tillföra mer protein till en annars rätt proteinfattig middag. Dessutom mättar både bröd och ägg bra!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag tog och kollade igenom vad vi hade för olika sorters mjöl och gryn hemma. När man bakar bröd som dessa är det perfekt att ta tillvara på de skvättar som liksom finns tillgängliga. I dessa blev det vetemjöl, rågmjöl och rågflingor.
Brödet fick dessutom jäsa i kylen över natten. Jag älskar verkligen att baka kalljästa bröd, det är så smidigt!
Det finns massor av sätt att kalljäsa på, men jag brukar låta bunken med färdig deg stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme efter att jag rört ihop degen.

Sen får den stå i kylen över natten (minst 8 timmar i alla fall). När brödet ska bakas sätter jag på ugnen, stjälper upp degen på mjölat bord och delar degen i bitar. Medan ugnen blir varm får brödet jäsa i rumstemperatur. Sedan gräddar jag brödet. Vissa låter degen jäsa en timme i rumstemperatur innan det gräddas. Men det hinner jag sällan med.

Kalljästa frallor med vita bönor:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1/4 paket jäst
2 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
ca 6 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, rågflingor det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen skall vara rätt lös.  Strö mjöl över degen och täck sedan över bunken och låt degen jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa över natten.
Värm ugnen till 250°C.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela degen i lika stora bitar (väg dom för bästa resultat). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen blivit varm.
Grädda i ca 12 minuter eller tills brödet är helt genomgräddat och fått fin färg.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

1
8

Veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Äntligen måndag, eller hur?
Måndagar innebär en planering av veckans mat. Och den här veckan får ni en härlig blandning av allt från fiskburgare till kikärtsvåfflor och enchiladas. Lite som en matvecka kan se ut hemma hos oss ungefär.
När jag inte vet vad jag ska laga för fisk, då blir det oftast fiskburgare. Det är verkligen inte svårlagat och ibland kan det vara kul att ta fisken ur sitt vanliga sammanhang och göra något annat av den liksom.


Vill du laga något supersnabbt och superlätt, då har jag receptet för dig. Det här är så busenkelt att vem som helst kan göra det. Ajvargryta med quorn är numera en storfavorit hemma hos oss!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Kikärtsvåfflor var riktigt länge sedan jag lagade. De är liksom lite mer matiga och mättande än klassiska våfflor på vetemjöl. Men precis lika goda.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vem älskar inte köttbullar liksom? Passar utmärkt till pasta eller potatis. Och går lika enkelt att göra vegetariska som med nötfärs. I det här receptet tipsar jag om min favoritsmaksättning!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Enchiladas, den ultimata fredagsmaten då man kan ta lite av vad som finns hemma i kyl och frys. Dryga ut med överblivna grönsaker och sen strö på massa ost. och vips är middagen klar. Jag fullkomligt älskar sån matlagning. Där man får chansen att ta vara på de råvaror och rester man redan har hemma liksom. Me like!
Nu ska jag planera upp resten av veckan, skriva iordning ett blogginlägg och fixa med lite pappersarbete. Sånt där man måste ta tag i ni vet.

Jag hoppas ni alla får en himla fin start på veckan.

2
2

Kärleksmumssockerkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Glad fredag vänner!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin dag. Jag startade min med att få iväg Axel till bussen i morse. Sen har jag suttit och jobbat ett par timmar vid köksbordet. Med tända ljus och rimliga mängder kaffe. Medan Isac tog en välbehövlig sovmorgon. En fin start på dagen för oss alla.
Sebastian drog upp till Sälen igår förmiddag, så jag och barnen får roa oss själva i helgen. Jag tycker alltid att det känns som om det är en oändlig tid att fylla när han är borta. Men Axel ska sova hos sin syssling, Isac ska leka med sin kusin. Och så är det träning och grejer i helgen. Så vi får nog dagarna att gå. Skulle jag tro.
Igår passade jag på att baka något gott till helgen. En kärleksmumssockerkaka.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

För ibland känns det som om det är skönt att slippa uppfinna hjulet varje gång. Man kan bara ge det lite ny design.
När man ska baka till många, ett kalas eller så. Då är kärleksmums i långpanna optimalt. Det är lättbakat, uppskattat och räcker till många. Men det blir ju inte de roligaste kakorna. Men vill man baka något gott till helgfikat. Som räcker till sådär lagom många, då är det fint att göra en kärleksmumssockerkaka.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

För att det inte ska bli mycket kaka och lite glasyr så gör jag små hål i den färdiga kakan. Jag brukar ta en asiatisk ätpinne. Då kan glasyren rinna ner i kakan. Och den blir genast mycket saftigare och godare. Fiffigt va?

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Ju tjockare glasyr du gör, ju bättre stannar den kvar på själva kakan. Jag hade faktiskt på ett lager glasyr till efter jag tog bilden. Det blev inte lika snyggt, men supergott. Och det är ju nästan det viktigaste, eller hur?

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Kärleksmumssockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
125 g smör
3/4 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
ca 5 dl florsocker
kokos till dekoration

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält undertiden smöret och ha i kakao och vaniljpulver. Tillsätt mjölken.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta varvat med det smälta smöret och mjölken i det uppvispade äggen. Rör till en jämn smet.
Smör och bröa en form noga. Fördela smeten i formen och grädda i 175°C i cirka 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar.
Smält smöret till glasyren. Ha i kakao och kaffe. Tillsätt florsocker, lite i taget tills du får en lagom tjock glasyr.


Gör små hål i kakan (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig). Bred eller häll glasyren över kakan. Strö sist över kokos.

1
8