Kalljästa frallor med vita bönor

baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Jag fortsätter att experimentera lite med bröd och bönor. Jag gillar verkligen tanken på att kunna berika brödet med bönor och på det viset få i sig själv och barnen baljväxter på ett enklare sätt. I höstas bakade jag bröd med vita bönor som liknade tekakor. Bröden gick hem hos barnen och alla var nöjda. Den här gången testade jag att göra kalljästa frallor med vita bönor istället. Dessutom bytte jag ut en del av vetemjölet mot lite grövre varianter. Det blev fina frallor som passade perfekt till min grönsakssoppa.
baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Frallorna är som allt bröd, allra godast när de är helt nybakade. Det vi inte äter upp samma dag som det bakas åker i frysen. Och då tycker jag de blir allra godast att rosta brödet när det ska ätas igen. Då gör det inget att brödet blivit lite torrt eller så. Bra va?
Jag och barnen åt som sagt dessa till grönsakssoppa. Med kokt ägg på. Ett perfekt sätt att tillföra mer protein till en annars rätt proteinfattig middag. Dessutom mättar både bröd och ägg bra!
baka bröd, kalljäst, bröd med bönor
Jag tog och kollade igenom vad vi hade för olika sorters mjöl och gryn hemma. När man bakar bröd som dessa är det perfekt att ta tillvara på de skvättar som liksom finns tillgängliga. I dessa blev det vetemjöl, rågmjöl och rågflingor.
Brödet fick dessutom jäsa i kylen över natten. Jag älskar verkligen att baka kalljästa bröd, det är så smidigt!
Det finns massor av sätt att kalljäsa på, men jag brukar låta bunken med färdig deg stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme efter att jag rört ihop degen. Sen får den stå i kylen över natten (minst 8 timmar i alla fall). När brödet ska bakas sätter jag på ugnen, stjälper upp degen på mjölat bord och delar degen i bitar. Medan ugnen blir varm får brödet jäsa i rumstemperatur. Sedan gräddar jag brödet. Vissa låter degen jäsa en timme i rumstemperatur innan det gräddas. Men det hinner jag sällan med.
 
Kalljästa frallor med vita bönor:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1/4 paket jäst
2 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
ca 6 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, rågflingor det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen skall vara rätt lös.  Strö mjöl över degen och täck sedan över bunken och låt degen jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa över natten.
Värm ugnen till 250°C.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela degen i lika stora bitar (väg dom för bästa resultat). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen blivit varm.
Grädda i ca 12 minuter eller tills brödet är helt genomgräddat och fått fin färg.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
4 år sedan

Okej, det där ska jag prova till helgen, GOTT JU!

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat

Nästa inlägg

Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x